Митрополит Јоаникије на Ивањдан богослужио у острошком скиту Јован До код Никшића

7. jul 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У острошком скиту Јован до код Никшића данас је литургијски прослављен празник Рођење Светог Јована Крститеља – Ивањдан, који је слава ове светиње.

Свету службу Божију служио је са многобројним свештенством, свештеномонаштвом, монаштвом и вјерним народом изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, који је у току Литургије у свештенички чин рукоположио ђакона Игора Пешикана, а у ђаконски чтеца Луку Павићевића.

Након причешћа вјерних, око храма Рођења Светог Јована три пута је прошла литија са читањима Јеванђеља, а онда је Владика благосиљао славски колач.

У архипастирској бесједи он је сабранима честитао празник и славу храма.

Рекао је да је рођење Светог Јована Крститеља обавијено тајном Божјега промисла.

Говори се често да Свети Јован Крститељ, смиравајуће се пред Оним који ће доћи, није учинио ниједно чудо. Али, ако дубље погледамо у његов живот, видјећемо да је сав његов живот, од зачећа па до његовога страдања за име Божје, прожет чудесима Божјим”, рекао је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је у његовом рођењу, иако је било на природан начин, будући да је било од престарјелих родитеља видимо нарочито Божје дејство.

То је дејство изнад природних сила и природне моћи. Тако је његово рођење устројено и јављено као блага вијест са неба Светим аранђелом Гаврилом његовим праведним родитељима Захарији и Јелисавети”, рекао је он.

Подсјећајући на детаље из житија Крститеља и Претече Господњега, Владика Јоаникије је нагласио да је његово име покренуло на славословље Богу цио свијет, цијели творевину.

И као да смо сви прије његовога рођења били нијеми, а од његовога рођења смо научили да славословимо име Божје, као и његов отац Захарије. Он је био послан пред лицем Спаситеља свијета Господа Исуса Христа”, нагласио је Владика Јоаникије.

Свети Јован Крститељ је, казао је Владика, говорио тако да је препорађао душе оних који су слушали његову ријеч.

Иако се каже да није учинио ни једно чудо, учинио је. Јер, његова ријеч је била чудотворна. Колико је смо невјерних обратио у вјеру, колико је људских душа препородио, колико је душа надахнуо, колико је грешника привео покајању! То су највећа чуда, већа од оних да неко низведе кишу са неба за вријеме суше. Већа је ствар да се једна душа покаје и обрати ка Господу”, казао је он.

Владика је казао да је Свети Јован Крститељ живио као анђео Господњи.

Хранио се само биљем пустињским. Али, хранио се ријечју Божјом, јер Господ рече: Не живи човјек само о хљебу него о свакој ријечи која излази из уста Божјих. Па се Свети Јован испунио благодаћу, силом и свјетлошћу Духа Светога. И Божанским разумом, Божанском мудрошћу. Када је изашао на проповијед, многи од оних који су чули да долази Месија да је то управо он. Али, он се смиравао, говорећи: Долази за мном Онај коме ја нијесам достојан одријешити свеза на обући његовој”

Митрополит Јоаникије је рекао да је Свети Јован пострадао као Претеча Христов.

Његово страдање је било христолико страдање. Његово страдање за правду Божју било је преднајава Христовога страдања на крсту на Голготи за спасење, искупљење цијелога свијета и за усиновљење и освећење цијелога рода људскога. Прије Христа је пострадао, прије Христа сишао у ад, у доње свјетове да благовијети и тамо долазак Христов онима који су раније отишли и упокојили се у вјери. И онима који нијесу вјеровали да проповиједа покајање и доље, у аду. И ад је био спреман да прими проповијед Христову послије Јовановог силаска у ад”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Током архипастирске бесједе у острошком скиту Митрополит Јоаникије се осврнуо на “оне који су се организовали да не дозволе свештеницима који су из Цуца данас тамо служе Свету литургију”.

Грдно су се преварили! Неће то ни Цуце ни свештеници који су родом из Цуца дозволити. Имам осјећај да је дошао крај комунистичкој црвеној аждаји и да су ово њени последњи злочиначки трзаји. Немојте много обраћати пажњу, драга браћо и сестре, јер они све што су градили, градили су на братском крвопролићу. А ми треба да се молимо да се наш народ измири, да једни друге цјеливамо, да једни друге помажемо, да не учествујемо у томе ни на који начин”, рекао је Владика Јоаникије.

Владика им је поручио нека чине што су наумили.

Али, дошао је крај тој биједи и том лудилу. Народ је схватио да је некоме интерес да га и даље дијели. И у то се улаже велика енергија и велика средства. И чине се многе манипулације и шире се многе лажи”, рекао је он.

Наше је, рекао је он, да се на овај велики празник помолимо Богу за мир, љубав, братско измирење и братску слогу.

И да опростимо. И њима да опростимо. Да Бог опрости, јер не знају шта чине”, закључио је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Бесједа Митрополита Јоаникија

Прослава Ивањдана настављена је уз славску трпезу љубави.

Све фотографије

текст:Митрополија црногорско-приморска

фото:Манастир Острог

видео:Острог Тв студио

Oстала дешавања

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....

3. 3. 2024.

Недјеља о блудном сину у Острогу

У другу припремну недјељу пред Васкршњи пост - Недјељу о блудном сину, 3. марта 2024. љета Господњег...

26. 2. 2024.

На дан Светог Симеона Мироточивог владика Кирило служио у Горњем манастиру...

Дана када наша Света Црква молитвено прославља Светог Симеона Мироточивог и преподобног Мартинија, у...