Proslava Lučindana u Ostrogu

31. oktobar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Svetog apostola Luke – Lučindan i Svetog Petra Cetinjskog, moliveno je proslavljen u ostroškoj svetinji, u 19. nedjelju po Duhovima, 31. oktobra 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu arhimandrit Miron, jeromonah Stefan, jereji Ranko Radonjić, ostroški služitelj i Vladimir Milunović, piperski paroh, kao i jerođakon Zosima.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitvneo učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sveta Liturgija ranije jutros služena je i u Gornjem Ostrogu, pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Sve fotografije

Sveti Luka, apostol i jevanđelist. Rodom iz Antiohije. U mladosti izučio beše dobro grčku filozofiju, medecinu i živopis. U vreme delatnosti Gospoda Isusa na zemlji Sveti Luka dođe u Jerusalim, gde vidi Spasitelja licem u lice, čuje Njegovu spasonosnu nauku i bude svedok čudesnih dela Njegovih. Poverovavši u Gospoda Sveti Luka bi uvršćen u Sedamdeset apostola i poslat na propoved. Zajedno sa Kleopom video vaskrslog Gospoda na putu za Emaus (Lk. 24).

Po silasku Duha Svetoga na apostole Luka se vratio u Antiohiju, i tamo je postao satrudnik apostola Pavla, s kojim je putovao i u Rim, obraćajući u veru Hristovu Jevreje i neznabošce. Pozdravlja vas Luka ljekar ljubazni, piše Kološanima apostol Pavle (Kol. 4, 14). Na molbu hrišćana napisao Jevanđelje, oko 60. godine. Po mučeničkoj smrti velikog apostola Pavla Sveti Luka je propovedao Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim stranama. Živopisao ikonu Presvete Bogorodice, – i to ne jednu nego tri, a tako isto i ikone Svetih apostola Petra i Pavla. Otuda se Sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Pod starost posetio je Liviju i Gornji Misir. Iz Misira se vratio u Grčku, gde je nastavljao s velikom revnošću propovedati i ljude Hristu obraćati, bez obzira na svoju duboku starost. Napisao sv. Luka Jevanđelje i Dela Apostolska, i oboje posveti Teofilu knezu Ahaje. Beše mu 84 godine, kada ga zlobni idolopoklonici udariše na muke Hrista radi i obesiše o jednoj maslini u gradu Tivi (Tebi) Beotijskoj. Mošti čudotvorne ovoga divnoga svetitelja behu prenesene u Carigrad u vreme cara Konstancija, sina Konstantinovog.

Sveti Petar Cetinjski, mitropolit crnogorski. Rođen 1. aprila 1749. god. u selu Njegušu. Stupio u čin monaški u svojoj 12. godini. Po smrti mitropolita Save 1782. godine Petar postade mitropolitom i gospodarem Crne Gore. Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je ovaj slavni muž svome narodu. Unutra je radio svom snagom da izmiri zavađena plemena, a spolja da odbrani zemlju i narod od grabljivih napadača. Uspeo je i u jednom i u drugom poslu. Proslavio se naročito pobedom nad vojskom Napoleonovom u Boki i Dalmaciji.

Prema sebi je bio surov a prema svakom drugom pravedan i snishodljiv. Živeo je u jednoj teskobnoj keliji, kao prost monah, i ako je bio knez nad jednim narodom. Upokojio se 18. oktobra 1830. god. Njegove čudotvorne mošti počivaju netljene u manastiru Cetinjskom. Gospod ga proslavi na nebesima i na zemlji, kao vernog i trpeljivog slugu Svoga.

Ostala dešavanja

26. 12. 2021.

Praznik Materice molitveno proslavljen u Ostrogu...

U drugu nedjelju pred Božić - na Materice, 26. decembra 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva m...

21. 12. 2021.

Praznik Svetog Nikole Mirlikijskog Čudotvorca proslavljen u manastiru Ostrogu (vi...

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi u ostroškoj svetinji ...

21. 12. 2021.

Povodom prenosa moštiju Sv. Vasilija iz Ostroga u Nikšić 21 dec. 2019 u odbranu ...

Hristova Crkva izvojevala je pobjedu. Njoj ni ovog puta vrata ada nisu odoljela jer je poništen pakl...

18. 12. 2021.

Praznik Svetog mučenika Stanka Ostroškog molitveno prosavljen u ostroškoj svetinji...

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača, i pomenom braniteljima ostroške svetinje u Drugom svjetsk...

12. 12. 2021.

Praznik Svetog Mardarija lješansko-libertivilskog molitveno proslavljen u ostroško...

U nedjelju 25. po Duhovima, 12. decembra 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

4. 12. 2021.

Mitropolit Joanikije bogoslužio u Ostrogu na praznik Vavedenja Presvete Bogorodic...

Praznik Vavedenja Presvete Bogorodice toržestveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.Povodom v...