Preobraženje molitveno proslavljeno u Ostrogu

19. avgust 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki praznik Preobraženja Gospoda Isusa Hrista molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturigijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu protojerej Radmilo Čizmović pješivački paroh, jerej Aleksandar Raković bjelopoljski paroh i jerođakon Zosima.

Posle pročitanog Svetog Jevanđelja o čudesnom preobraženju Gospoda Isusa Hrista, sabrane je besjedeći poučavao o. Aleksandar.

– Šta se desilo sa Gospodom? Postao je svjetili od Sunca, a haljine mu bjehu bjelje od snijega ili od svjetlosti. Toliko je svijetlio, bio je jači i svjetiliji od Sunca. Uz Njega su stali Mojsije i Ilija. Ta svjetlost nije stvarna, ona je nestvorena, netvarna i zbog toga je njena ljepota neuporedivo veća od bilo koje zemne svjetlosti. Ljepša je ta svjetlost i nama milija i prijatnija i toplija od svjetlosti Sunca i svejtlosti zvijezda, jer svejtlost Sunca svijetli po zapovijesti, po riječi Gospodnjoj, a ova svjetlost je svjetlost samog božanstva – rekao je o. Aleksamdar.

On je naglasio da treba da se divimo i radijemo ovoj svjetlosti Preobraženja.

– Gospod je prosijao, Njegovo tijelo, ljudsko tijelo koje je uzeo od naše svagda Djeve Marije prosijalo je svjetlošću božanstva. Time nam je pokazao da su naša tjelesa kadra i pričasna toj svjetlosti nebeskoj, božanskoj i prevječnoj. Tijelo koje trune ono biva izvor svjetlsoti božanstva. I ne samo da je ono izvor svjetlosti božanstva, nego sva naša tjelesa bivaju pričasna toj svjetlosti. O toj svejtlosti govore mnogi oci Crkve, posebno isihasti Grigorije Palama, koji govori o tavorskoj svjetlosti – naglasio je o. Aleksandar.

Zato je ovaj veliki praznik za nas spasonosan, jer nam govori i svjedoči da svi mi možemo biti bogovi po blagodati i bogovi po toj svjetlosti koja izvire iz Hrista i nas obasjava, rekao je o.Aleksandar.

– Do te svjetlosti se dolazi tako što se približavamo Hristu, tako što svojim dušava rastjerujemo i istjerujemo iz svojih duša mrak neznanja, mrak nevjere, mrak poročnosti, mrak sujete i gordosti i svake druge strasti. To sve pomračuje nas i dok god nosimo neki porok, dok god smo u nekom grehopadu, tad nemamo svjetlosti i nismo sposobni da se pričetimo tom božanskom svjetlošću – kazao je o. Aleksandar.

Pozvao je zato sabrane na očišćenje.

– Ovo su ne slučajno dani posta, dani podviga i dani molitvne. Očistimo se postom, očistimo se molitvom, da bismo bili pričasnici te nestvorene svjetlosti. I još jedno, izmirimo se jedni sa drugima, jer ako nismo jedno između sebe u jednoj Crkvi, tijelu Hristovom, onda ne možemo ni biti jedno sa Hristom, onda ne možemo ni biti ni prebivati u svjetlosti Hristovom – zaključio je o. Aleksandar.

 

Sve fotografije

Ostala dešavanja

19. 8. 2021.

Preobraženje molitveno proslavljeno u Ostrogu...

Veliki praznik Preobraženja Gospoda Isusa Hrista molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.Svet...

8. 8. 2021.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 13. 08 U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 13. 08. 2021. godine u ...

2. 8. 2021.

Proslava Ilindana u Ostrogu

Praznik Svetog proroka Ilije-Ilindan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u ponedjeljak 2.avg...

25. 7. 2021.

Praznik Ikone Bogorodice Trojeručice molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U petu nedjelju po Duhovima, 25. jula 2021.ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja ...

18. 7. 2021.

Praznik Prepodobnog Atanasija Atonskog i Svetog Sergija Radonješkog proslavljen u ...

U 4. nedjelju po Duhovima, 18. jula 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja P...

15. 7. 2021.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 16. 07. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 16. 07. 2021. godine u ...