Vidovdan saborno i molitveno proslavljen Jovan Dolu

28. jun 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, pomenom palim srpskim junacima, rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave kapelice posvećene Svetim srpskim Novomučenicima, pomenom blaženopočivšem arhimandritu Lazaru i slavskom trpezom ljubavi, u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića, saborno i molitveno je proslavljen Vidovdan u ponedjeljak 28. juna 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom službom Božijom u crkvi posvećenom Svetom Caru Lazaru i Novomučenicima srpskim načalstvovao je protosinđel Sergije, a sasluživala su mu ostroška sabraća jeromonah Neofit i jerođakon Atanasije, kao i jerej Ranko Radonjić, saslužitelj u ostroškoj svetinji, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Potom je o. Sergije sa saslužiteljima služio pomen srpskim junacima palim od Kosova do danas za krst časni i slobodu svetu, a nakon pomena blagosiljan je i prerezan slavski kolač povodom hramovne slave crkve Svetih srpskih Novomučenika.

Čestitajući praznik o. Sergije je rekao da je Vidovdan dan kada se cijeli naš narod opredijelio za Carstvo nebesko.

– Na današnji dan kad je bilo opredjeljenje da li da sačuvamo našu čast i etiku hrišćansku, ili da se opredijelimo za zemaljsko carstvo, tada se sami, veliki Božiji ugodnik Sveti knez Lazar, car na nebu, na zemlji knez, opredijelio se za Carstvo nebesko i sav narod s njim se opredijelio jednodušno. Svi su hitali i takmičili se ko će prije da stigne na to strašno mjesto kosovsko, na kome su se osveštali i naš narod i svi prije i poslije do današnjeg dana koji su živjeli tu i prihvatili taj kosovski zavjet kao svoj zavjet sa živim Bogom – kazao je o. Sergije.

On je naglasio da u pobjedu na Kosovu ne vjeruju samo oni koji ne vjeruju u Boga.

– Da nije bilo blagoslova žrtve kosovske, koji bi narod sačuvao sebe i svoj idnetitet pod uslovima pod kojima je bio naš narod. Ali, zahvaljujući molitvama kosovskih mučenika, zahvaljujući žrtvi koju su oni podnijeli, to se desilo. Da smo se tada odrekli jevanđeljskog puta, danas bi bili u mraku, strahu, depresiji, beznađu, pa šta god da smo stvorili. Smrt bi stalno vrebala, đavo bi stalno plašio naše duše – istakao je o. Sergije.

Treba da ostanemo vjerni kosovskim mučenicima, kazao je o. Sergije, jer ih Gospod nije ostavio već su oni danas sveti.

– Oni danas sijaju silom Duha Svetoga i božijom blagodaću. Tijelo Svetog Cara Lazara je puno blagodati Božije, vječnog života i privlači vjerne i sve ljude privlači, hrabri, liječi, kao i tijelo Svetog Vasilija Ostroškog, kod koga bezbroj ljudi dolazi. A i on je nosio krst kosovski. Evo i sami naš o. Lazar koji je ovdje ovo podigao i ustanovio ovo sveto mjesto, osveštao ga svojim molitvama, žrtvom, trudom, privlači nas da ovdje dolazimo i da od njega tražimo blagoslov za naš život – zaključio je o. Sergije.

besjeda o. Sergija na Vidovdan

Saslužitelji su potom sa vjernim narodom na manastirskom groblju služili pomen na grobu blaženopočivšeg arhimandrita Lazara Adžića, dugogodišnjeg ostroškog igumana, čijom zaslugom je zasijala svetinja Jovan Dola, ali i obnovljene brojne monaške obitelji, a koji je nosio ime Svetog Cara Lazara.

Zajedničarenje je nastavljeno uz slavsku trpezu ljubavi.

Sve fotografije

 

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...