Deveta nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji

22. avgust 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 9. nedjelju po Duhovima, 22. avgusta 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Matiju i Svetog mučenika Antonija, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protosinđel Sergije, a sasluživali su mu arhimandrit Miron, jeromonah Stefan, jereji Ranko Radonjić, ostroški služitelj i Aleksandar Raković, bjelopoljski paroh, kao i jerođakon Zosima, ostroški sabrat.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o vjeri, odnosno o događaju kada su Gospod i Sveti Petar hodili po vodi, sabranom sveštenstvu, monaštvu i vjernom narodu besjedio je o. Aleksandar.

– Vjera je uz ljubav i nadu jedan od temelja našeg hrišćanskog života. I bez vjere ne možemo živjeti kao hrišćani, ne možemo živjeti sa Bogom i ne možemo se nazvati djecom Božijom. Ova priča na jedan poseban način govori o vjeri i objašnjava nam šta je to zapravo vjera. Učenici Gospodnji nisu mogli da shvate kako Gospod ide po vodi. Onda mu se Petar obraća i kreće ka Njemu i ide po vodi ne razmišljajući nego imajući vjeru. U jednom trenutku Petar posumnja i poče da tone, iako je sam Gospod Hristos pred njim, Gospod popušta zbog njegovog malovjerja da on počne da tone u dubine toga jezera. Tek pošto je on zavapio, Gospode, spasi me, Gospod mu pruža ruku spasenja – rekao je o. Aleksandar.

Objasnio je da današnje jevanđelje kazuje da nikad čudo ne prethodi vjeri.

– Nama koji se ovdje u ostroškoj svetinji okupljamo, ova priča dosta govori. Mnogi od nas hitaju Svetom Vasiliju, a pri tom ne preispituju svoju vjeru, kolika je njihova vjera, koliko je iskrena i jaka njihova vjera. Iz ove priče vidimo da ukoliko nemamo vjere, nema ni pomoći, nema ni spasenja, nema iscjeljenja, nema čuda. Nikad ne može čuvo da prethodi vjeri, jer onda bi Gospod ukinuo našu slobodu, koju nam je dao po stvaranju. Dakle, ako ne vjerujemo, nema ni pomoći blagodatne, čudesne od Gospoda. To je pokazao najprije Gospod. Pokazao je i ako nam nekad vjera oslabi, omanjka, treba da Mu se obratimo iskrenog srca i da priznamo, kao Petar koji je priznao – rekao je o. Aleksandar i dodao da je Gospodu tu da pomogne i kad naša vjera omanjka, da nam je povrati.

Besjeda o. Aleksandra

Sabrani koji poste Gospojinski post, a koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Ranije danas Sveta Liturgija služena je i u Gornjem Ostrogu, u prisustvu velikog broja vjernika, koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...