Liturgijsko sabranje u Gornjem manastiru Ostrogu povodom Svetih Sveštenomučenika i Novomučenika Žitomislićkih

26. jun 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U subotu 26. juna 2021. godine, na praznik Odanija Svete Pedestenice i Svetih Sveštenomučenika i Novomučenika Žitomislićkiih, služena je Sveta Liturgija u Gornjem manastiru Ostrogu.

 Liturgijskim sabranjem načalstvovao je jeromonah Vladimir Palibrk uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva i vjernog naroda. Svog nebeskog zaštitnika i pokrovitelja, svoj imendan, danas je proslavio jeromonah Vladimir koji se, nakon pročitanih odeljaka iz Apostola i Svetog Jevanđelja, obratio sabranima riječima prigodne besjede u kojoj je govorio o Novomučenicima i Sveštenomučenicima Žitomislićkim, koji su postradali u vrijeme Drugog Velikog rata od ustaša.

 Ovom prilikom prenosimo vam besjede jeromonaha Vladimira, kao i tekstove službe i akatista Sveštenomučenicima i Novomučenicima Žitomislićkim, koje objavljujemo sa blagoslovom njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Crnogorsko-primorskog, Gospodina Joanikija i Episkopa Zahumsko-hercegovačkog, Gospodina Dimitrija, recezenta. Službu i akatist, u Slavu Božiju, sastavila monahinja Olimpijada Kadić.

 Ovim putem čestitamo imendan jeromonahu Vladimiru i da bude na mnoga i blaga ljeta!

 Bratstvo manastira Ostrog!

Besjeda jeromonaha Vladimira na bdenju, uoči praznika  

Besjeda jeromonaha Vladimira nakon čitanja Jevanđelja

Besjeda jeromonaha Vladimira nakon Liturgije

 

  

SLUŽBA SVEŠTENOMUČENICIMA I

NOVOMUČENICIMA ŽITOMISLIĆKIM

  

 Na velikoj večernji

 Blažen muž

  Na Gospodi vozvah: stihire, gl: 6

  Nebo i zemlja danas se raduju, Angeli i ljudi toržestveno praznuju svete Sveštenomučenike i Novomučenike Žitomislićke, koji za Gospoda Hrista slavno postradaše, i najsjajnijih vjenaca mučeničkih se udostojiše, i svjetlošću Vaskrsenja Hristovog Svetu Crkvu obasjaše, kao vjerni svjedoci Presvete Trojice – Boga Ljubavi. (dvaput)

 Sveti Mučenici Žitomislićki, vitezovi vjere nepobjedivi, krotošću silni i smjernošću izobilini, koji ste slavne bitke za Gospoda podvizima svojim vojevali,  i krv mučeničku za Hrista prolili, kao Angeli lakokrili na Nebo ste uzljeteli i svu vaseljenu obasjali svjetlošću Vaskrsenja Hristovog. (dvaput)

 Hodite svi vjerni, proslavimo danas Božije ugodnike, Žitomislićke Sveštenomučenike, koji su angelskim životom na zemlji živjeli, beskrvnu žrtvu svagda Gospodu prinosili, Spasitelju Hristu se upodobili i kao jaganjci Božiji na zaklanje tiho krenuli, sebe same kao žrtvu prečistu Bogu prinoseći i svoj vaseljeni sijajući vaskrslim dušama svojim. (dvaput)

 Sveti Žitomislićki Novomučenici, preslavni Hristovi pobjedonosci, koji ste svijet pobijedili i kao neugasiva kandila vjere svima zasvijetleli, slavnog mučeništva za Hrista ste se udostojili, i bezbožnim zlotvorima svojim krotko sve oprostili ljubavlju Vaskrsenja Hristovog. (dvaput)

  Slava, gl: 6

 Slavni Žitomislićki Mučenici, novoprosijali Hristovi pobjedonosci,  Vjere Pravoslavne najsvjetliji svjetionici, ognjem ljubavi Božanske bezbožne mučitelje ste pobijedili i sa Gospodom Hristom u smrt krotko krenuli, mučeničkom krvlju svjetlost istinitog bogopoznanja svima objavili kao vjerni svjedoci Hrista Vaskrslog, koga molite da spase duše naše.

 

 I ninje, bogorodičan, Dogmatik, gl.6: Kto tebe ne ublažit…

 Vhod. Prokimen dana.

 Čitanja tri, mučeniku:

 1.čitanje iz knjige proroka Isaije (gl. 43, 9 – 15)

 2.čitanje iz Priča Solomonovih (gl. 3, 1 – 9)

 3.čitanje iz Priča Solomonovih (gl. 4, 7 – 15)

  Na litiji stihire, gl. 2

 Mučenici Žitomislićki, Pravoslavne Vjere vitezovi nepobjedivi, koji ste laki jaram Hristov do kraja dostojno nosili, i u krsnom stradanju sa Gospodom zauvijek se sjedinili, mučeničkom smrću sa Hristom ste vaskrsli u Carstvu Nebeskom, odakle vječnom ljubavlju obasjavate sav bogoljubivi hrišćanski rod.

 Angeli na Nebu danas likuju a grješni na zemlji smjernu uznose vam hvalu, molitvama Vašim ispunjeni, svjetlošću stradanja vaših prosvijetljeni i blistanjem Sunca Pravde obradovani, ljubavlju Vaskrsenja Hristovog.

  Slava, gl. 6

  Svešteni sasudi Božije milosti svete obitelji Žitomislićke, Konstantine, Dositeje, Makarije, Mladene, Obrene, Marko i Branko, sa Vladimirom vam pridruženim i  sa vama za Hrista postradalim, vašim molitvama, danas Gospod nas je sabrao i srca vjernih ljubavlju božanskom ispunio i sabor svetih obasjao vaskrslim dušama vašim, koga molite da se spasemo.

 I ninje, bogorodičan, gl. 6: Tvorec i izbavitelj moj…

 

 Na stihovnje stihire, gl. 6

  Kada su vas lukavi zlikovci u ustaški tabor na prevaru pozvali, da bi vas kukavički ubili, kao bezazleni jaganjci krotko ste se odazvali, pravi razlog poziva ne znajući, no smrt mučeničku čistim srcem prozirući, i Gospoda svoga tiho hvaleći jer vas je na mučeništvo slavno prizvao i srca vaša radošću ispunio silom Vaskrsenja Svog.

 Stih: Sjaščenici tvoji oblekutsja v pravdu, i prepodobni tvoji vozradujutsja.

  Kao oni koji su sav život svoj Gospodu na dar prinijeli i tvrdom Vjerom Pravoslavnom za Boga se vezali, plamenom ljubavlju ka Hristu, Bogu ste ugodili i sa srpskim narodom  Krst Hristov hrabro ponijeli, Koji vas je mučeništva slavnog udostojio i zlatnim vijencima vašim sa Nebesa obasjao sav bogoljubivi narod Svoj.

 Stih: Blažen muž bojajsja Gospoda, v zapovjedjeh jego voshoščet zjelo.

 Kada su vas surove ubice u ustaškom taboru zvjerski mučili i u jamu Vidonju žive bacili i teškim kamenjem slijepe mržnje vas zasuli, slavni Mučenici Žitomislićki, vi ste smjernu hvalu Bogu prinijeli i Gospodu svim srcem zablagodarili, ubice svoje žaleći  i tiho se za njih Gospodu moleći da im ne uračuna grijeh njihov.

  Slava, gl. 2

  Posmrtno ste najveći krst – Hristovu porugu ponijeli, Slavni Mučenici Žitomislićki, kada su grobnicu vašu, neuglednu jamu, godinama skrnavili, pa ste se i  posmrtnog mučeništva udostojili, kada su novi manastirski grob, gdje su vaše mošti prenijeli, zlikovci granatirali, hoteći da  unište neuništivo svedočanstvo vaskrsenja Hristovog.

 I ninje, bogorodičan: O čudese novago, svjeh drevnih čudes…

  Po blagosiljanju hljebova:

 Tropar Sveštenomučenika i Novomučenika Žitomislićkih, gl. 8 (dvaput)

 

  U Veri Pravoslvnoj postradaste,
U jamu tamnu zloverni Vas baciše,
Silom Božje blagodati Svetlonosci se projaviste.
I opet mošti vaše prelamaše kad belu crkvu nad Neretvom rušiše.
Iz nebeske slave Carstva Žitni manastir obnoviste:
Da živeći kod svetinje Žitomislića
O Hlebu Života Večnog mislimo,
I Novom Carstvu Hristove Ljubavi s Vama pevamo,
Konstantine, Makarije i Dositeje,
Vladimire, Mladene, Branko, Marko i Obrene,
Prepodobni Mučenici Žitomislićki,
Molite Hrista Spasa: da spase rod naš Pravoslavni!

 (ovaj Tropar sastavio Blaženopočivši Episkop Atanasije)


i Bogorodice Djevo:
(jedanput)

 

 (drugi Tropar Sveštenomučenika i Novomučenika Žitomislićkih, gl. 4

 

 Kao Angeli u tijelu ste živjeli,

 Sveštenomučenici Žitomislićki,

 plamenom revnošću Gospodu služeći,

 i ognjenom ljubavlju ka Hristu ushodeći,

 kao jaganjci Božiji na zaklanje krotko ste krenuli,

 i svjetlošću vaskrsenja Hristovog svu vaseljenu obasjali,

  mučeničkom krvlju svojom.)

  Na jutarnjoj

 Tropar Sveštenomučenicima: dvaput, Slava i ninje, bogorodičan: vaskršnji, istog glasa

 

 Po prvom stihoslovlju, sjedalan, gl. 1

  Vi koji ste svijet i đavola pobijedili, pustinjaci Žitomislićki, mučeničkoj smrti ste se obradovali i ispovijednici Praveoslavne Vjere postali i zvjerolike ubice postidjeli, kada ste mučeničkom krvlju zablistali kao nepobjedivi svjedoci Vaskrsenja Hristovog.

  Slava i ninje, bogorodičan:

  Raduj se, Prestole ognjezračni, koja neugasivim ognjem Bogorodičanske ljubavi svoje  djecu Božiju neumorno griješ i svu vaseljenu plamenom ljubavlju Sina Tvoga miluješ i u naručju Svome Prečistom od duhova zlobe nas čuvaš, Tebe najsvetijim pjesmama slavimo i Tebe molimo: pomiluj nas.

 

 Po drugom stihoslovlju, sjedalan, gl. 8

  Božanstveni svjedoci Vječnog Života, Sveti Mučenici Žitomislićki, na Krstu Hristovom raspeti, svjetlošću istinotog bogopoznanja Gospoda ste proslavili, i Spasitelja svijeta vjerno posvjedočili i dobro ispovijedanje zapečatili kada ste bezbožnim ubicama zločin oprostili ljubavlju Vaskrsenja Hristovog.

  Slava i ninje, bogorodičan:

  Raduj se, Prestole Cara Slave, jer si sa Sinom Svojim Raspetim nadumno stradala, raduj se, Prečista Bogorodice, jer si Vaskrsenje Sina Tvoga, našegHrista Boga, nadumno proslavila i po smrti svojoj u naručju Hristovom na Nebo se vaznela kao najsmjernija sluškinja Božija. 

 

 Sjedalan po polijeleju, gl. 6

  Slavna jama Vidonja, u kojoj su vas besomučnici kamenjem zasuli i otpadom vaša tijela zatrpali, postade svjedok Hristovog vaskrsenja, gdje ste se u viđenjima ljudima javljali i, mučeničkom krvlju svojom, Istiniti put svima obasjali i u radost Života Vječnog sve pozvali, moleći se za sav napaćeni Božji narod.

  Slava i ninje, bogorodičan:

 Stepena, 1-8 antifon gl. 4

 Prokimen: Čestna pred Gospodem smert prepodobnih jego.

  Stih: Čto vozdam Gospodevi o vsjeh, jaže vozdade mi;

  Vsjakoje dihanije…

 Poslije 50. psalma: jevanđelska stihira, gl. 6:

  Sveštenomučenici i Novomučenici Žitomislićki, posmrtnog mučeništva ste se udostojili i sugubim vijencima mučeničkim svu vaseljenu obasjali, kada su manastirski grob vaš, gdje su  mošti vaše prenijeli, u posljednjem mračnom bratoubilaštvu razrušili, i smrtnim strahom se ispunili vidjeći svjetlost Vaskrsenja Hristovog.

  Kanon Bogorodici sa irmosom na 6, i Sveštenomučenika i Novomučenika na 8

 Kanon Sveštenomučenika i Novomučenika Žitomislićkih, gl. 4

  

 Pjesma 1

 Irmos: Prešavši vodu kao kopno i pobjegavši od egiipatskog zla, Izrailjac klicaše: Izbavitelju i Bogu našemu pojmo!

 Sveti Žitomislićki Mučenici, Hristu Bogu upodobljeni i na mučeničko stradanje od Gospoda prizvani, podvigom svetim Gospodu ste se približili i Božanskom ljubavlju sa Gospodom se sjedinili i vjernost Hristu mučeničkom krvlju zapečatili, i pomilovali sve koji slave sveti spomen vaš.

 Neućutnom molitvom i postom Gospodu ste služili, Sveštenomučenici Žitomislićki, beskrvnu žrtvu svagda Bogu prinosili i same sebe kao najčistiju žrtvu Hristu Bogu prinijeli, sveti prinos života svog krvlju svojom osveštali i neoborivi stub Crkve Hristove postali, neućutno moleći Boga da spase duše naše.

  Slava: Uskim putem za Hristom nepokolebivo ste hodili, i sjajni svjetilnici Istinite Vjere postali, Novomučenici Žitomislićki, i mučeničku smrt krotko prihvatili, i za Hrista smjerno postradali i u radost Gospoda svoga se uselili kao nepobjedivi svjedoci Vaskrsenja Hristovog.

  I ninje: Presveta Bogorodice, Vladarko Vaseljene, koja si nesmjestivog Boga u sebe smjestila, i za rođenje Bogomladenca jedino u pećini mjesto imala, u Neprolazno Carstvo Sina Tvoga, molitvama svojim svetim, sve si uselila, koji Tebe, Suštu Bogorodicu, s ljubavlju veličaju.

  

 Pjesma 3  

  Irmos: Nebeskoga svoda Vrhotvorče i Gospode, i Crkve sazdatelju, Ti me utvrdi u ljubavi Tvojoj, kraju želja, Tvrđavo vjernih, jedini Čovjekoljupče.

 Mučeničke smrti udostojeni, Mučenici Žitomislićki, sa Krsta Hristovog Gospoda ste slavili i svjetlošću istinitog bogopoznanja Svetu Crkvu obasjali, i sa Hristom vaskrsnuli i prevječnom ljubavlju duše naše ispunili, moleći Boga da spase duše naše.

 Rane Hristove na tijelu svome noseći, Sveti Mučenici Žitomislićki, demonsku mržnju odvažno ste prezreli i mučiteljima svojim smjerno sve oprostili i tako adsku zmiju pobijedili, i u Vječni Život sa Gospodom vaskrsnuli kao nepobjedivi vitezovi Istinite Vjere Hristove.

  Slava: Vi, koji ste Bogu duše svoje obručili, slavni Mučenici Žitomislićki, i sablazni svijeta lako prezreli, zvjerskih mučenja niste se ubojali, već ste radosno u smrt za Hrista krenuli, Koji vam je zlatne vijence vječne slave spleo i svu vaseljenu obasjao, mučeničkom krvlju vašom.

  I ninje: Ti, koja si savršenu vjeru u neizrecivo Ovaploćenje Božije imala, i koja način Rođenja Sina Božijeg nikome nisi otkrila, Presveta Bogorodice, savršeno si se Hristu upodobila kao smjerna sluškinja Božija.

 Sjedalen, gl. 4:

 Kao smjerni monasi, u molitvi i tihoj radosti ste prebivali, i Hristovo Jevanđelje  životom ispunili i slugu Božijeg, Vladimira đakona, kao Hrista ugostili, koji vas u stradanju strašnom nije ostavio, već je Krst Hristov sa vama ponio i mučeničku smrt izabrao, kao vjerni sljedbenik Hristov.

  Slava i ninje, bogorodičan, gl. 4: Slovo oče Hrista Boga našego…

 

  Pjesma 4

  Irmos: Gospode, čuh tajnu tvoga domostroja spasenja, razumjeh djela Tvoja i proslavih tvoje božanstvo.

 Silom Krsta Časnoga bestidne ubice ste posramili i iz čeljusti adske zmije, mučeničkom krvlju svojom, lakokrilo uzletjeli u vječni zagrljaj Hristov, Sveti Mučenici Žitomislićki, zato vas molimo, molite Boga za spasenje naše.

 Nepokolebivo monaški krst ste nosili, zemljom hodeći na Nebu ste živjeli, i svjetlošću zapovijesti Božijih sve prosvjećivali i, ispijajući gorku čašu stradanja Hristovih, do kraja Gospodu vjerni ostali i u Vječnom Životu vaskrsnuli kao Božiji Angeli koje molimo: molite Boga za nas.

  Slava: Sveti Žitomislićki Mučenici, Vječnog Života neustaršivi blagovijesnici, po svetom Jevanćelju krotko ste živjeli i krotko na zaklanje Hrista radi krenuli, i sjeme novih bezbrojnih hrišćana po svoj vaseljeni posijali, mučeničkom krvlju svojom.   

  I ninje: Presveta Vladičice Bogorodice, božanstvena Čudotvorice, Ti, koja si najveće čudo od svih učinila i Spasitelja svijeta rodila, Tebe molimo: čudesnim molitvama Tvojim spasi duše naše.

 

 Pjesma 5 

 Irmos: Prosvijeti nas zapovijestima Tvojim, Gospode, i mišicom Tvojom uzvišenom, podaj nam mir Tvoj, Čovjekoljupče.

 Kao bezazleni golubovi kroz život ste hodili i lukavi poziv ubica bezazleno prihvatili, pa su vas bezazlenost i krotost do kraja sačuvali, da se surovog zvjerstva ne ustrašite već radosno za Gospoda svoga da postradate i smrću sa Hristom smrt da porazite i kao zvezdano nebo u Svetoj Crkvi da zablistate, vaskrslim dušama svojim.

    Mudrošću Božijom izobilni, Mučenici Žitomislićki, mučeničku končinu svoju čistim srcem ste prozreli i nepokolebivo u smrt za Hrista krenuli, krajnjim trpljenjem duše svoje spasili i tako Pravdu Božiju ispunili, kao nepobjedivi vojnici Hristovi.

  Slava: Znamenjem Časnoga Krsta naoružani, na teška stradanja ste krenuli i silom Krsta Hristovog besomučne mučitelje postidjeli, Sveti Mučenici Žitomislićki, koji ste mučeničku smrt radosno prihvatili i Gospoda Hrista slavno proslavili vaskrslim dušama svojim.

  I ninje: Cjelomudrija Nastavnice, Djevstvenika pohvalo, molitvenog tihovanja Učiteljice, Svete Crkve božanstvena slavo,Ti, Koja si nam Rajske dveri otvorila ljubavlju vaskrsenja Hristovog, Tebe neućutno molimo: moli Sina Tvog da se spasemo.  

  

 Pjesma 6 

  Irmos: Izliću molitvu ka Gospodu i Njemu ću kazati tuge svoje, jer se duša moja ispuni zala i život se moj približi adu, pa se molim ka Jona: Bože, izvedi me iz truleži.

 U najvećim mukama Gospoda ste slavili, slavni Mučenici Žitomislićki, i u jami Vidonji angelsku pjesmu na Nebo poslali, kada su vas zlotvori kamenjem zasuli, za koje ste se Bogu pomolili da im oči otvori svjetlošću Vaskrsenja Svog.

 Ni rane, ni surovo mučenje, ni poruga, ni sramoćenje, nisu mogli da vas odvoje od ljubavi Božije, Sveti Žitomislićki Mučenici, slavni Hristovi pobjedonosci, koji ste radosno, kao golubovi bezazleni, u zagrljaj Hristov uzletjeli, kada su vas teškim kamenjem u jami zasuli i najsjanijim vjencima mučeničkim glave vaše ukrasili.

  Slava: Krvlju vašom mučeničkom, duše naše ste osveštali, Mučenici Žitomislićki, i Angele na Nebu raspjevali i Rajske dveri nam otvorili svjetlošću vaskrslih duša vaših.

  I ninje: Vladičice Bogorodice, Ti, koja si Tajnom Krsta Časnoga mučenike Hristove prosvijetlila i svjetlošću istinitog bogopoznanja obasjala, mračne duhove zlobe od nas si odagnala ognjenim molitvama Tvojim.

  Kondak Sveštenomučenika i Novomučenika Žitomislićkih, gl.8

 

 Na zemlji obraz Anđela primiste,
I dva puta vence mučenika dobiste,
Krvlju vrelom hladni kamen natopiste,
Na kamenu Hristu dvorac sebi podigoste,
Obitelji i rodu večni blagoslov ostaviste,
Da vam s verom kličemo svi u glas:
Radujte se, Novomučenici Žitomislićki i molite Boga za nas!

 (ovaj Kondak sastavio Blaženopočivši Episkop Atanasije)

 

 (drugi Kondak Sveštenomučenika i Novomučenika Žitomislićkih, gl.4

 

 Kao djeca Carstva Nebeskog,

 u domu Očevom angelski ste živjeli,

 kao oni koji su svijet pobijedili,

 i Gospodu nebeskom čistotom ugodili,

 i za Hrista krv svoju prolili,

 Koji vas je vijencima mučeničkim ukrasio,

 i ljubavlju Vaskrsenja Svoga obasjao,

 kao vjerne svjedoke Života Vječnog.)

  Ikos:

  Sveti Mučenici Žitomislićki, Konstantine, Dositeje, Makarije i Vladimire, Mladene, Obrene, Marko i Branko, Svetoj Crkvi svijetli primjeri, krotošću silni i  Božanskom mudrošću izobilni, iako su vas na prijevaru u tabor svoj ustaše pozvali, stradanje svoje vi ste prozreli i radosno sa Hristom u smrt krenuli i svima put u Carstvo Nebesko prosvijetlili, zato vam pjevamo: Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

  Sinaksar:

  Osam Sveštenomučenika i Novomučenika manastira Žitomislić: Konstantin (Vučurević), jeromonah i nastojatelj manastirski, Dositej (Vukićević), jeromonah, Makarije (Pejak), jeromonah, Vladimir (Čejović), protođakon iz Mostara, (poreklom iz Kuča, koji se dobrovoljno pridružio monasima Žitomislićkim, odbijajući da bude pušten na slobodu jer nije deo bratstva), Mladen (Šaran), iskušenik, Obren (Okiljević), iskušenik, Marko (Prodanović), bogoslov, i Branko (Bilanović), bogoslov, 26. juna 1941. godine, pozvani su od ustaških vlasti na desnoj strani Neretve, da se jave u ustaški tabor. Otišli su svi koji su činili manastirsko bratstvo, i oni koji su se tu zatekli, mirno i naivno, ne pomišljajući na prevaru i okrutni zločin. Mučeni su od ustaša i potom odvedeni do jame Vidonje, u brdu iznad Neretve. Tu su živi bačeni i na njih je nabacano kamenje. Jama poslije rata nije bila ni obilježena i u nju su bacali razni otpad. Hrvatima iz okoline, kako se priča, su se ponekad priviđali ubijeni kaluđeri. Njihove mošti su izvađene iz jame 1991. i svečano sahranjene u grobnici iznad manastirske crkve. Hrvatske snage su u junu 1992. godine, do temelja minirale manastir, a eksplozivom su razneli i grobnicu mučenika, koja se nalazila iznad oltarske apside, kojom prilikom su znatno stradale i mošti mučenika. Prepodobno(?)mučenici Žitomislićki svečano su pribrojani diptisima svetih 15.maja 2003. godine, kad je obnovljeni manastir Žitomislić osveštan.(sinaksar preuzet sa sajta manastira Ostrog; autor A. Vujović)

 

 Pjesma 7

 Irmos: Nekada u Vavilonu mladići iz Judeje došavši, vjerom Trojičinom plamen peći ugasiše pojući: Bože Otaca naših, blagosloven jesi!

 Kao nekada u Vavilonu mladići koji su, vjerom Trojičinom, palmen peći ugasili, tako ste i vi plamen adskih muka uništili, kada ste zlikovcima zločin oprostili i ljubavlju Hristovom smrt pobijedili i Istinu Carstva Nebeskog svima objavili, pojući: Bože Otaca naših,blagosloven jesi!

 Svetom smjernošću ukrašeni, Krsta Hristovog ste se udostojili, i sa Krsta Gospoda svoga smjelo slavoslovili, i Tajnu Krsta Hristovog tako poznali i vaskrslim dušama svojim obasjali sve koji poju: Bože Otaca naših, blagosloven jesi!

  Slava: Kada su bezočnici grob vaš žitomislićki razrušili i posmrtnim mučeništvom vas uvjenčali, silno je sa Neba pjesma vaša vaskrsenjska odjeknula i  larmu granatiranja nadjačala: Bože Otaca naših, blagosloven jesi!

  I ninje: Carice Nebeska, Majko naša, Bogorodice, Tebi, kojoj se besmrtni horovi beskonačno raduju i Angelske vojske vječne pjesme pjevaju, Tebi mučenici Hristovi svim srcem svojim vjekovima pripadaju, pjevajući: Bože Otaca naših, blagosloven jesi!  

 

 Pjesma 8

 Irmos: Cara Nebeskog, Koga poju vojske Angelske, hvalite i preuznosite u sve vjekove!

 U teška ratna vremena mučenički ste stradali, Sveti Mučenici Žitomislićki, i sramnu smrt kamenovanjem pretrpjeli, i vjerni svjedoci Hristovog Vaskrsenja postali, zato jamu Vidonju smećem zatrpaše i grob manastirski granatiraše i uši svoje zatisnuše da ne čuju kako Gospoda pojete djela i preuznosita Ga u sve vjekove!

 Sveti Sveštenomučenici i Novomučenici Žitomislićki, uslišite ovo naše malo moljenje, vi, koji ste nas sa Gora Vječnih beskonačnim pjesmama obasjali i vaskrslim dušama vašim srca naša obradovali da Gospoda pojemo djela i preuznosimo Ga u sve vjekove!

  Slava: Slavni Mučenici Žitomislićki, molimo vas, primite od nas ovo smjerno moljenje i budite i naše u Hristu vaskrsenje da Gospoda pojemo djela i preuznosimo Ga u sve vjekove!

  I ninje: Ti, koja smjerne sluge Božije beskrajno voliš, i mučenike Hristove nebeskom radošću ispunjavaš, i za spasenje svih neućutno se moliš, Tebe, Istinitu Bogorodicu molimo: preslavno čudo sa nama učini i ljubavlju vaskrsenja Hristovog nas ispuni da Gospoda pojemo djela i preuznosimo Ga u sve vjekove!

  

 Pjesma 9

 Irmos: Spaseni tobom, Djevo čista, mi te ispovijedamo kao istinsku Bogorodicu, veličajući te sa bestjelesnim horovima.

 Sveti Mučenici Žitomislićki, Vi koji ste krotko Gospoda svoga na uskom tužnom putu nepokolebivo slijedili, stradanjem svojim duha tame ste porazili i mučeničkom smrću sa Hristom smrt ste pobijedili i u Vječni Život pozvali sve koji vas slavimo i molimo: molite Boga za nas.

 Ognjem mučeničke krvi vaše prosvijetljeni, molitvama vašim obasjani, ljubavlju vašom, jačom od smrti, obradovani, Sveti Sveštenomučenici i Novomučenici Žitomislićki, molimo vas, molite Boga za nas.

  Slava: Iz sjemena krvi vaše mučeničke, na grobu vašem novome, urušeni manastir ponovo je iznikao, koji je Rajske bašte cvijet neuvenljivi postao i svoj Tvorevini Božijoj zamirisao svjetlošću vaskrsenja Hristovog, mučeničkim molitvama vašim.

  I ninje: Najbezazlenija Božija golubice, Presveta Vladičice Bogorodice, Ti, koja u sve ljude Božanskom ljubavlju beskonačno vjeruješ i za sve ljude neustrašive bitke vojuješ, molimo Te: pomiluj nas.

  

 Svjetilan:

  Suncem Pravde obasjani, Mučenici Žitomislićki, radosno ste za Hrista postradali i, svjetlošću stradanja vaših, mrak vječne tame ste razvijali i kao presjajne zvijezde na Nebu Crkve svima zasijali, ljubavlju Hrista Vaskrslog.

  Slava i ninje, bogorodičan:  

 Djevo Vladičice Bogordice, koja si nam Zlatno Sunce Pravde rodila i Djeva Prečista po rođenju ostala, svjetlošću djevičavstva svog, svoj vaseljeni vječno sijaš i i mrak zlobe iz srca naših razvijavaš Materinskom ljubavlju Svojom.

 

 Hvalitne stihire na 4, gl. 1:

  Kada su u teškim ratnim vremenima surovi zlikovci strašna zvjerstva srpskom narodu činili, i ljude Božije nemilosrdno mučili i ubijali, vi ste, Sveti Mučenici Žitomislićki, prevaru ustaša naslutili i sa Gospodom u mučeničku smrt hrabro krenuli i sa Hristom radosno vaskrsnuli u beskrajnoj Ljubavi Carstva Nebeskog, neprestano se moleći za sav napaćeni ljudski rod. (dvaput)

 Radujte se, Mučenici Žitomislićki, novoprosijali Hristovi junaci, što ste sa narodom Božijim krotko za Hrista postradali, i najveću ljubav ka Gospodu krvlju zapečatili i dušama vaskrslim na Nebo se vazneli da u horu sa svetim Angelima i svima Hristovim Mučenicima, Crkvi Svetoj Vječni Život javljate i svu vaseljenu vječno obasjavate Ljubavlju Hrista Vaskrslog. (dvaput)

 Slava, gl. 6:

  Hodite svi vjerni, proslavimo danas Božije ugodnike, Žitomislićke Mučenike, jaganjce Božije za vjeru Hristovu zaklane, koje zvjerolike ustaše nemilosrdno mučiše i u jami Vidonji kamenjem pogubiše, koji grijehe naše krvlju svojom mučeničkom omiiše i sa Nebesa nas vječnom radošću obasjaše, moleći se neućutno za sav bogoljubivi narod.  

 I ninje, bogorodičan, gl. 6: Bogorodice, ti jesi loza istinaja…

 

 Veliko slavoslovlje

 Na Liturgiji: Blažena: Kanon svetih 3. i 6. pjesma…

 

u Slavu Božiju, sastavila monahinja Olimpijada Kadić

 

AKATIST SVETIM SVEŠTENOMUČENICIMA I

NOVOMUČENICIMA ŽITOMISLIĆKIM

 

  Kondak 1

  Kao djeca Carstva Nebeskog, angelski na zemlji ste živjeli i, kao oni koji su svijet pobijedili i Gospodu nebeskom čistotom ugodili, mučeničke smrti za Hrista ste se udostojili, Koji vas je najljepšim vijencima mučeničkim ukrasio i ljubavlju Vaskrsenja Svoga obasjao kao vjerne svjedoke Života Vječnog! Zato vam radosno pojemo:

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 

  Ikos 1

 Hodite svi vjerni, proslavimo radosno Božije ugodnike, Svete Žitomislićke Mučenike, nepobjedive Hristove vojnike, koji su beskrvnu žrtvu svagda Gospodu prinosili, i Spasitelju Hristu tiho se upodobili i, kao jaganjci Božiji, na zaklanje krotko  krenuli, same sebe  kao prečistu žrtvu Bogu prinoseći i svoj vaseljeni sijajući vaskrslim dušama svojim! Zato im pjevamo:

 Radujte se, Angeli lakokrili koji beskrajnim pjesmama Tvorca radujete!

 Radujte se, munje gromoglasne, jer Svetu Crkvu Istinom nadahnjujete!

 Radujte se, zrake svjetlozarne, jer vaskrsenje Hristovo svima objavljujete!

 Radujte se, Mučenici preslavni, jer krvlju vašom mučeničkom grijehe naše omivate!

 Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 

  Kondak 2

  U teškim vremenima ratnih stradanja i sveopšteg poklanja, kada su u Drugom Velikom ratu zlikovci tiranski vladali i narodu Božijem surova zvjerstva i nepravde činili, lukavi zlotvori su vas u ustaški tabor na prijevaru pozvali da bi vas kukavički ubili! Kao bezazleni golubovi, vi ste se krotko odazvali, pravi razlog poziva ne znajući no smrt mučeničku čistim srcem prozirući, Gospodu tiho pojući: Aliluja!

  Ikos 2

  Kada su vas surove ubice, u ustaškom taboru, zvjerski mučili i u jamu Vidonju žive bacili i teškim kamenjem slijepe mržnje vas zasuli, slavni Mučenici Žitomislićki, vi ste smjernu hvalu Bogu prinijeli i Gospodu svim srcem zablagodarili, ubice svoje žaleći i tiho se Gospodu za njih moleći da im ne uračuna grijeh njihov, a mi vam pojemo:

 Radujte se, vi, koji ste se smrti za Hrista obradovali!

 Radujte se, jer ste zvjersko mučenje krotko podnijeli!

 Radujte se, jer ste Vjeru, tvrđu od smrtonosnog kamenja, imali!

  Radujte se, jer ste nas Ljubavlju jačom od smrti, krvlju svojom, obasjali!

 Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

  Kondak 3

  Kao smjerni monasi, u molitvi i tihoj radosti ste prebivali, Slavni Mučenici Žitomislićki, i na uskom putu Hrista nepokolebivo slijedeći, Jevanđelje Božije životom svojim ste blagovijestili i ljepotom Hristovog Lika sve obasjali, Gospodu neućutno pojući: Aliluja!

  Ikos 3

  Sveti Sveštenomučenici i Novomučenici Žitomislićki, vitezovi Vjere nepobjedivi, vi koji ste slavne bitke za Hrista podvizima svojim izvojevali i Gospodu Hristu tiho se upodobili i mučeničke smrti se udostojili, vama pojemo:

 Radujte se, krotošću silni, Krstom Časnim đavola ste porazili!

 Radujte se, smjernošću izobilni, jer ste Carstvo Nebesko naslijedili!

 Radujte se, Božiji izabranici, mučeničkom smrću smrt ste pobijedili!

 Radujte se, Svete Vjere najsjajniji svjetilnici, Božanskom Ljubavlju sve ste prosvijetlili!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 Kondak 4 

  Božanstveni svjedoci Života Vječnog, Sveti Mučenici Žitomislićki, na Krstu Hristovom raspeti, sa Krsta Gospoda angelski ste slavoslovili i, svjetlošću istinitog bogopoznanja prosvijećeni, svu zemlju ste osolili, kao smjerne sluge Božije, Gospodu neućutno pojući: Aliluja!

 

  Ikos 4

  Svešteni sasudi Božije milosti svete obitelji Žitomislićke: Konstantine. Dositeje, Makarije, Mladene, Obrene, Marko i Branko, sa Vladimirom vam pridruženim i sa vama za Hrista junački postradalim, kao oni koji su sav život svoj Gospodu na dar prinijeli, plamenom ljubavlju ka Hristu Gospodu ste ugodili, žrtvu svetu svagda Bogu prinoseći i neućutno se moleći za sav bogoljubivi narod, koji vam poje:

 Radujte se, molitvenici naši svežalostivi!

 Radujte se, dobri pastiri stada Hristovog!

 Radujte se, pomoćnici naši svemilostivi!

 Radujte se, moćni pokrovitelji naroda stradalnog!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 Kondak 5

  Smjerni sluga Božiji, Sveštenomučenik Vladimir koji je kod vas u posjeti bio, u stradanju strašnom nije vas ostavio, već je od ustaša ponuđeno pomilovanje odbio i Krst Hristov sa vama hrabro ponio i mučeničku smrt izabrao, kao vjerni sljedbenik Hristov, pojući Bogu: Aliluja!

  Ikos 5

   Slavnu istoriju otačastva svoga odvažno ste posvjedočili, srpskom rodu krstonosnome dostojno zablagodarili, Mučenici Žitomislićki, kada se Svete Vjere Lazareve niste odrekli već ste,  za Krst Časni i slobodu zlatnu, junačku bitku izvojevali mučeničkom smrću svojom! Zato vam pojemo:

 Radujte se, Svetog Cara Lazara vitezovi predivni!

 Radujte se, svetosavskog predanja čuvari dostojni!

 Radujte se, borci za Istinu nepokolebivi!

 Radujte se, pobornici Pravoslavlja nepobjedivi!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 

 Kondak 6

 Vi, koji ste svijet i đavola pobijedili, pustinjaci Žitomislićki, mučeničku smrt hrabro ste prihvatili i ispovijednici Pravoslavne Vjere postali i dobro ispovijedanje zapečatili, kada ste bezbožnim ubicama, vaskrsenjem Hristovim, zločin oprostili, i  Gospodu blagodarnu pjesmu prinijeli, smjerno pojući: Aliluja!

 

  Ikos 6

  Rane Hristove na tijelu svome noseći, Sveti Mučenici Žitomislićki, demonsku mržnju odvažno ste prezreli i mučiteljima svojim sve oprostili i tako adsku zmiju pobijedili i u Vječni Život sa Gospodom vaskrsnuli kao nepobjedivi služitelji Jevanđelja Hristovog, pa vam radosno pjevamo:

 Radujte se, živonosni istočnici istinskog bogoslovlja!

 Radujte se, nedogledne dubine božanstvenog smirenja!

 Radujte se, svetog blagočešća bogozarni učitelji!

 Radujte se, nepresušne rijeke našega spasenja!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

  Kondak 7

  Kao bezazleni golubovi kroz život ste hodili i lukavi poziv ubica bezazleno prihvatili, vi, koje su bezazlenost i krotost do kraja sačuvali, da se surovog zvjerstva ne uplašite već radosno za Gospoda Hrista da postradate i kao zvezdano Nebo u Svetoj Crkvi da zablistate vaskrslim dušama svojim, pojući Bogu: Aliluja!

 

  Ikos 7

  Mudrošću Božijom izobilni, Mučenici Žitomislićki, mučeničku končinu svoju premudro ste prozreli i nepokolebivo u smrt za Hrista krenuli i tako pravdu Božiju ispunili, kao vitezovi Vjere nepobjedivi, kojima veselo pjevamo:

 Radujte se, raskošni hramovi Boga Živoga!

 Radujte se, blagodatni izvori Duha Svetoga!

 Radujte se, blistave ikone Hristovoga Lika!

 Radujte se, besmrtno veselje Svetih Mučenika!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 

 Kondak 8

  Posmrtno ste najveći krst – Hristovu porugu ponijeli, Slavni Mučenici Žitomislićki, kada su grobnicu vašu, neuglednu jamu, godinama skrnavili, i smećem je zatrpavali hoteći da unište neuništivo svjedočanstvo vaskrsenja Hristovog, odakle se  razlegala beskonačna pjesma: Aliluja!

 

  Ikos 8

  Kada su bezbožnici novi grob vaš žitomislićki, gdje su mošti vaše prenijeli, urušili i posmrtnim mučeništvom vas uvjenčali, silno je sa Neba pjesma vaša vaskrsenjska odjeknula i larmu granatiranja nadjačala, i zuvijek vjerna srca raspjevala, koja poju:

 Radujte se, pjesme zlatozarne, koje nam Vječni Život javljate!

 Radujte se, žarka sunca hristolika, koja nas sa Gora Vječnih grijete!

 Radujte se, dveri nebeske ljubavi, koje nam vrata rajska otvarate!

 Radujte se, žrtve Bogu neporočne, koje duše naše vaskrsavate!

 Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 

 Kondak 9

  Angeli na Nebu veselo praznuju a grješni na zemlji smjernu uznose vam hvalu, Sveti Mučenici Žitomislićki, molitvama vašim utješeni, svjetlošću stradanja vaših ispunjeni i radošću Besmrtnog Carstva obradovani, pjevajući božanstvenu pjesmu: Aliluja!

 

  Ikos 9

  Kao nekada u Vavilonu mladići, koji su, vjerom Trojičinom, plamen peći ugasili Bogu pojući, tako ste i vi plamen adskih muka u jami Vidonji uništili, kada ste zlikovcima zločin oprostili i ljubavlju Hristovom smrt pobijedili, pjevajući:

 Radujte se, mnogooki heruvimi, beskrajne himne Carstva Nebeskog!

 Radujte se, šestokrili serafimi, ognjeni duhovi Boga Prevječnog!

 Radujte se, Božji Arhangeli, božanstveni služitelji Života Vječnog!

 Radujte se, besmrtni horovi, jer čujemo divnu pjesmu zraka svjetlosnog:

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 

 Kondak 10

  Ni rane, ni surovo mučenje, ni poruga, ni sramoćenje, nisu mogli da vas odvoje od ljubavi Božije, Sveti Žitomislićki Mučenici, slavni Hristovi pobjedonosci, koji ste u zagrljaj Hristu lakokrilo uzljeteli, kada su vas teškim kamenjem u jami zasuli i najsjajnijim vijencima mučeničkim glave vaše ukrasili, dok ste vi Gospodu pojali: Aliluja!

 

  Ikos 10

  U najvećim mukama Gospodu ste blagodarili, slavni Mučenici Žitomislićki, i u jami Vidonji angelsku pjesmu na Nebo poslali, kada su vas zlotvori kamenjem zatrpali, za koje ste se Bogu pomolili da im oči otvori svjetlošću Vaskrenja Svog, i svima uski put spasenja prokrčili, koji vam poju:

 Radujte se, Mučenici nepobjedivi, sveoružijem Božijim ste se naoružali! 

 Radujte se, štitom Vjere Pravoslavne, sve paklene strijele nečastivog ste pogasili!

 Radujte se, o kacigu Istinitog Spasenja ubojito kamenje ste razbili!

 Radujte se, u oklop Pravde obučeni, sa Gospodom Hristom pobjedu ste izvojevali!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

  Kondak 11

  Iz sjemena krvi vaše mučeničke, na grobu vašem novome, urušeni manastir ponovo je iznikao, koji je Rajske bašte cvijet neuvenjljivi postao i svoj tvorevini Božijoj zamirisao svjetlošću vaskrsenja Hristovog, i srca vjernih raspjevao beskončačnom pjesmom: Aliluja!

 

  Ikos 11

  Sveti Sveštenomučenici i Novomučenici Žitomislićki, molimo vas, primite ovo naše smjerno moljenje, i budite naše istinito spasenje, Vi, koji se besmrtnim pjesmama Saboru Svetih  neumorno javljate i nebeske bitke za nas neprestano vojujete, koji vam pojemo:

 Radujte se, bolesti i rana naših nebeski vidari!

 Radujte se, jer molitve naše primate!

  Radujte se, duša naših bogoizabrani čuvari!

 Radujte se, jer nas u Vječnoj Istini zauvijek utvrđujete!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 Kondak 12

  Ognjem mučeničke krvi vaše prosvijetljeni, molitvama vašim mučeničkim omiveni, besmrtnom ljubavlju vašom ispunjeni, Sveti Mučenici Žitomislićki, molimo vas, molite Boga za nas da i mi, zajedno sa vama, u horu sa svima svetima, zauvijek Gospodu uznosimo besmrtnu pjesmu hvale i blagodarenja: Aliluja!

 

  Ikos 12

  Suncem Pravde obasjani, Mučenici Žitomislićki, radosno ste za Gospoda Hrista postradali i, svjetlošću stradanja vaših, mrak vječne tame ste razvijali i, kao presjajno sazviježće na Nebu Crkve, zasijali vječnom Istinom Presvete Trojice – Boga Ljubavi, svima koji poju:

 Radujte se, osam kamenih stubova Crkve Hristove!

 Radujte se, najtvrđi ispovijednici Vjere nepobjedive!

 Radujte se, Carstva Nebeskog luče najsjajnije!

 Radujte se, nebojavljeni svjedoci Ljubavi Božije!

  Radujte se, Strastoterpci Žitomislićki, presjajne luče Carstva Nebeskog!

 

  Kondak 13

  Radujte se, Mučenici Žitomislićki, Novoprosilaji Hristovi Pobjedonosci, što ste sa narodom Božijim krotko za Hrista od ustaša postradali, i najveću ljubav ka Gospodu krvlju zapečatili i dušama vaskrslim na Nebo se vazneli kao mnogocjeni ukrasi Carstva Nebeskog, da u horu sa svetim Angelima i bezbrojnim Hristovim Mučenicima, Crkvi Svetoj Vječni Život neumorno javljate i svu vaseljenu vječno obasjavate Ljubavlju Hrista Vaskrslog, pojući Bogu: Aliluja!

(ovaj Kondak čita se tri puta, pa onda: Ikos 1, Kondak 1

 Molitva Seštenomučenicima i Novomučenicima Žitomislićkim

  Sveti Sveštenomučenici i Novomučenici Žitomislićki, koji sada na Nebesima slavno toržestvujete i sa bezbrojnim Mučenicima Hristovim, Prevečnome Tvorcu svome beskonačno se radujete, molimo vas, primite ovo naše malo blagodarenje i uslišite sve kojima je potrebno vaše, pred Prijestolom Svevišnjega, zasupanje, da nas Gospod pomiluje i da svima daruje oproštaj grijehova, pokajanje i vječno spasenje, da se i mi, molitvama vašim, udostojimo da, zajedno sa vama i svima nebeskim silama, beskonačne pjesme Bogu uznosimo i našeg Boga Ljubavi – Presvetu Trojicu vječno da slavimo. Amin.

u Slavu Božiju, sastavila monahinja Olimpijada Kadić

Fotografije sa službe

Ostala dešavanja

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....