Прослава Илиндана у Острогу

2. avgust 2021. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Светог пророка Илије-Илиндан, молитвено је прослављен у острошкој светињи у понедјељак 2.августа 2021. љета Господњег.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протосинђел Павле (Пајић) секретар Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске , а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, јеромонах Владимир, јерођакон Роман, пјешивачки парох протојереј Радмило Чизмовић, јереји Ранко Радоњић, острошки служитељ и јереј Велимир Бугарин, управник Духовног центра Црквене општине Подгорица, као и свештенођакон Константин Дојић из Епархије будимљанско-никшићке.

Одговарала су острошка братија, а евхаристијском сабрању присуствовало је бројно монаштво и вјерни народ.

О. Павле је бесједећи о Светом пророку Илију сабране поучавао након читања зачала из Светог Јеванђеља.

– Сабрали смо се данас да прославимо једног од најнеобичнјих људи који је икада живио у земљи од кад је створен свијет, Светог великог пророка Илију. Сви светитељи су необични за овај свијет зато што живе неким другим животом, који није од овог свијета, али Свети Илија је онај који се посебно истакао, Свети Илија је онај који није видио смрти у овом свијету, него га је због његове ревности, његове пламене вјере, Господ у пламеним кочијама узео са овог свијета и вазнио га на небо. Ватра је од његовог рођења била симбол Светог Илије. Његов отац је, када се Свети Илија родио видио анђеле како га хране ватром и како га повијају у ватру, а та ватра била је симбол његове пламене вјере – рекао је о. Павле.

Он је нагласио да је Свети Илија је, према казивању светих отаца, био најбогатији сиромах.

– Није имао ништа, само своје тијело и хаљине на себи, а успио је толико да угоди Господу, да му Господ да снагу да он влада и природним силама. Свети Илија је како смо чули, на три и по године затвра небо, да би изобличио безбожног цара, његову безбожну жену и јеврејски народ који је отпао од праве вјере и то је оно због чега је Свети Илија пророк.  Пророци нису само они који предвиђају будућност, већ они који неустрашиво свједоче Божију истину, који имају толику вјеру да им Господ даје снагу и храброст да могу свакоме да се супротствае и кажу истину у лице – рекао је о. Павле.

Он је нагласио да је таквих пророка у Цркви било увијек, а да их има и у наше вријеме.

– Ми смо у нашим данима били свједоци пророчких ријечи Митрополита Амфилохија, који је храбро и неустрашиво свједочио Христову истину против оних који су хтјели да ударе на Цркву. Свети Илија изобличава цара Ахава и убија његове лажне пророке, што је једно од великих чуда у Старом завјету, и народ видјећи ту силу, сав је узвикнуо, велики је и прави Бог Илијин, то је истинити Бог. Тада је народ заједно са Светим Илијом побио све лажне пророрке који су заводили јеврејски народ. То је оно што ми данас треба сви да урадимо, да се трудимо да побијемо у себи све оно што је лоше, што нас заводи са правог пута и што нас одводи од Христа и да разгоримо ону вјеру коју је имао Свети Илија, да бисмо дочекали једног дана да нас господ узведе у Своје Небеско царство – рекао је о. Павле.

Бесједа о. Павла

На крају богослужења о. Павле са салужитељима благосиљао је и пререзао славски колач, који је у славу Божију а у част Светог пророка Илије припремио о. Радмило Чизмовић са братом Миодрагом и њиховим породицама, који Светог пророка Илију прослављају као приславу.

Све фотографије

Oстала дешавања

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...