Mitropolit Joanikije bogoslužio u Ostrogu na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice

4. decembar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Vavedenja Presvete Bogorodice toržestveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.

Povodom velikog praznika i hramovne slave crkve u Gornjem Ostrogu, u kojoj se čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca, Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije. Sasluživali su mu arhimandrit Miron, ostroški sabrat, kao i arhijerejski namjesnik hercegnovski prtotojerej-stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namjesnik nikšićki protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, podgorički paroh i jerođakon Roman, uz molitveno učešće sveštenstva, monaštva i vjernog naroda.

Besjedeći na kraju bogosluženja Mitropolit Joanikije je podsjetio da je Presveta Bogorodica bila uvedena u hram kao trogodišnja djevojčica i to sjećanje na najranije Njene godine mnogo znači da bismo sagledali Njen život u punom smislu te riječi.

– Ona je od Boga izabrana i od Boga poslata u ovaj svijet. Njeno rođenje je bilo čudesno iako na prirodni način od prestarelih roditelja Joaikima i Ane, jer je po zapovjesti Božijoj trijumfovala Božija milost  nad zakonom prirode, pa su se obradovali Njeni presveti roditelji. To nije bila samo njihova radost, kako će se otkriti kroz život Crkve, nego radost cijelog svijeta, radost neba i zemlje. Nju je Bog izabrao da postane Majkom Spasitelja svijeta – rekao je Mitropolit Joanikije.

Dodao je i da je Bogorodici bilo dato da živi pri hramu Božijem od najranijeg djetinjstva.

– Ona koja je uvedena u hram i sama je postala najuzvišenijim hramom Božijim. Zato je Crkva Božija slavi kao uzvišeniju od Heruvima i slavniju od Serafima, jer i nebeske sile nijesu se udostojile onoga čega se Presveta Djeva Bogorodica udostojila. Ona kada je dostigla uzrast djevojke, pohodio je anđeo Gospodnji sa neba i donio joj blagu vijest, da će doći Gospod Isus Hristos i da će dolaskom Sina Božijeg biti preporođen pali svijet koji u grijehu i u zlu leži. Zato se Ona slavi, zato što je začela u svojoj djevičanskoj utrobi dejstvom Duha Svetoga, po naročitoj Božijoj promisli i Božijoj ljubavi prema rodu ljudskom. Začela je i rodila Gospoda Isusa Hrista – besjedio je Visokopreosvećeni Mitropolit.

Ovaj praznik je ustanovljen da se proslavlja tokom Božićnog posta i ima mnogo smisla što ga proslavljamo prije Rođenja Hristovog, kazao je Mitropolit Joanikije  i dodao da je ostroška crkva koja danas slavi posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, kao i manastir Hilandar.

– Imamo priliku da danas ovdje slaveći u manastiru Ostrogu, na duhovni način preko ove svete službe, budemo u najprisnijoj zajednici i sa manastirom Hilandarom i doživljavamo da je blagodat toga ognja Božijeg iz Hilandara sa Svete Gore Atonske dospjela preko naših monaha, hilandaraca, gdje je išao i Sveti Vasilije. Tako da smo i u vremenima slobode i u teškim vremenima turskog ropstva, držali živim duhovne veze i tako se krijepili, tješili i snažili. Sveti Vasilije je obnovio te veze i preko njega takođe imamo blagoslove Svete Gore Atonske, imamo i lozu ovdje koja je nikla iz njegovog groba, kao što je ona na Hilandaru nikla iz groba Svetog Simeona Mirotočivog. I ova loza Svetog Vasilija je čudesna i iscjeliteljna – kazao je Mitropolit Joanikije.

Osvrnuo se i na epidemiju koronavirusa.

– Moramo držati vrata manastira Ostroga i ćivot Svetog Vasilija cijelo vrijeme otvorenim, da bi svi oni i koji boluju i oni koji se trude oko bolesnika, a koji žele da dođu ovdje da se pomole Bogu i za svoje, i za zdravlje svojih bližnjih, da im omogućimo pristup najvećem iscjelitelju i čudotovrcu, Svetom Vasiliju Ostroškom. Da odavde svi ponesu utjehu u svom srcu i da se ohrabre. Proći će i ova epidemija, bile su i ranije sve opake epidemije i trajale tu oko dvije godine. Nadamo se da će i ova brzo proći  – rekao je Mitropolit Joanikije.

On je naglasio da je gora od epidemije ovog virusa epidemija straha.

– Ljekari sami kažu da su gledali teške bolesnike, ali ako se ne boje i ako se Bogu mole i u Boga uzdaju, onda su mnogo jači. A kažu da oni koji dođu i sa lakšom slikom bolesti, a prepadnu se, da je to najopasnije i ako ih uhvati panika. A kako ih neće uhvatiti panika kad se širi panika putem medija. I mnogo toga se nerazumno radi. Naravno, mi kao Crkva, poštujemo nauku, medicinu, nikakvim zvaničnim dostignućima medicine se nikada nismo suprotstavili, niti ih poricali, već smo ih afirmisali i preporučivali, kao što i sada poštujemo i poručujemo da se ljudi čuvaju i poštuju preporuke medicinske nauke. Ipak, nije sve u medicini, nije sve u tome ni koliko će čovjek živjeti, nego kako će živjeti. Najvažnije je da sačuvamo vjeru, obraz, čast i ljubav prema Bogu  i prema bližnjima – rekao je Mitropolit Joanikije.

Na kraju bogosluženja Mitropolit Joanikije blagosiljao je i prerezao slavski kolač povodom hramovne slave, koji su pripremila ostroška bratija.

Besjeda Mitropolita Joanikija

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...