Mitropolit Joanikije na Bogojavljenje bogoslužio u Donjem Ostrogu

19. januar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas,na Bogojavljenje Svetu arhijerejsku liturgiju sa velikim vodoosvećenjem u crkvi Svete Trojice u Donjem manastiru Ostrogu.

Sasluživali su mu protosinđel Sergije (Rekić), protosinđel Ilija (Buha), protojerej Radmilo Čizmović, jeromonah Vladimir (Palibrk) i jerođakon Roman (Vilaret).

U arhipastirskoj besjedi Mitropolit Joanikije je rekao da slavimo veliki praznik kada se Bog Otac javio sa neba svojim glasom potvrđujući da je Gospod Isus Hristos Njegov jedinorodni Sin Koji se krštava u Jordanu.

“I Duh Sveti se u vidu goluba spustio na Hrista i tako pokazao onima koji su bili dostojni da vide i da čuju, otkrio tajnu naše svete vjere u Svetu Trojicu. Zato u ime toga prvog javljanja Svete Trojice na rijeci Jordanu, i u ime krštenja Hristovoga i mi se krštavamo. I Gospod je primio krštenje od Svetog Jovana Krstitelja, pogruzio se u rijeku Jordan, ne zato što je trebalo Njemu krštenje i obnovljenje ljudske prirode, jer On je Bogočovjek, u Njemu je obnovljena ljudska priroda nego je svojim krštenjem ustrojavao naše krštenje, naše obnovljenje u vodi jordanskoj. A svaka voda koju mi blagosiljamo u slavu krštenja Hristovoga postaje jordanska voda, voda obnovljenja, voda novoga života, voda Duha Svetoga”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da na praznike, Božić i Bogojavljenje posebno, vidimo da se ne raduju samo ljudi, nego sva tvorevina se raduje i slavi Boga.

“U molitvama koje smo danas čitali čuli ste kako se Bogu i Njegovom javljanju raduju i nebo i zemlja, i svjetlost i vazduh, i gora i voda, i svako biće stvoreno, i živa i neživa tvorevina. Sve mu se na svoj način raduje i ustaje i slavi Gospoda. I posebno sveta voda se raduje dolasku i javljanju Gospodnjem”, rekao je on.

Rekli bismo, nastavio je Mitropolit Joanikije, da je voda mrtva i neosjetljiva.

“Međutim, toliko je ona prijemčiva da primi osvećenje. Znači, nije mrtva nego živi nekim svojim čudesnim životom. Kako bi bila mrtva kada daje život svemu onome što diše i što živi”, kazao je on.

Objasnio je da od te osvećene vode i mi dobijamo osvećenje i obnovljenje maše prirode jer se u njoj krštavamo i obnavljamo.

“Ali ovom istom vodicom osvećujemo i naše domove, pijemo ovu vodu radi zdravlja duše i tijela. Domove kropimo da bi svaki mrak, svako zlo i svaka pakost demonska daleko odstupila od naših domova, a pijemo je radi zdravlja i duše i tijela”, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Sve fotografije sa bogosluženja

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...