Девета недјеља по Духовима молитвено прослављена у острошкој светињи

22. avgust 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У 9. недјељу по Духовима, 22. августа 2021. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола Матију и Светог мученика Антонија, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протосинђел Сергије, а саслуживали су му архимандрит Мирон, јеромонах Стефан, јереји Ранко Радоњић, острошки служитељ и Александар Раковић, бјелопољски парох, као и јерођакон Зосима, острошки сабрат.

После читања зачала из Светог Јеванђеља о вјери, односно о догађају када су Господ и Свети Петар ходили по води, сабраном свештенству, монаштву и вјерном народу бесједио је о. Александар.

– Вјера је уз љубав и наду један од темеља нашег хришћанског живота. И без вјере не можемо живјети као хришћани, не можемо живјети са Богом и не можемо се назвати дјецом Божијом. Ова прича на један посебан начин говори о вјери и објашњава нам шта је то заправо вјера. Ученици Господњи нису могли да схвате како Господ иде по води. Онда му се Петар обраћа и креће ка Њему и иде по води не размишљајући него имајући вјеру. У једном тренутку Петар посумња и поче да тоне, иако је сам Господ Христос пред њим, Господ попушта због његовог маловјерја да он почне да тоне у дубине тога језера. Тек пошто је он завапио, Господе, спаси ме, Господ му пружа руку спасења – рекао је о. Александар.

Објаснио је да данашње јеванђеље казује да никад чудо не претходи вјери.

– Нама који се овдје у острошкој светињи окупљамо, ова прича доста говори. Многи од нас хитају Светом Василију, а при том не преиспитују своју вјеру, колика је њихова вјера, колико је искрена и јака њихова вјера. Из ове приче видимо да уколико немамо вјере, нема ни помоћи, нема ни спасења, нема исцјељења, нема чуда. Никад не може чуво да претходи вјери, јер онда би Господ укинуо нашу слободу, коју нам је дао по стварању. Дакле, ако не вјерујемо, нема ни помоћи благодатне, чудесне од Господа. То је показао најприје Господ. Показао је и ако нам некад вјера ослаби, омањка, треба да Му се обратимо искреног срца и да признамо, као Петар који је признао – рекао је о. Александар и додао да је Господу ту да помогне и кад наша вјера омањка, да нам је поврати.

Бесједа о. Александра

Сабрани који посте Госпојински пост, а који су се молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Раније данас Света Литургија служена је и у Горњем Острогу, у присуству великог броја вјерника, који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Све фотографије

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...