Preobraženje molitveno proslavljeno u Ostrogu

19. avgust 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki praznik Preobraženja Gospoda Isusa Hrista molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturigijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu protojerej Radmilo Čizmović pješivački paroh, jerej Aleksandar Raković bjelopoljski paroh i jerođakon Zosima.

Posle pročitanog Svetog Jevanđelja o čudesnom preobraženju Gospoda Isusa Hrista, sabrane je besjedeći poučavao o. Aleksandar.

– Šta se desilo sa Gospodom? Postao je svjetili od Sunca, a haljine mu bjehu bjelje od snijega ili od svjetlosti. Toliko je svijetlio, bio je jači i svjetiliji od Sunca. Uz Njega su stali Mojsije i Ilija. Ta svjetlost nije stvarna, ona je nestvorena, netvarna i zbog toga je njena ljepota neuporedivo veća od bilo koje zemne svjetlosti. Ljepša je ta svjetlost i nama milija i prijatnija i toplija od svjetlosti Sunca i svejtlosti zvijezda, jer svejtlost Sunca svijetli po zapovijesti, po riječi Gospodnjoj, a ova svjetlost je svjetlost samog božanstva – rekao je o. Aleksamdar.

On je naglasio da treba da se divimo i radijemo ovoj svjetlosti Preobraženja.

– Gospod je prosijao, Njegovo tijelo, ljudsko tijelo koje je uzeo od naše svagda Djeve Marije prosijalo je svjetlošću božanstva. Time nam je pokazao da su naša tjelesa kadra i pričasna toj svjetlosti nebeskoj, božanskoj i prevječnoj. Tijelo koje trune ono biva izvor svjetlsoti božanstva. I ne samo da je ono izvor svjetlosti božanstva, nego sva naša tjelesa bivaju pričasna toj svjetlosti. O toj svejtlosti govore mnogi oci Crkve, posebno isihasti Grigorije Palama, koji govori o tavorskoj svjetlosti – naglasio je o. Aleksandar.

Zato je ovaj veliki praznik za nas spasonosan, jer nam govori i svjedoči da svi mi možemo biti bogovi po blagodati i bogovi po toj svjetlosti koja izvire iz Hrista i nas obasjava, rekao je o.Aleksandar.

– Do te svjetlosti se dolazi tako što se približavamo Hristu, tako što svojim dušava rastjerujemo i istjerujemo iz svojih duša mrak neznanja, mrak nevjere, mrak poročnosti, mrak sujete i gordosti i svake druge strasti. To sve pomračuje nas i dok god nosimo neki porok, dok god smo u nekom grehopadu, tad nemamo svjetlosti i nismo sposobni da se pričetimo tom božanskom svjetlošću – kazao je o. Aleksandar.

Pozvao je zato sabrane na očišćenje.

– Ovo su ne slučajno dani posta, dani podviga i dani molitvne. Očistimo se postom, očistimo se molitvom, da bismo bili pričasnici te nestvorene svjetlosti. I još jedno, izmirimo se jedni sa drugima, jer ako nismo jedno između sebe u jednoj Crkvi, tijelu Hristovom, onda ne možemo ni biti jedno sa Hristom, onda ne možemo ni biti ni prebivati u svjetlosti Hristovom – zaključio je o. Aleksandar.

 

Sve fotografije

Ostala dešavanja

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...