Литургијско сабрање у Горњем манастиру Острогу поводом Светих Свештеномученика и Новомученика Житомислићких

26. jun 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У суботу 26. јуна 2021. године, на празник Оданија Свете Педестенице и Светих Свештеномученика и Новомученика Житомислићкиих, служена је Света Литургија у Горњем манастиру Острогу.

 Литургијским сабрањем началствовао је јеромонах Владимир Палибрк уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и вјерног народа. Свог небеског заштитника и покровитеља, свој имендан, данас је прославио јеромонах Владимир који се, након прочитаних одељака из Апостола и Светог Јеванђеља, обратио сабранима ријечима пригодне бесједе у којој је говорио о Новомученицима и Свештеномученицима Житомислићким, који су пострадали у вријеме Другог Великог рата од усташа.

 Овом приликом преносимо вам бесједе јеромонаха Владимира, као и текстове службе и акатиста Свештеномученицима и Новомученицима Житомислићким, које објављујемо са благословом његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског, Господина Јоаникија и Епископа Захумско-херцеговачког, Господина Димитрија, рецезента. Службу и акатист, у Славу Божију, саставила монахиња Олимпијада Кадић.

 Овим путем честитамо имендан јеромонаху Владимиру и да буде на многа и блага љета!

 Братство манастира Острог!

Бесједа јеромонаха Владимира на бдењу, уочи празника  

Бесједа јеромонаха Владимира након читања Јеванђеља

Бесједа јеромонаха Владимира након Литургије

 

  

СЛУЖБА СВЕШТЕНОМУЧЕНИЦИМА И

НОВОМУЧЕНИЦИМА ЖИТОМИСЛИЋКИМ

  

 На великој вечерњи

 Блажен муж

  На Господи возвах: стихире, гл: 6

  Небо и земља данас се радују, Ангели и људи торжествено празнују свете Свештеномученике и Новомученике Житомислићке, који за Господа Христа славно пострадаше, и најсјајнијих вјенаца мученичких се удостојише, и свјетлошћу Васкрсења Христовог Свету Цркву обасјаше, као вјерни свједоци Пресвете Тројице – Бога Љубави. (двапут)

 Свети Мученици Житомислићки, витезови вјере непобједиви, кротошћу силни и смјерношћу изобилини, који сте славне битке за Господа подвизима својим војевали,  и крв мученичку за Христа пролили, као Ангели лакокрили на Небо сте узљетели и сву васељену обасјали свјетлошћу Васкрсења Христовог. (двапут)

 Ходите сви вјерни, прославимо данас Божије угоднике, Житомислићке Свештеномученике, који су ангелским животом на земљи живјели, бескрвну жртву свагда Господу приносили, Спаситељу Христу се уподобили и као јагањци Божији на заклање тихо кренули, себе саме као жртву пречисту Богу приносећи и свој васељени сијајући васкрслим душама својим. (двапут)

 Свети Житомислићки Новомученици, преславни Христови побједоносци, који сте свијет побиједили и као неугасива кандила вјере свима засвијетлели, славног мучеништва за Христа сте се удостојили, и безбожним злотворима својим кротко све опростили љубављу Васкрсења Христовог. (двапут)

  Слава, гл: 6

 Славни Житомислићки Мученици, новопросијали Христови побједоносци,  Вјере Православне најсвјетлији свјетионици, огњем љубави Божанске безбожне мучитеље сте побиједили и са Господом Христом у смрт кротко кренули, мученичком крвљу свјетлост истинитог богопознања свима објавили као вјерни свједоци Христа Васкрслог, кога молите да спасе душе наше.

 

 И ниње, богородичан, Догматик, гл.6: Кто тебе не ублажит…

 Вход. Прокимен дана.

 Читања три, мученику:

 1.читање из књиге пророка Исаије (гл. 43, 9 – 15)

 2.читање из Прича Соломонових (гл. 3, 1 – 9)

 3.читање из Прича Соломонових (гл. 4, 7 – 15)

  На литији стихире, гл. 2

 Мученици Житомислићки, Православне Вјере витезови непобједиви, који сте лаки јарам Христов до краја достојно носили, и у крсном страдању са Господом заувијек се сјединили, мученичком смрћу са Христом сте васкрсли у Царству Небеском, одакле вјечном љубављу обасјавате сав богољубиви хришћански род.

 Ангели на Небу данас ликују а грјешни на земљи смјерну узносе вам хвалу, молитвама Вашим испуњени, свјетлошћу страдања ваших просвијетљени и блистањем Сунца Правде обрадовани, љубављу Васкрсења Христовог.

  Слава, гл. 6

  Свештени сасуди Божије милости свете обитељи Житомислићке, Константине, Доситеје, Макарије, Младене, Обрене, Марко и Бранко, са Владимиром вам придруженим и  са вама за Христа пострадалим, вашим молитвама, данас Господ нас је сабрао и срца вјерних љубављу божанском испунио и сабор светих обасјао васкрслим душама вашим, кога молите да се спасемо.

 И ниње, богородичан, гл. 6: Творец и избавитељ мој…

 

 На стиховње стихире, гл. 6

  Када су вас лукави зликовци у усташки табор на превару позвали, да би вас кукавички убили, као безазлени јагањци кротко сте се одазвали, прави разлог позива не знајући, но смрт мученичку чистим срцем прозирући, и Господа свога тихо хвалећи јер вас је на мучеништво славно призвао и срца ваша радошћу испунио силом Васкрсења Свог.

 Стих: Сјашченици твоји облекутсја в правду, и преподобни твоји возрадујутсја.

  Као они који су сав живот свој Господу на дар принијели и тврдом Вјером Православном за Бога се везали, пламеном љубављу ка Христу, Богу сте угодили и са српским народом  Крст Христов храбро понијели, Који вас је мучеништва славног удостојио и златним вијенцима вашим са Небеса обасјао сав богољубиви народ Свој.

 Стих: Блажен муж бојајсја Господа, в заповједјех јего восхошчет зјело.

 Када су вас сурове убице у усташком табору звјерски мучили и у јаму Видоњу живе бацили и тешким камењем слијепе мржње вас засули, славни Мученици Житомислићки, ви сте смјерну хвалу Богу принијели и Господу свим срцем заблагодарили, убице своје жалећи  и тихо се за њих Господу молећи да им не урачуна гријех њихов.

  Слава, гл. 2

  Посмртно сте највећи крст – Христову поругу понијели, Славни Мученици Житомислићки, када су гробницу вашу, неугледну јаму, годинама скрнавили, па сте се и  посмртног мучеништва удостојили, када су нови манастирски гроб, гдје су ваше мошти пренијели, зликовци гранатирали, хотећи да  униште неуништиво сведочанство васкрсења Христовог.

 И ниње, богородичан: О чудесе новаго, свјех древних чудес…

  По благосиљању хљебова:

 Тропар Свештеномученика и Новомученика Житомислићких, гл. 8 (двапут)

 

  У Вери Правослвној пострадасте,
У јаму тамну зловерни Вас бацише,
Силом Божје благодати Светлоносци се пројависте.
И опет мошти ваше преламаше кад белу цркву над Неретвом рушише.
Из небеске славе Царства Житни манастир обновисте:
Да живећи код светиње Житомислића
О Хлебу Живота Вечног мислимо,
И Новом Царству Христове Љубави с Вама певамо,
Константине, Макарије и Доситеје,
Владимире, Младене, Бранко, Марко и Обрене,
Преподобни Мученици Житомислићки,
Молите Христа Спаса: да спасе род наш Православни!

 (овај Тропар саставио Блаженопочивши Епископ Атанасије)


и Богородице Дјево:
(једанпут)

 

 (други Тропар Свештеномученика и Новомученика Житомислићких, гл. 4

 

 Као Ангели у тијелу сте живјели,

 Свештеномученици Житомислићки,

 пламеном ревношћу Господу служећи,

 и огњеном љубављу ка Христу усходећи,

 као јагањци Божији на заклање кротко сте кренули,

 и свјетлошћу васкрсења Христовог сву васељену обасјали,

  мученичком крвљу својом.)

  На јутарњој

 Тропар Свештеномученицима: двапут, Слава и ниње, богородичан: васкршњи, истог гласа

 

 По првом стихословљу, сједалан, гл. 1

  Ви који сте свијет и ђавола побиједили, пустињаци Житомислићки, мученичкој смрти сте се обрадовали и исповиједници Правеославне Вјере постали и звјеролике убице постидјели, када сте мученичком крвљу заблистали као непобједиви свједоци Васкрсења Христовог.

  Слава и ниње, богородичан:

  Радуј се, Престоле огњезрачни, која неугасивим огњем Богородичанске љубави своје  дјецу Божију неуморно гријеш и сву васељену пламеном љубављу Сина Твога милујеш и у наручју Своме Пречистом од духова злобе нас чуваш, Тебе најсветијим пјесмама славимо и Тебе молимо: помилуј нас.

 

 По другом стихословљу, сједалан, гл. 8

  Божанствени свједоци Вјечног Живота, Свети Мученици Житомислићки, на Крсту Христовом распети, свјетлошћу истинотог богопознања Господа сте прославили, и Спаситеља свијета вјерно посвједочили и добро исповиједање запечатили када сте безбожним убицама злочин опростили љубављу Васкрсења Христовог.

  Слава и ниње, богородичан:

  Радуј се, Престоле Цара Славе, јер си са Сином Својим Распетим надумно страдала, радуј се, Пречиста Богородице, јер си Васкрсење Сина Твога, нашегХриста Бога, надумно прославила и по смрти својој у наручју Христовом на Небо се вазнела као најсмјернија слушкиња Божија. 

 

 Сједалан по полијелеју, гл. 6

  Славна јама Видоња, у којој су вас бесомучници камењем засули и отпадом ваша тијела затрпали, постаде свједок Христовог васкрсења, гдје сте се у виђењима људима јављали и, мученичком крвљу својом, Истинити пут свима обасјали и у радост Живота Вјечног све позвали, молећи се за сав напаћени Божји народ.

  Слава и ниње, богородичан:

 Степена, 1-8 антифон гл. 4

 Прокимен: Честна пред Господем смерт преподобних јего.

  Стих: Что воздам Господеви о всјех, јаже воздаде ми;

  Всјакоје диханије…

 Послије 50. псалма: јеванђелска стихира, гл. 6:

  Свештеномученици и Новомученици Житомислићки, посмртног мучеништва сте се удостојили и сугубим вијенцима мученичким сву васељену обасјали, када су манастирски гроб ваш, гдје су  мошти ваше пренијели, у посљедњем мрачном братоубилаштву разрушили, и смртним страхом се испунили видјећи свјетлост Васкрсења Христовог.

  Канон Богородици са ирмосом на 6, и Свештеномученика и Новомученика на 8

 Канон Свештеномученика и Новомученика Житомислићких, гл. 4

  

 Пјесма 1

 Ирмос: Прешавши воду као копно и побјегавши од егиипатског зла, Израиљац клицаше: Избавитељу и Богу нашему појмо!

 Свети Житомислићки Мученици, Христу Богу уподобљени и на мученичко страдање од Господа призвани, подвигом светим Господу сте се приближили и Божанском љубављу са Господом се сјединили и вјерност Христу мученичком крвљу запечатили, и помиловали све који славе свети спомен ваш.

 Неућутном молитвом и постом Господу сте служили, Свештеномученици Житомислићки, бескрвну жртву свагда Богу приносили и саме себе као најчистију жртву Христу Богу принијели, свети принос живота свог крвљу својом освештали и необориви стуб Цркве Христове постали, неућутно молећи Бога да спасе душе наше.

  Слава: Уским путем за Христом непоколебиво сте ходили, и сјајни свјетилници Истините Вјере постали, Новомученици Житомислићки, и мученичку смрт кротко прихватили, и за Христа смјерно пострадали и у радост Господа свога се уселили као непобједиви свједоци Васкрсења Христовог.

  И ниње: Пресвета Богородице, Владарко Васељене, која си несмјестивог Бога у себе смјестила, и за рођење Богомладенца једино у пећини мјесто имала, у Непролазно Царство Сина Твога, молитвама својим светим, све си уселила, који Тебе, Сушту Богородицу, с љубављу величају.

  

 Пјесма 3  

  Ирмос: Небескога свода Врхотворче и Господе, и Цркве саздатељу, Ти ме утврди у љубави Твојој, крају жеља, Тврђаво вјерних, једини Човјекољупче.

 Мученичке смрти удостојени, Мученици Житомислићки, са Крста Христовог Господа сте славили и свјетлошћу истинитог богопознања Свету Цркву обасјали, и са Христом васкрснули и превјечном љубављу душе наше испунили, молећи Бога да спасе душе наше.

 Ране Христове на тијелу своме носећи, Свети Мученици Житомислићки, демонску мржњу одважно сте презрели и мучитељима својим смјерно све опростили и тако адску змију побиједили, и у Вјечни Живот са Господом васкрснули као непобједиви витезови Истините Вјере Христове.

  Слава: Ви, који сте Богу душе своје обручили, славни Мученици Житомислићки, и саблазни свијета лако презрели, звјерских мучења нисте се убојали, већ сте радосно у смрт за Христа кренули, Који вам је златне вијенце вјечне славе сплео и сву васељену обасјао, мученичком крвљу вашом.

  И ниње: Ти, која си савршену вјеру у неизрециво Оваплоћење Божије имала, и која начин Рођења Сина Божијег никоме ниси открила, Пресвета Богородице, савршено си се Христу уподобила као смјерна слушкиња Божија.

 Сједален, гл. 4:

 Као смјерни монаси, у молитви и тихој радости сте пребивали, и Христово Јеванђеље  животом испунили и слугу Божијег, Владимира ђакона, као Христа угостили, који вас у страдању страшном није оставио, већ је Крст Христов са вама понио и мученичку смрт изабрао, као вјерни сљедбеник Христов.

  Слава и ниње, богородичан, гл. 4: Слово оче Христа Бога нашего…

 

  Пјесма 4

  Ирмос: Господе, чух тајну твога домостроја спасења, разумјех дјела Твоја и прославих твоје божанство.

 Силом Крста Часнога бестидне убице сте посрамили и из чељусти адске змије, мученичком крвљу својом, лакокрило узлетјели у вјечни загрљај Христов, Свети Мученици Житомислићки, зато вас молимо, молите Бога за спасење наше.

 Непоколебиво монашки крст сте носили, земљом ходећи на Небу сте живјели, и свјетлошћу заповијести Божијих све просвјећивали и, испијајући горку чашу страдања Христових, до краја Господу вјерни остали и у Вјечном Животу васкрснули као Божији Ангели које молимо: молите Бога за нас.

  Слава: Свети Житомислићки Мученици, Вјечног Живота неустаршиви благовијесници, по светом Јеванћељу кротко сте живјели и кротко на заклање Христа ради кренули, и сјеме нових безбројних хришћана по свој васељени посијали, мученичком крвљу својом.   

  И ниње: Пресвета Владичице Богородице, божанствена Чудотворице, Ти, која си највеће чудо од свих учинила и Спаситеља свијета родила, Тебе молимо: чудесним молитвама Твојим спаси душе наше.

 

 Пјесма 5 

 Ирмос: Просвијети нас заповијестима Твојим, Господе, и мишицом Твојом узвишеном, подај нам мир Твој, Човјекољупче.

 Као безазлени голубови кроз живот сте ходили и лукави позив убица безазлено прихватили, па су вас безазленост и кротост до краја сачували, да се суровог звјерства не устрашите већ радосно за Господа свога да пострадате и смрћу са Христом смрт да поразите и као звездано небо у Светој Цркви да заблистате, васкрслим душама својим.

    Мудрошћу Божијом изобилни, Мученици Житомислићки, мученичку кончину своју чистим срцем сте прозрели и непоколебиво у смрт за Христа кренули, крајњим трпљењем душе своје спасили и тако Правду Божију испунили, као непобједиви војници Христови.

  Слава: Знамењем Часнога Крста наоружани, на тешка страдања сте кренули и силом Крста Христовог бесомучне мучитеље постидјели, Свети Мученици Житомислићки, који сте мученичку смрт радосно прихватили и Господа Христа славно прославили васкрслим душама својим.

  И ниње: Цјеломудрија Наставнице, Дјевственика похвало, молитвеног тиховања Учитељице, Свете Цркве божанствена славо,Ти, Која си нам Рајске двери отворила љубављу васкрсења Христовог, Тебе неућутно молимо: моли Сина Твог да се спасемо.  

  

 Пјесма 6 

  Ирмос: Излићу молитву ка Господу и Њему ћу казати туге своје, јер се душа моја испуни зала и живот се мој приближи аду, па се молим ка Јона: Боже, изведи ме из трулежи.

 У највећим мукама Господа сте славили, славни Мученици Житомислићки, и у јами Видоњи ангелску пјесму на Небо послали, када су вас злотвори камењем засули, за које сте се Богу помолили да им очи отвори свјетлошћу Васкрсења Свог.

 Ни ране, ни сурово мучење, ни поруга, ни срамоћење, нису могли да вас одвоје од љубави Божије, Свети Житомислићки Мученици, славни Христови побједоносци, који сте радосно, као голубови безазлени, у загрљај Христов узлетјели, када су вас тешким камењем у јами засули и најсјанијим вјенцима мученичким главе ваше украсили.

  Слава: Крвљу вашом мученичком, душе наше сте освештали, Мученици Житомислићки, и Ангеле на Небу распјевали и Рајске двери нам отворили свјетлошћу васкрслих душа ваших.

  И ниње: Владичице Богородице, Ти, која си Тајном Крста Часнога мученике Христове просвијетлила и свјетлошћу истинитог богопознања обасјала, мрачне духове злобе од нас си одагнала огњеним молитвама Твојим.

  Кондак Свештеномученика и Новомученика Житомислићких, гл.8

 

 На земљи образ Анђела примисте,
И два пута венце мученика добисте,
Крвљу врелом хладни камен натописте,
На камену Христу дворац себи подигосте,
Обитељи и роду вечни благослов остависте,
Да вам с вером кличемо сви у глас:
Радујте се, Новомученици Житомислићки и молите Бога за нас!

 (овај Кондак саставио Блаженопочивши Епископ Атанасије)

 

 (други Кондак Свештеномученика и Новомученика Житомислићких, гл.4

 

 Као дјеца Царства Небеског,

 у дому Очевом ангелски сте живјели,

 као они који су свијет побиједили,

 и Господу небеском чистотом угодили,

 и за Христа крв своју пролили,

 Који вас је вијенцима мученичким украсио,

 и љубављу Васкрсења Свога обасјао,

 као вјерне свједоке Живота Вјечног.)

  Икос:

  Свети Мученици Житомислићки, Константине, Доситеје, Макарије и Владимире, Младене, Обрене, Марко и Бранко, Светој Цркви свијетли примјери, кротошћу силни и  Божанском мудрошћу изобилни, иако су вас на пријевару у табор свој усташе позвали, страдање своје ви сте прозрели и радосно са Христом у смрт кренули и свима пут у Царство Небеско просвијетлили, зато вам пјевамо: Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

  Синаксар:

  Осам Свештеномученика и Новомученика манастира Житомислић: Константин (Вучуревић), јеромонах и настојатељ манастирски, Доситеј (Вукићевић), јеромонах, Макарије (Пејак), јеромонах, Владимир (Чејовић), протођакон из Мостара, (пореклом из Куча, који се добровољно придружио монасима Житомислићким, одбијајући да буде пуштен на слободу јер није део братства), Младен (Шаран), искушеник, Обрен (Окиљевић), искушеник, Марко (Продановић), богослов, и Бранко (Билановић), богослов, 26. јуна 1941. године, позвани су од усташких власти на десној страни Неретве, да се јаве у усташки табор. Отишли су сви који су чинили манастирско братство, и они који су се ту затекли, мирно и наивно, не помишљајући на превару и окрутни злочин. Мучени су од усташа и потом одведени до јаме Видоње, у брду изнад Неретве. Ту су живи бачени и на њих је набацано камење. Јама послије рата није била ни обиљежена и у њу су бацали разни отпад. Хрватима из околине, како се прича, су се понекад привиђали убијени калуђери. Њихове мошти су извађене из јаме 1991. и свечано сахрањене у гробници изнад манастирске цркве. Хрватске снаге су у јуну 1992. године, до темеља минирале манастир, а експлозивом су разнели и гробницу мученика, која се налазила изнад олтарске апсиде, којом приликом су знатно страдале и мошти мученика. Преподобно(?)мученици Житомислићки свечано су прибројани диптисима светих 15.маја 2003. године, кад је обновљени манастир Житомислић освештан.(синаксар преузет са сајта манастира Острог; аутор А. Вујовић)

 

 Пјесма 7

 Ирмос: Некада у Вавилону младићи из Јудеје дошавши, вјером Тројичином пламен пећи угасише појући: Боже Отаца наших, благословен јеси!

 Као некада у Вавилону младићи који су, вјером Тројичином, палмен пећи угасили, тако сте и ви пламен адских мука уништили, када сте зликовцима злочин опростили и љубављу Христовом смрт побиједили и Истину Царства Небеског свима објавили, појући: Боже Отаца наших,благословен јеси!

 Светом смјерношћу украшени, Крста Христовог сте се удостојили, и са Крста Господа свога смјело славословили, и Тајну Крста Христовог тако познали и васкрслим душама својим обасјали све који поју: Боже Отаца наших, благословен јеси!

  Слава: Када су безочници гроб ваш житомислићки разрушили и посмртним мучеништвом вас увјенчали, силно је са Неба пјесма ваша васкрсењска одјекнула и  ларму гранатирања надјачала: Боже Отаца наших, благословен јеси!

  И ниње: Царице Небеска, Мајко наша, Богородице, Теби, којој се бесмртни хорови бесконачно радују и Ангелске војске вјечне пјесме пјевају, Теби мученици Христови свим срцем својим вјековима припадају, пјевајући: Боже Отаца наших, благословен јеси!  

 

 Пјесма 8

 Ирмос: Цара Небеског, Кога поју војске Ангелске, хвалите и преузносите у све вјекове!

 У тешка ратна времена мученички сте страдали, Свети Мученици Житомислићки, и срамну смрт каменовањем претрпјели, и вјерни свједоци Христовог Васкрсења постали, зато јаму Видоњу смећем затрпаше и гроб манастирски гранатираше и уши своје затиснуше да не чују како Господа појете дјела и преузносита Га у све вјекове!

 Свети Свештеномученици и Новомученици Житомислићки, услишите ово наше мало мољење, ви, који сте нас са Гора Вјечних бесконачним пјесмама обасјали и васкрслим душама вашим срца наша обрадовали да Господа појемо дјела и преузносимо Га у све вјекове!

  Слава: Славни Мученици Житомислићки, молимо вас, примите од нас ово смјерно мољење и будите и наше у Христу васкрсење да Господа појемо дјела и преузносимо Га у све вјекове!

  И ниње: Ти, која смјерне слуге Божије бескрајно волиш, и мученике Христове небеском радошћу испуњаваш, и за спасење свих неућутно се молиш, Тебе, Истиниту Богородицу молимо: преславно чудо са нама учини и љубављу васкрсења Христовог нас испуни да Господа појемо дјела и преузносимо Га у све вјекове!

  

 Пјесма 9

 Ирмос: Спасени тобом, Дјево чиста, ми те исповиједамо као истинску Богородицу, величајући те са бестјелесним хоровима.

 Свети Мученици Житомислићки, Ви који сте кротко Господа свога на уском тужном путу непоколебиво слиједили, страдањем својим духа таме сте поразили и мученичком смрћу са Христом смрт сте побиједили и у Вјечни Живот позвали све који вас славимо и молимо: молите Бога за нас.

 Огњем мученичке крви ваше просвијетљени, молитвама вашим обасјани, љубављу вашом, јачом од смрти, обрадовани, Свети Свештеномученици и Новомученици Житомислићки, молимо вас, молите Бога за нас.

  Слава: Из сјемена крви ваше мученичке, на гробу вашем новоме, урушени манастир поново је изникао, који је Рајске баште цвијет неувенљиви постао и свој Творевини Божијој замирисао свјетлошћу васкрсења Христовог, мученичким молитвама вашим.

  И ниње: Најбезазленија Божија голубице, Пресвета Владичице Богородице, Ти, која у све људе Божанском љубављу бесконачно вјерујеш и за све људе неустрашиве битке војујеш, молимо Те: помилуј нас.

  

 Свјетилан:

  Сунцем Правде обасјани, Мученици Житомислићки, радосно сте за Христа пострадали и, свјетлошћу страдања ваших, мрак вјечне таме сте развијали и као пресјајне звијезде на Небу Цркве свима засијали, љубављу Христа Васкрслог.

  Слава и ниње, богородичан:  

 Дјево Владичице Богордице, која си нам Златно Сунце Правде родила и Дјева Пречиста по рођењу остала, свјетлошћу дјевичавства свог, свој васељени вјечно сијаш и и мрак злобе из срца наших развијаваш Материнском љубављу Својом.

 

 Хвалитне стихире на 4, гл. 1:

  Када су у тешким ратним временима сурови зликовци страшна звјерства српском народу чинили, и људе Божије немилосрдно мучили и убијали, ви сте, Свети Мученици Житомислићки, превару усташа наслутили и са Господом у мученичку смрт храбро кренули и са Христом радосно васкрснули у бескрајној Љубави Царства Небеског, непрестано се молећи за сав напаћени људски род. (двапут)

 Радујте се, Мученици Житомислићки, новопросијали Христови јунаци, што сте са народом Божијим кротко за Христа пострадали, и највећу љубав ка Господу крвљу запечатили и душама васкрслим на Небо се вазнели да у хору са светим Ангелима и свима Христовим Мученицима, Цркви Светој Вјечни Живот јављате и сву васељену вјечно обасјавате Љубављу Христа Васкрслог. (двапут)

 Слава, гл. 6:

  Ходите сви вјерни, прославимо данас Божије угоднике, Житомислићке Мученике, јагањце Божије за вјеру Христову заклане, које звјеролике усташе немилосрдно мучише и у јами Видоњи камењем погубише, који гријехе наше крвљу својом мученичком омиише и са Небеса нас вјечном радошћу обасјаше, молећи се неућутно за сав богољубиви народ.  

 И ниње, богородичан, гл. 6: Богородице, ти јеси лоза истинаја…

 

 Велико славословље

 На Литургији: Блажена: Канон светих 3. и 6. пјесма…

 

у Славу Божију, саставила монахиња Олимпијада Кадић

 

АКАТИСТ СВЕТИМ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЦИМА И

НОВОМУЧЕНИЦИМА ЖИТОМИСЛИЋКИМ

 

  Кондак 1

  Као дјеца Царства Небеског, ангелски на земљи сте живјели и, као они који су свијет побиједили и Господу небеском чистотом угодили, мученичке смрти за Христа сте се удостојили, Који вас је најљепшим вијенцима мученичким украсио и љубављу Васкрсења Свога обасјао као вјерне свједоке Живота Вјечног! Зато вам радосно појемо:

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 

  Икос 1

 Ходите сви вјерни, прославимо радосно Божије угоднике, Свете Житомислићке Мученике, непобједиве Христове војнике, који су бескрвну жртву свагда Господу приносили, и Спаситељу Христу тихо се уподобили и, као јагањци Божији, на заклање кротко  кренули, саме себе  као пречисту жртву Богу приносећи и свој васељени сијајући васкрслим душама својим! Зато им пјевамо:

 Радујте се, Ангели лакокрили који бескрајним пјесмама Творца радујете!

 Радујте се, муње громогласне, јер Свету Цркву Истином надахњујете!

 Радујте се, зраке свјетлозарне, јер васкрсење Христово свима објављујете!

 Радујте се, Мученици преславни, јер крвљу вашом мученичком гријехе наше омивате!

 Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 

  Кондак 2

  У тешким временима ратних страдања и свеопштег поклања, када су у Другом Великом рату зликовци тирански владали и народу Божијем сурова звјерства и неправде чинили, лукави злотвори су вас у усташки табор на пријевару позвали да би вас кукавички убили! Као безазлени голубови, ви сте се кротко одазвали, прави разлог позива не знајући но смрт мученичку чистим срцем прозирући, Господу тихо појући: Алилуја!

  Икос 2

  Када су вас сурове убице, у усташком табору, звјерски мучили и у јаму Видоњу живе бацили и тешким камењем слијепе мржње вас засули, славни Мученици Житомислићки, ви сте смјерну хвалу Богу принијели и Господу свим срцем заблагодарили, убице своје жалећи и тихо се Господу за њих молећи да им не урачуна гријех њихов, а ми вам појемо:

 Радујте се, ви, који сте се смрти за Христа обрадовали!

 Радујте се, јер сте звјерско мучење кротко поднијели!

 Радујте се, јер сте Вјеру, тврђу од смртоносног камења, имали!

  Радујте се, јер сте нас Љубављу јачом од смрти, крвљу својом, обасјали!

 Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

  Кондак 3

  Као смјерни монаси, у молитви и тихој радости сте пребивали, Славни Мученици Житомислићки, и на уском путу Христа непоколебиво слиједећи, Јеванђеље Божије животом својим сте благовијестили и љепотом Христовог Лика све обасјали, Господу неућутно појући: Алилуја!

  Икос 3

  Свети Свештеномученици и Новомученици Житомислићки, витезови Вјере непобједиви, ви који сте славне битке за Христа подвизима својим извојевали и Господу Христу тихо се уподобили и мученичке смрти се удостојили, вама појемо:

 Радујте се, кротошћу силни, Крстом Часним ђавола сте поразили!

 Радујте се, смјерношћу изобилни, јер сте Царство Небеско наслиједили!

 Радујте се, Божији изабраници, мученичком смрћу смрт сте побиједили!

 Радујте се, Свете Вјере најсјајнији свјетилници, Божанском Љубављу све сте просвијетлили!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 Кондак 4 

  Божанствени свједоци Живота Вјечног, Свети Мученици Житомислићки, на Крсту Христовом распети, са Крста Господа ангелски сте славословили и, свјетлошћу истинитог богопознања просвијећени, сву земљу сте осолили, као смјерне слуге Божије, Господу неућутно појући: Алилуја!

 

  Икос 4

  Свештени сасуди Божије милости свете обитељи Житомислићке: Константине. Доситеје, Макарије, Младене, Обрене, Марко и Бранко, са Владимиром вам придруженим и са вама за Христа јуначки пострадалим, као они који су сав живот свој Господу на дар принијели, пламеном љубављу ка Христу Господу сте угодили, жртву свету свагда Богу приносећи и неућутно се молећи за сав богољубиви народ, који вам поје:

 Радујте се, молитвеници наши свежалостиви!

 Радујте се, добри пастири стада Христовог!

 Радујте се, помоћници наши свемилостиви!

 Радујте се, моћни покровитељи народа страдалног!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 Кондак 5

  Смјерни слуга Божији, Свештеномученик Владимир који је код вас у посјети био, у страдању страшном није вас оставио, већ је од усташа понуђено помиловање одбио и Крст Христов са вама храбро понио и мученичку смрт изабрао, као вјерни сљедбеник Христов, појући Богу: Алилуја!

  Икос 5

   Славну историју отачаства свога одважно сте посвједочили, српском роду крстоносноме достојно заблагодарили, Мученици Житомислићки, када се Свете Вјере Лазареве нисте одрекли већ сте,  за Крст Часни и слободу златну, јуначку битку извојевали мученичком смрћу својом! Зато вам појемо:

 Радујте се, Светог Цара Лазара витезови предивни!

 Радујте се, светосавског предања чувари достојни!

 Радујте се, борци за Истину непоколебиви!

 Радујте се, поборници Православља непобједиви!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 

 Кондак 6

 Ви, који сте свијет и ђавола побиједили, пустињаци Житомислићки, мученичку смрт храбро сте прихватили и исповиједници Православне Вјере постали и добро исповиједање запечатили, када сте безбожним убицама, васкрсењем Христовим, злочин опростили, и  Господу благодарну пјесму принијели, смјерно појући: Алилуја!

 

  Икос 6

  Ране Христове на тијелу своме носећи, Свети Мученици Житомислићки, демонску мржњу одважно сте презрели и мучитељима својим све опростили и тако адску змију побиједили и у Вјечни Живот са Господом васкрснули као непобједиви служитељи Јеванђеља Христовог, па вам радосно пјевамо:

 Радујте се, живоносни источници истинског богословља!

 Радујте се, недогледне дубине божанственог смирења!

 Радујте се, светог благочешћа богозарни учитељи!

 Радујте се, непресушне ријеке нашега спасења!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

  Кондак 7

  Као безазлени голубови кроз живот сте ходили и лукави позив убица безазлено прихватили, ви, које су безазленост и кротост до краја сачували, да се суровог звјерства не уплашите већ радосно за Господа Христа да пострадате и као звездано Небо у Светој Цркви да заблистате васкрслим душама својим, појући Богу: Алилуја!

 

  Икос 7

  Мудрошћу Божијом изобилни, Мученици Житомислићки, мученичку кончину своју премудро сте прозрели и непоколебиво у смрт за Христа кренули и тако правду Божију испунили, као витезови Вјере непобједиви, којима весело пјевамо:

 Радујте се, раскошни храмови Бога Живога!

 Радујте се, благодатни извори Духа Светога!

 Радујте се, блиставе иконе Христовога Лика!

 Радујте се, бесмртно весеље Светих Мученика!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 

 Кондак 8

  Посмртно сте највећи крст – Христову поругу понијели, Славни Мученици Житомислићки, када су гробницу вашу, неугледну јаму, годинама скрнавили, и смећем је затрпавали хотећи да униште неуништиво свједочанство васкрсења Христовог, одакле се  разлегала бесконачна пјесма: Алилуја!

 

  Икос 8

  Када су безбожници нови гроб ваш житомислићки, гдје су мошти ваше пренијели, урушили и посмртним мучеништвом вас увјенчали, силно је са Неба пјесма ваша васкрсењска одјекнула и ларму гранатирања надјачала, и зувијек вјерна срца распјевала, која поју:

 Радујте се, пјесме златозарне, које нам Вјечни Живот јављате!

 Радујте се, жарка сунца христолика, која нас са Гора Вјечних гријете!

 Радујте се, двери небеске љубави, које нам врата рајска отварате!

 Радујте се, жртве Богу непорочне, које душе наше васкрсавате!

 Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 

 Кондак 9

  Ангели на Небу весело празнују а грјешни на земљи смјерну узносе вам хвалу, Свети Мученици Житомислићки, молитвама вашим утјешени, свјетлошћу страдања ваших испуњени и радошћу Бесмртног Царства обрадовани, пјевајући божанствену пјесму: Алилуја!

 

  Икос 9

  Као некада у Вавилону младићи, који су, вјером Тројичином, пламен пећи угасили Богу појући, тако сте и ви пламен адских мука у јами Видоњи уништили, када сте зликовцима злочин опростили и љубављу Христовом смрт побиједили, пјевајући:

 Радујте се, многооки херувими, бескрајне химне Царства Небеског!

 Радујте се, шестокрили серафими, огњени духови Бога Превјечног!

 Радујте се, Божји Архангели, божанствени служитељи Живота Вјечног!

 Радујте се, бесмртни хорови, јер чујемо дивну пјесму зрака свјетлосног:

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 

 Кондак 10

  Ни ране, ни сурово мучење, ни поруга, ни срамоћење, нису могли да вас одвоје од љубави Божије, Свети Житомислићки Мученици, славни Христови побједоносци, који сте у загрљај Христу лакокрило узљетели, када су вас тешким камењем у јами засули и најсјајнијим вијенцима мученичким главе ваше украсили, док сте ви Господу појали: Алилуја!

 

  Икос 10

  У највећим мукама Господу сте благодарили, славни Мученици Житомислићки, и у јами Видоњи ангелску пјесму на Небо послали, када су вас злотвори камењем затрпали, за које сте се Богу помолили да им очи отвори свјетлошћу Васкрења Свог, и свима уски пут спасења прокрчили, који вам поју:

 Радујте се, Мученици непобједиви, свеоружијем Божијим сте се наоружали! 

 Радујте се, штитом Вјере Православне, све паклене стријеле нечастивог сте погасили!

 Радујте се, о кацигу Истинитог Спасења убојито камење сте разбили!

 Радујте се, у оклоп Правде обучени, са Господом Христом побједу сте извојевали!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

  Кондак 11

  Из сјемена крви ваше мученичке, на гробу вашем новоме, урушени манастир поново је изникао, који је Рајске баште цвијет неувењљиви постао и свој творевини Божијој замирисао свјетлошћу васкрсења Христовог, и срца вјерних распјевао бескончачном пјесмом: Алилуја!

 

  Икос 11

  Свети Свештеномученици и Новомученици Житомислићки, молимо вас, примите ово наше смјерно мољење, и будите наше истинито спасење, Ви, који се бесмртним пјесмама Сабору Светих  неуморно јављате и небеске битке за нас непрестано војујете, који вам појемо:

 Радујте се, болести и рана наших небески видари!

 Радујте се, јер молитве наше примате!

  Радујте се, душа наших богоизабрани чувари!

 Радујте се, јер нас у Вјечној Истини заувијек утврђујете!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 Кондак 12

  Огњем мученичке крви ваше просвијетљени, молитвама вашим мученичким омивени, бесмртном љубављу вашом испуњени, Свети Мученици Житомислићки, молимо вас, молите Бога за нас да и ми, заједно са вама, у хору са свима светима, заувијек Господу узносимо бесмртну пјесму хвале и благодарења: Алилуја!

 

  Икос 12

  Сунцем Правде обасјани, Мученици Житомислићки, радосно сте за Господа Христа пострадали и, свјетлошћу страдања ваших, мрак вјечне таме сте развијали и, као пресјајно сазвијежће на Небу Цркве, засијали вјечном Истином Пресвете Тројице – Бога Љубави, свима који поју:

 Радујте се, осам камених стубова Цркве Христове!

 Радујте се, најтврђи исповиједници Вјере непобједиве!

 Радујте се, Царства Небеског луче најсјајније!

 Радујте се, небојављени свједоци Љубави Божије!

  Радујте се, Страстотерпци Житомислићки, пресјајне луче Царства Небеског!

 

  Кондак 13

  Радујте се, Мученици Житомислићки, Новопросилаји Христови Побједоносци, што сте са народом Божијим кротко за Христа од усташа пострадали, и највећу љубав ка Господу крвљу запечатили и душама васкрслим на Небо се вазнели као многоцјени украси Царства Небеског, да у хору са светим Ангелима и безбројним Христовим Мученицима, Цркви Светој Вјечни Живот неуморно јављате и сву васељену вјечно обасјавате Љубављу Христа Васкрслог, појући Богу: Алилуја!

(овај Кондак чита се три пута, па онда: Икос 1, Кондак 1

 Молитва Сештеномученицима и Новомученицима Житомислићким

  Свети Свештеномученици и Новомученици Житомислићки, који сада на Небесима славно торжествујете и са безбројним Мученицима Христовим, Превечноме Творцу своме бесконачно се радујете, молимо вас, примите ово наше мало благодарење и услишите све којима је потребно ваше, пред Пријестолом Свевишњега, засупање, да нас Господ помилује и да свима дарује опроштај гријехова, покајање и вјечно спасење, да се и ми, молитвама вашим, удостојимо да, заједно са вама и свима небеским силама, бесконачне пјесме Богу узносимо и нашег Бога Љубави – Пресвету Тројицу вјечно да славимо. Амин.

у Славу Божију, саставила монахиња Олимпијада Кадић

Фотографије са службе

Oстала дешавања

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....