Први дан Божићног поста у Острогу

28. novembar 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У 23. недјељу по Духовима, 28. новембра 2021. љета Господњег, првог дана Божићног поста, када наша Света Црква молитвено прославља Свете мученике Гурија, Самона и Авива, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протојереј-ставрофор  Синиша Јанковић, парох затонско-брзавски и ивањски из Епархије будимљанско-никшићке, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон и јеромонах Владимир, као и јереј Душан Вишекруна из Руме.

Одговарала су острошка братија протосинђел Сергије и јерођакон Зосима, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Прије причешћивања вјерних, сабранима је бесједио о. Синиша, нагласивши да данас почиње Божићни пост током кога се припремамо за велики празник Рођења Богомладенца Христа.

-У Христовим ријечима ”Ја сам пут, истина и живот”, огледа се сва суштина и сав смисао нашег посотјања. Ко ходи Христовим путем, неће ходити по тами, него ће угледати свјетлост истиниту и овај материјални живот који нам је бог дао на змњи, са задатком да га замијенимо за онај вјечни, непролазни – рекао је о. Синиша и додао да све оно што је лоше у нама одагнамо, а у срца наша пустимо љубав.

Треба да знамо да је Господ сишао са Престола славе Царства Свога у своју творевину, унизио се, да би нас узвисио, казао је о. Синиша.

– Замислите Творца који силази у твар, постаје један од нас, да би нас привео у своје царство вјечно и непролазно и дао нам тим својим понижењем примјер колико ми треба да се понизимо једни пред другима, подражавајући се Господу и Спасу нашем Исусу Христу – бесједио је о. Синиша.

Он је нагласио да није пост само одрицање од хране што често пута сви ми паднемо у искушење.

– Тако нам се пост претвори у стомакоугађање, па гледамо у календар кад је на уљу, кад је на води, кад можемо рибу и вино. Пост нам се своди на размишљање шта ћемо да једемо и како ћемо себи да угодимо. Али такође, пост није ни да се понашамо садистичкинад собом и да кажњавамо себе. Бог, драга браћо и сестре, није тиранин, него је Бог љубав. Треба да осјетимо радост када постимо, треба да осјетимо љубав која испуњава наше биће и да та храна коју уносимо, не буде само циљ, него средство за чишћење тијела, ума и мисли, да спрмени дочекамо Богомладенца Христа, као и они пастири који су први међу људима дочекали Богомладенца – објаснио је о. Синиша.

 

Бесједа о. Синише

Божићни пост који је почео данас, завршава се на празник Рођења Господа нашег Исуса Христа.

Све фотографије

Oстала дешавања

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....

3. 3. 2024.

Недјеља о блудном сину у Острогу

У другу припремну недјељу пред Васкршњи пост - Недјељу о блудном сину, 3. марта 2024. љета Господњег...

26. 2. 2024.

На дан Светог Симеона Мироточивог владика Кирило служио у Горњем манастиру...

Дана када наша Света Црква молитвено прославља Светог Симеона Мироточивог и преподобног Мартинија, у...