Proslava Spasovdana u Ostrogu

10. jun 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki hrišćanski praznik Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u četvrtak 10.juna 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetu Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služila su sabraća Sretenjskog manastira u Moskvi jeromonah Lav i jerođakoni Agafangel i Platon, ostroška sabraća arhimnadrit Miron i jeromonah Vladimir, kao i protojerej Radmilo Čizmović, pješivački paroh i jerej Krsto Plamenac crmnički paroh.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda, a posebnu radost prazničnoj Liturgiji dalo je prisustvo velikog broja djece.

Na kraju bogosluženja o. Vladimir sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač, koji je u slavu Božiju, a povodom Spasovdana, krsne slave, prinijela porodica Rista Petkovskog iz Nikšića.

O. Vladimir je zahvalio braći Rusima, saslužiteljima, koji su donijeli blagoslove ruskih svetinja i Sveštenomučenika episkopa Ilariona Svetotroicko čije se mošti čuvaju u njihovom manastiru.

– Boljševici su zatvorili manastir u kome je on bio nastojatelj i onda je on jedno vrijeme bio u Solovjetskom manastiru koji je kasnije pretvoren u koncentrancioni logor, gdje je Episkop Ilarion mučen glađu i najstrašnijim mukama, ali nije nikad izdao Hrista, ostao je vjeran do kraja Hristu i tako je skončao – rekao je o. Vladimir.

Dodao je sa Sveštenmučenik Ilarion Svetotrojicki svjedoči da je nebo na kraju pobijedilo, što svjedoči i današnji veliki praznik Vaznesenja Gospodnjeg.

– Današnji praznik nam govori da nebo nije materijalni pojam, da nebo nije nešto što nam samo daje kišu ili nešto materijalno, nego je nebo vrata, put, cilj našeg života i to današnji praznik pokazuje. Hristos se danas vaznio na nebo, a On je i došao sa neba – podsjetio je o. Vladimir objašnjavajući kako se Hristos vaznio na nebo u pratnji anđela sa Maslinske gore.

Hristos koji se vaznio na nebo, isto tako će doći sa neba, rekao je o. Vladimir.

– Mi hrišćani u kojoj god epohi da živimo, očekujemo Hrista da dođe sa neba, jer će On doći drugi put da sudi čitavom svijetu. Daj Bože da bi on tada bio milostiv prema svima nama grešnima, da nas prepozna kao svoje, a da bi nas prepoznao kao svoje moramo da imamo to nebesko stremljenje, da živimo nebeskim životom, da se odvraćamo od djela zemaljskih – zaključio je o. Vladimir.

Besjeda o. Vladimira na Spasovdan

Sve fotografije

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...