Proslava Ilindana u Ostrogu

2. avgust 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Svetog proroka Ilije-Ilindan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u ponedjeljak 2.avgusta 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protosinđel Pavle (Pajić) sekretar Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske , a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, jeromonah Vladimir, jerođakon Roman, pješivački paroh protojerej Radmilo Čizmović, jereji Ranko Radonjić, ostroški služitelj i jerej Velimir Bugarin, upravnik Duhovnog centra Crkvene opštine Podgorica, kao i sveštenođakon Konstantin Dojić iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Odgovarala su ostroška bratija, a evharistijskom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod.

O. Pavle je besjedeći o Svetom proroku Iliju sabrane poučavao nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja.

– Sabrali smo se danas da proslavimo jednog od najneobičnjih ljudi koji je ikada živio u zemlji od kad je stvoren svijet, Svetog velikog proroka Iliju. Svi svetitelji su neobični za ovaj svijet zato što žive nekim drugim životom, koji nije od ovog svijeta, ali Sveti Ilija je onaj koji se posebno istakao, Sveti Ilija je onaj koji nije vidio smrti u ovom svijetu, nego ga je zbog njegove revnosti, njegove plamene vjere, Gospod u plamenim kočijama uzeo sa ovog svijeta i vaznio ga na nebo. Vatra je od njegovog rođenja bila simbol Svetog Ilije. Njegov otac je, kada se Sveti Ilija rodio vidio anđele kako ga hrane vatrom i kako ga povijaju u vatru, a ta vatra bila je simbol njegove plamene vjere – rekao je o. Pavle.

On je naglasio da je Sveti Ilija je, prema kazivanju svetih otaca, bio najbogatiji siromah.

– Nije imao ništa, samo svoje tijelo i haljine na sebi, a uspio je toliko da ugodi Gospodu, da mu Gospod da snagu da on vlada i prirodnim silama. Sveti Ilija je kako smo čuli, na tri i po godine zatvra nebo, da bi izobličio bezbožnog cara, njegovu bezbožnu ženu i jevrejski narod koji je otpao od prave vjere i to je ono zbog čega je Sveti Ilija prorok.  Proroci nisu samo oni koji predviđaju budućnost, već oni koji neustrašivo svjedoče Božiju istinu, koji imaju toliku vjeru da im Gospod daje snagu i hrabrost da mogu svakome da se suprotstvae i kažu istinu u lice – rekao je o. Pavle.

On je naglasio da je takvih proroka u Crkvi bilo uvijek, a da ih ima i u naše vrijeme.

– Mi smo u našim danima bili svjedoci proročkih riječi Mitropolita Amfilohija, koji je hrabro i neustrašivo svjedočio Hristovu istinu protiv onih koji su htjeli da udare na Crkvu. Sveti Ilija izobličava cara Ahava i ubija njegove lažne proroke, što je jedno od velikih čuda u Starom zavjetu, i narod vidjeći tu silu, sav je uzviknuo, veliki je i pravi Bog Ilijin, to je istiniti Bog. Tada je narod zajedno sa Svetim Ilijom pobio sve lažne prororke koji su zavodili jevrejski narod. To je ono što mi danas treba svi da uradimo, da se trudimo da pobijemo u sebi sve ono što je loše, što nas zavodi sa pravog puta i što nas odvodi od Hrista i da razgorimo onu vjeru koju je imao Sveti Ilija, da bismo dočekali jednog dana da nas gospod uzvede u Svoje Nebesko carstvo – rekao je o. Pavle.

Besjeda o. Pavla

Na kraju bogosluženja o. Pavle sa salužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač, koji je u slavu Božiju a u čast Svetog proroka Ilije pripremio o. Radmilo Čizmović sa bratom Miodragom i njihovim porodicama, koji Svetog proroka Iliju proslavljaju kao prislavu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...