Mitropolit Joanikije na Ivanjdan bogoslužio u ostroškom skitu Jovan Do kod Nikšića

7. jul 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U ostroškom skitu Jovan do kod Nikšića danas je liturgijski proslavljen praznik Rođenje Svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdan, koji je slava ove svetinje.

Svetu službu Božiju služio je sa mnogobrojnim sveštenstvom, sveštenomonaštvom, monaštvom i vjernim narodom izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije, koji je u toku Liturgije u sveštenički čin rukopoložio đakona Igora Pešikana, a u đakonski čteca Luku Pavićevića.

Nakon pričešća vjernih, oko hrama Rođenja Svetog Jovana tri puta je prošla litija sa čitanjima Jevanđelja, a onda je Vladika blagosiljao slavski kolač.

U arhipastirskoj besjedi on je sabranima čestitao praznik i slavu hrama.

Rekao je da je rođenje Svetog Jovana Krstitelja obavijeno tajnom Božjega promisla.

Govori se često da Sveti Jovan Krstitelj, smiravajuće se pred Onim koji će doći, nije učinio nijedno čudo. Ali, ako dublje pogledamo u njegov život, vidjećemo da je sav njegov život, od začeća pa do njegovoga stradanja za ime Božje, prožet čudesima Božjim”, rekao je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je u njegovom rođenju, iako je bilo na prirodan način, budući da je bilo od prestarjelih roditelja vidimo naročito Božje dejstvo.

To je dejstvo iznad prirodnih sila i prirodne moći. Tako je njegovo rođenje ustrojeno i javljeno kao blaga vijest sa neba Svetim aranđelom Gavrilom njegovim pravednim roditeljima Zahariji i Jelisaveti”, rekao je on.

Podsjećajući na detalje iz žitija Krstitelja i Preteče Gospodnjega, Vladika Joanikije je naglasio da je njegovo ime pokrenulo na slavoslovlje Bogu cio svijet, cijeli tvorevinu.

I kao da smo svi prije njegovoga rođenja bili nijemi, a od njegovoga rođenja smo naučili da slavoslovimo ime Božje, kao i njegov otac Zaharije. On je bio poslan pred licem Spasitelja svijeta Gospoda Isusa Hrista”, naglasio je Vladika Joanikije.

Sveti Jovan Krstitelj je, kazao je Vladika, govorio tako da je preporađao duše onih koji su slušali njegovu riječ.

Iako se kaže da nije učinio ni jedno čudo, učinio je. Jer, njegova riječ je bila čudotvorna. Koliko je smo nevjernih obratio u vjeru, koliko je ljudskih duša preporodio, koliko je duša nadahnuo, koliko je grešnika priveo pokajanju! To su najveća čuda, veća od onih da neko nizvede kišu sa neba za vrijeme suše. Veća je stvar da se jedna duša pokaje i obrati ka Gospodu”, kazao je on.

Vladika je kazao da je Sveti Jovan Krstitelj živio kao anđeo Gospodnji.

Hranio se samo biljem pustinjskim. Ali, hranio se riječju Božjom, jer Gospod reče: Ne živi čovjek samo o hljebu nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih. Pa se Sveti Jovan ispunio blagodaću, silom i svjetlošću Duha Svetoga. I Božanskim razumom, Božanskom mudrošću. Kada je izašao na propovijed, mnogi od onih koji su čuli da dolazi Mesija da je to upravo on. Ali, on se smiravao, govoreći: Dolazi za mnom Onaj kome ja nijesam dostojan odriješiti sveza na obući njegovoj”

Mitropolit Joanikije je rekao da je Sveti Jovan postradao kao Preteča Hristov.

Njegovo stradanje je bilo hristoliko stradanje. Njegovo stradanje za pravdu Božju bilo je prednajava Hristovoga stradanja na krstu na Golgoti za spasenje, iskupljenje cijeloga svijeta i za usinovljenje i osvećenje cijeloga roda ljudskoga. Prije Hrista je postradao, prije Hrista sišao u ad, u donje svjetove da blagovijeti i tamo dolazak Hristov onima koji su ranije otišli i upokojili se u vjeri. I onima koji nijesu vjerovali da propovijeda pokajanje i dolje, u adu. I ad je bio spreman da primi propovijed Hristovu poslije Jovanovog silaska u ad”, rekao je Mitropolit Joanikije.

Tokom arhipastirske besjede u ostroškom skitu Mitropolit Joanikije se osvrnuo na “one koji su se organizovali da ne dozvole sveštenicima koji su iz Cuca danas tamo služe Svetu liturgiju”.

Grdno su se prevarili! Neće to ni Cuce ni sveštenici koji su rodom iz Cuca dozvoliti. Imam osjećaj da je došao kraj komunističkoj crvenoj aždaji i da su ovo njeni poslednji zločinački trzaji. Nemojte mnogo obraćati pažnju, draga braćo i sestre, jer oni sve što su gradili, gradili su na bratskom krvoproliću. A mi treba da se molimo da se naš narod izmiri, da jedni druge cjelivamo, da jedni druge pomažemo, da ne učestvujemo u tome ni na koji način”, rekao je Vladika Joanikije.

Vladika im je poručio neka čine što su naumili.

Ali, došao je kraj toj bijedi i tom ludilu. Narod je shvatio da je nekome interes da ga i dalje dijeli. I u to se ulaže velika energija i velika sredstva. I čine se mnoge manipulacije i šire se mnoge laži”, rekao je on.

Naše je, rekao je on, da se na ovaj veliki praznik pomolimo Bogu za mir, ljubav, bratsko izmirenje i bratsku slogu.

I da oprostimo. I njima da oprostimo. Da Bog oprosti, jer ne znaju šta čine”, zaključio je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Besjeda Mitropolita Joanikija

Proslava Ivanjdana nastavljena je uz slavsku trpezu ljubavi.

Sve fotografije

tekst:Mitropolija crnogorsko-primorska

foto:Manastir Ostrog

video:Ostrog Tv studio

Ostala dešavanja

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...