Крстовдан уочи Богојављења Литургијом и водоосвећењем прослављен у острошкој светињи

18. januar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

На зимски Крстовдан уочи Богојављења, који се слави као спомен на прве хришћане који су примили вјеру на почетку хришћанске проповједи, 18. јануара 2022. љета Господњег, молитвено је било у манастиру Острогу.

Након Царских часова и Вечерње службе, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служена је Света Литругија.

Светом службом Божијом началствовао је протојереј Радмило Чизмовић, пјешивачки парох, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, протосинђел Сергије и јеромонах Владимир, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Након Литургије, о. Владимир је началствовао чином водоосвећења, а сабрани су потом узимали освећену воду којом су свештеници кропили сабране, унутрашњост цркве и све манастирске просторије.

Вода освећена на зимски Крстовдан, који се увијек слави уочи Богојављења када се у православним црквама и храмовима наставља обред водоосвећња, дијели се вјерницима, чува у домовима и пије за здравље.

На крају Богослужења о. Сергије је сабране поздравио радосним поздравом Бог се јави-Ваистину се јави, који најављује долазак славног и чудесног крштења Христовог – Богојављење.

– Данас се Бог јави, Бог Света Тројица се јави роду људском. Једна од најљепших јеванђељских ријечи, најпотреснија, јесте ријеч Претече и Крститеља Господњег Јована, који каже када Господ долази на Јордан да Га Јован крсти, гле јагње Божије, које узима на себе гријехе цијелог свијета.  И заиста Господ наш Исус Христос, наш Спаситељ долази да узме гријех свих нас, од оних који су рођени од Адама, кроз вјекове свих рођених људи и оних који ће бити рођени и даје нам живот вјечни – бесједио је о. Сергије.

Објаснио је да Господ на Богојављење долази, освећује сву твар, а од човјека се очекује да Га прими, да се отвори и прими Његов долазак.

– Господ који љубављу призива човјека у заједницу, љубављу га освећује и обожује и човјек постаје обожен Божијом природом, Божијом жртвом, Божијом вољом, Божијим дејствим, Божијом благодаћу, али по љубави и слободи уколико сам човјек то пожели, да прихвати такво дивно дјело спасења човјека. Без љубави, вјере, слободе, Господ неће на силу да повриједи нашу слободу – рекао је о.Сергије и подсјетио да Господ долази на Јордан да буде крштен, да би показао људима како треба испунити закон Божији.

Закон Божији је пут да се човејк освешта, а Господ је све урадио да на том путу ми стекнемо све потребне благодатне силе које су за наше спасење, истакао је о. Сергије.

– И сам Господ се крстио и сам узео ту улогу нашу, јер му Јован каже, ти треба мене да крстиш, јер сам ја грешан човјек, а Господ нема гријеха. Крштење је управо због Адамовог гријеха, односно због човјековог несавршенства, због човјековог пада, због човјековог гријеха и непослушности Богу. Бог је дао крштење као ново рођење, човјек се диже преображен, освећен и обожен – казао је о. Сергије.

Бесједа о. Сергија на Крстовдан

Све фотографије

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...