Литургија на Претпразништво Воздвижења Часног крста у Доњем Острогу

26. septembar 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У 14. недјељу по Духовима, 26. септембра 2021. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Претпразништво Воздвижења Часног крста и Светог свештеномученика Корнилија, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служена је Света Литургија.

Началствовао је протојереј Никола Тодоровић, а саслуживала су му острошка сабраћа јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и јереј Ранко Радоњић, острошки служитељ, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Надахнут ријечима Светог Јеванђеља, сабранима је бесједио о.Никола, који је казао да се ових дана прослављају два велика празника, Рођење Пресвете Богордице који је прошао и сјутрашње Воздвижење Часног крста Господњег.

– Управо између ова два празника може да се препозна цјелокупни домострој спаења нас људи. Чули смо од Апостола Павла да је само Један сишао са неба и Тај Један се вазнио на небеса. Управо Онај који се родио у утроби Пречисте, Пресвете, Преблагословене, оваплотивши се да буде Један од нас, Господ наш, Бог наш, Учитељ наш, Васпитач наш, Исус Христос. Христос је из утробе Матере своје кренуо у живот овоземаљски који није дуго трајао, управо тамодо крста. На том крсту бијаше разапет, а испод крста матер Његова, тужна уцвијељена и гледаше Сина свог. А на два крста са стране један покајани разбојник и други разбојник. То је прилика да видимо какви смо ми људи, да се препознамо и да исповиједимо вјеру – казао је о. Никола.

Он је нагласио да је данас у Беранама устоличен Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Методије, постао једна од апостол, проповједника ријечи Божије.

– Црква је, драга браћо и сестре, једна саборна и апостолска, којој ни врата пакла неће наудити. Исту ту Цркву чине људи. Слаби, грешни, немоћни. Не треба да осуђујемо никога, само да гледамо Христа. Да не осуђујемо ни свештенство, ни монаштво, ни епископе наше. Они су само људи, који трагају и боре се да буду боготрагаоци и да упознају Христа, како би овдје кроз Свету Литургију, кроз овоземаљски живот осјетили предукус Царства небеског, који се не може описати и исказати ријечима. У ишчекивању и нади да је Христос Бог призвао све, да су сви звани, а да је мало изабраних, дужни смо да се преображавамо, да се мијењамо, да живимо у подвигу. Нема Хришћанина без подвига, а подвига нема без благослова, а благослова нема ван Цркве Божије – рекао је о. Никола.

Бесједа о. Николе на Претпразништво Воздвижења

Сабрани који су се постом, молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Све фотографије

Oстала дешавања

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...