Прослава Спасовдана у Острогу

10. jun 2021. - Манастир Острог - Дешавања

Велики хришћански празник Вазнесење Господње – Спасовдан, молитвено је прослављен у острошкој светињи у четвртак 10.јуна 2021. љета Господњег.

Свету Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу служила су сабраћа Сретењског манастира у Москви јеромонах Лав и јерођакони Агафангел и Платон, острошка сабраћа архимнадрит Мирон и јеромонах Владимир, као и протојереј Радмило Чизмовић, пјешивачки парох и јереј Крсто Пламенац црмнички парох.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће монаштва и вјерног народа, а посебну радост празничној Литургији дало је присуство великог броја дјеце.

На крају богослужења о. Владимир са саслужитељима благосиљао је и пререзао славски колач, који је у славу Божију, а поводом Спасовдана, крсне славе, принијела породица Риста Петковског из Никшића.

О. Владимир је захвалио браћи Русима, саслужитељима, који су донијели благослове руских светиња и Свештеномученика епископа Илариона Светотроицко чије се мошти чувају у њиховом манастиру.

– Бољшевици су затворили манастир у коме је он био настојатељ и онда је он једно вријеме био у Соловјетском манастиру који је касније претворен у концентранциони логор, гдје је Епископ Иларион мучен глађу и најстрашнијим мукама, али није никад издао Христа, остао је вјеран до краја Христу и тако је скончао – рекао је о. Владимир.

Додао је са Свештенмученик Иларион Светотројицки свједочи да је небо на крају побиједило, што свједочи и данашњи велики празник Вазнесења Господњег.

– Данашњи празник нам говори да небо није материјални појам, да небо није нешто што нам само даје кишу или нешто материјално, него је небо врата, пут, циљ нашег живота и то данашњи празник показује. Христос се данас вазнио на небо, а Он је и дошао са неба – подсјетио је о. Владимир објашњавајући како се Христос вазнио на небо у пратњи анђела са Маслинске горе.

Христос који се вазнио на небо, исто тако ће доћи са неба, рекао је о. Владимир.

– Ми хришћани у којој год епохи да живимо, очекујемо Христа да дође са неба, јер ће Он доћи други пут да суди читавом свијету. Дај Боже да би он тада био милостив према свима нама грешнима, да нас препозна као своје, а да би нас препознао као своје морамо да имамо то небеско стремљење, да живимо небеским животом, да се одвраћамо од дјела земаљских – закључио је о. Владимир.

Бесједа о. Владимира на Спасовдан

Све фотографије

Oстала дешавања

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....