Видовдан саборно и молитвено прослављен Јован Долу

28. jun 2021. - Манастир Острог - Дешавања

Светом Литургијом, поменом палим српским јунацима, резањем славског колача поводом храмовне славе капелице посвећене Светим српским Новомученицима, поменом блаженопочившем архимандриту Лазару и славском трпезом љубави, у острошком скиту Јован Долу код Никшића, саборно и молитвено је прослављен Видовдан у понедјељак 28. јуна 2021. љета Господњег.

Светом службом Божијом у цркви посвећеном Светом Цару Лазару и Новомученицима српским началствовао је протосинђел Сергије, а саслуживала су му острошка сабраћа јеромонах Неофит и јерођакон Атанасије, као и јереј Ранко Радоњић, саслужитељ у острошкој светињи, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Сабрани који су се постом, молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Потом је о. Сергије са саслужитељима служио помен српским јунацима палим од Косова до данас за крст часни и слободу свету, а након помена благосиљан је и пререзан славски колач поводом храмовне славе цркве Светих српских Новомученика.

Честитајући празник о. Сергије је рекао да је Видовдан дан када се цијели наш народ опредијелио за Царство небеско.

– На данашњи дан кад је било опредјељење да ли да сачувамо нашу част и етику хришћанску, или да се опредијелимо за земаљско царство, тада се сами, велики Божији угодник Свети кнез Лазар, цар на небу, на земљи кнез, опредијелио се за Царство небеско и сав народ с њим се опредијелио једнодушно. Сви су хитали и такмичили се ко ће прије да стигне на то страшно мјесто косовско, на коме су се освештали и наш народ и сви прије и послије до данашњег дана који су живјели ту и прихватили тај косовски завјет као свој завјет са живим Богом – казао је о. Сергије.

Он је нагласио да у побједу на Косову не вјерују само они који не вјерују у Бога.

– Да није било благослова жртве косовске, који би народ сачувао себе и свој иднетитет под условима под којима је био наш народ. Али, захваљујући молитвама косовских мученика, захваљујући жртви коју су они поднијели, то се десило. Да смо се тада одрекли јеванђељског пута, данас би били у мраку, страху, депресији, безнађу, па шта год да смо створили. Смрт би стално вребала, ђаво би стално плашио наше душе – истакао је о. Сергије.

Треба да останемо вјерни косовским мученицима, казао је о. Сергије, јер их Господ није оставио већ су они данас свети.

– Они данас сијају силом Духа Светога и божијом благодаћу. Тијело Светог Цара Лазара је пуно благодати Божије, вјечног живота и привлачи вјерне и све људе привлачи, храбри, лијечи, као и тијело Светог Василија Острошког, код кога безброј људи долази. А и он је носио крст косовски. Ево и сами наш о. Лазар који је овдје ово подигао и установио ово свето мјесто, освештао га својим молитвама, жртвом, трудом, привлачи нас да овдје долазимо и да од њега тражимо благослов за наш живот – закључио је о. Сергије.

бесједа о. Сергија на Видовдан

Саслужитељи су потом са вјерним народом на манастирском гробљу служили помен на гробу блаженопочившег архимандрита Лазара Аџића, дугогодишњег острошког игумана, чијом заслугом је засијала светиња Јован Дола, али и обновљене бројне монашке обитељи, a који је носио име Светог Цара Лазара.

Заједничарење је настављено уз славску трпезу љубави.

Све фотографије

 

Oстала дешавања

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...