Krstovdan uoči Bogojavljenja Liturgijom i vodoosvećenjem proslavljen u ostroškoj svetinji

18. januar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na zimski Krstovdan uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao spomen na prve hrišćane koji su primili vjeru na početku hrišćanske propovjedi, 18. januara 2022. ljeta Gospodnjeg, molitveno je bilo u manastiru Ostrogu.

Nakon Carskih časova i Večernje službe, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služena je Sveta Litrugija.

Svetom službom Božijom načalstvovao je protojerej Radmilo Čizmović, pješivački paroh, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije i jeromonah Vladimir, uz molitveno učešće ostroškog monaštva i vjernog naroda.

Nakon Liturgije, o. Vladimir je načalstvovao činom vodoosvećenja, a sabrani su potom uzimali osvećenu vodu kojom su sveštenici kropili sabrane, unutrašnjost crkve i sve manastirske prostorije.

Voda osvećena na zimski Krstovdan, koji se uvijek slavi uoči Bogojavljenja kada se u pravoslavnim crkvama i hramovima nastavlja obred vodoosvećnja, dijeli se vjernicima, čuva u domovima i pije za zdravlje.

Na kraju Bogosluženja o. Sergije je sabrane pozdravio radosnim pozdravom Bog se javi-Vaistinu se javi, koji najavljuje dolazak slavnog i čudesnog krštenja Hristovog – Bogojavljenje.

– Danas se Bog javi, Bog Sveta Trojica se javi rodu ljudskom. Jedna od najljepših jevanđeljskih riječi, najpotresnija, jeste riječ Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Jovana, koji kaže kada Gospod dolazi na Jordan da Ga Jovan krsti, gle jagnje Božije, koje uzima na sebe grijehe cijelog svijeta.  I zaista Gospod naš Isus Hristos, naš Spasitelj dolazi da uzme grijeh svih nas, od onih koji su rođeni od Adama, kroz vjekove svih rođenih ljudi i onih koji će biti rođeni i daje nam život vječni – besjedio je o. Sergije.

Objasnio je da Gospod na Bogojavljenje dolazi, osvećuje svu tvar, a od čovjeka se očekuje da Ga primi, da se otvori i primi Njegov dolazak.

– Gospod koji ljubavlju priziva čovjeka u zajednicu, ljubavlju ga osvećuje i obožuje i čovjek postaje obožen Božijom prirodom, Božijom žrtvom, Božijom voljom, Božijim dejstvim, Božijom blagodaću, ali po ljubavi i slobodi ukoliko sam čovjek to poželi, da prihvati takvo divno djelo spasenja čovjeka. Bez ljubavi, vjere, slobode, Gospod neće na silu da povrijedi našu slobodu – rekao je o.Sergije i podsjetio da Gospod dolazi na Jordan da bude kršten, da bi pokazao ljudima kako treba ispuniti zakon Božiji.

Zakon Božiji je put da se čovejk osvešta, a Gospod je sve uradio da na tom putu mi steknemo sve potrebne blagodatne sile koje su za naše spasenje, istakao je o. Sergije.

– I sam Gospod se krstio i sam uzeo tu ulogu našu, jer mu Jovan kaže, ti treba mene da krstiš, jer sam ja grešan čovjek, a Gospod nema grijeha. Krštenje je upravo zbog Adamovog grijeha, odnosno zbog čovjekovog nesavršenstva, zbog čovjekovog pada, zbog čovjekovog grijeha i neposlušnosti Bogu. Bog je dao krštenje kao novo rođenje, čovjek se diže preobražen, osvećen i obožen – kazao je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija na Krstovdan

Sve fotografije

Ostala dešavanja

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...