Отац Данило Љуботина: Морамо бити вјерни оној вјери у коју је вјеровао Свети Василије Острошки

22. jun 2021. - Манастир Острог - Дешавања

Духовски уторак саборно и молитвено је прослављен данас, 22. јуна, у цркви Свете Тројице у Манастиру Острогу гдје се сабранима, послије читања Светог јеванђеља, пастирским словом обратио архимандрит Данило Љуботина из Митрополије загребачко-љубљанске. Он је нагласио да је трећи дан празника Свете Педесетнице, великог чуда Божанске истине, симболичан и заокружује силу и моћ доласка Светога Духа на Свете апостоле и ученике и да је острошка светиња мјесто гдје сила и моћ Светога Духа више дјелују него у другим просторима.

“Ово стијење је изабрао велики светитељ Божији Свети Василије који је одавде говорио, а то се надалеко чуло. Данас и ви, браћо и сестре, проповиједате силу Духа Светога и Јеванђеље Његово цијелој васељени и ријеч Јеванђеља из ове светиње чује се врло далеко. Народ долази овамо и свих дијелова свијета, и они који су православни и они који нису православни, и они који су хришћани и они који нису хришћани, па и они који су против Христа, зато што сила и моћ Духа Светога привлачи све”, бесједио је архимандрит Данило Љуботина.

Даље је истакао да сви који дођу у ову светињу и поклоне јој се када се врате кући више нису исти јер је ово свето мјесто, “светитељ Василије, одавде свијетли свима, сваком рођеном на овој планети”.

“Ово је посебно, непобједиво мјесто јер свјетлост се не може побиједити. Не постоји тама која може да угаси свјетло, ма гдје свјетло дошло оно растерује таму. Ма какво зло да се деси, свјетлост овога мјеста и ове светиње и рука светитеља Василија растјерује све облаке”, рекао је отац Данило.

Поручио је да “морамо бити вјерни оној вјери у коју је вјеровао и прославио се Свети Василије Острошки јер је ово његова земља, јер је ово његов народ, а из њега он шаље молитвену снагу свима онима који немају довољно вида, који су можда и духовно болесни па и у прелести”:

“Слушајући ту танку ријеч која дубоко као струја улази у наше душе, ми се исправљамо и стајемо на пут мира, на пут правде, истине. Оног момента кад станемо у пуноћи на пут истине, правде и мира, сво се зло руши око нас, а молитва свих Светих у Духу Светоме на данашњи дан просвјетлила је васељену. Сви морамо да се волимо као апостоли, као они који нису знали језике овога свијета, али били су у Христовој љубави, и то је било довољно да се сви разумију и да нађу прави пут. Нека би нас Господ чешће призивао на ове стијене које не свијетле само свјетлост Сунца физичкога него непролазног, незалазивог Сунца небеског који просвјетљује сваког човјека који долази на овај свијет”, закључио је архимандрит Данило Љуботина из Митрополије загребачко-љубљанске у у Манастиру Острогу.

извор: mitropolija.com

Oстала дешавања

25. 7. 2021.

Празник Иконе Богородице Тројеручице молитвено прослављен у острошкој светињи...

У пету недјељу по Духовима, 25. јула 2021.љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља ...

18. 7. 2021.

Празник Преподобног Атанасија Атонског и Светог Сергија Радоњешког прослављен у ...

У 4. недјељу по Духовима, 18. јула 2021. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља П...

15. 7. 2021.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 16. 07. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 16. 07. 2021. године у ...

9. 7. 2021.

НАЈАВА: ОСТРОШКЕ ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ И ПРЕДАВАЊА

Са благословом новоизабраног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и поводом јубилеја 350 г...

7. 7. 2021.

Митрополит Јоаникије на Ивањдан богослужио у острошком скиту Јован До код Никшић...

У острошком скиту Јован до код Никшића данас је литургијски прослављен празник Рођење Светог Јована ...

4. 7. 2021.

Друга недјеља по Духовима у острошкој светињи...

У 2. недјељу по Духовима, 4. јула 2021. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Св...