Episkop buenosajreski i južno-centralno američki Kirilo služio u Ostrogu u Nedjelju raslabljenog

23. maj 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centalno američki G. Kirilo, služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju na platou ispred Gornjeg manastira Ostrog, u četvrtu nedjelju po Vaskrsenju – Nedjelju raslabljenog, 23. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog apostola Simona Zilota i Prepodobnu Isidoru.

Sasluživali si mu andrijevički paroh protojerej-stavrofor Boro Vrhovac, hercegnovski paroh protojerej Vladan Pantelić i ostroški sabrat jerođakon Roman, uz molitveno učešće vjernog naroda.

Tokom Litrugije pročitano je Jevanđelje čudesnom događaju kada je Gospod Isus Hristos iscijelio raslabljenog koji je 38 godina bio bolestan.

Prije pričešćivanja vjernih, Preosvećeni vladika Kirilo besjedio je o Svetom Vasiliju Ostroškom, koji 350 godina sabira narod iz cijelog svijeta i iscjeljuje bolesne i čini čudesa, blagodaću Božijom.

– Sveti Vasilije Ostroški, bivši Stojan Jovanović, čobanče prosto iz hercegovačkog krša u turskom vrmeenu, kada je bila velika oskudica u Hercegovini i po svim krajevima, iz jedne proste kamene kuće sa slamenim krovom, to čobanče je primilo u svoje srce, u svoj um Riječ Božiju i i nakakvu drugu filosofiju ovoga svijeta nije pohađao, on je išao pravo putem Hristovim. Preko manastira Zavale, Tvrdoša gdje je primio monaški postrig, zatim je u Cetinjskom manastiru jedno vrijeme služio, a zatim ponovo u Tvrdošu, pa Peći, gdje dobija arhimandritski čin. On je išao pravo putem Hristov. Hoću da naglasim da nas ne postavlja pred Bogom nikakvo bogatstvo ovoga svijeta, nije on iz zlatnih dvorova učinio sebe Svetim Vasilije. On je išao pravim putem, kojim ga je Bog učinio takvim – kazao je Vladika Kirilo.

Sveti Vasilije zato i dan danas čini čudesa, koja su ravna čudesima koja čitamo u Jevanđelju, a koja je činio sam Gospod Isus Hristos, učinivši sebe Bogom po blagodati, on postaje izvor života, izvor svjetlosti, rekao je Vladika Kirilo.

– Lijepo je što smo se danas ovdje pomolili, tu imamo rijeku Zetu koja daje život ovoj dolini. To je slika toga što i Sveti Vasilije ističe iz sebe život, ali ne privremeni, nego život vječni. Tu imamo hidrocentralu koja stvara tvrnu svjetlost, a Sveti Vasilije je izvor netvarne svjetlosti. Evo već 350 godina je prošlo od njegovog upokojenja, a neprekinuti lanac i red ljudi dolazi ovdje sa čudesnom vjerom, da će Svetitelj ispuniti svaku našu molitvu. To svi mi na ličnom planu osjećamo i svi smo se mi mnogo puta ubijedili da Sveti Vasilije ispunjava naše male i velike molitve kada mu pristupamo sa obećanjem pokajanja za svoje grijehe, iskreno, u vjeri – istakao je Vladika Kirilo naglašavajući da je Sveti Vasilije uvijek uz svoj narod.

Kada su agarjanske sile uništile tijelo Svetog Save na Vračaru, Bog nam je poslao Svetog Vasilija, čije mošti za sav naš narod postaju pribježište i svetionik, kazao je Vladika Kirilo.

– Mi se sjećamo kad je Svetac po nadahnuću Mitropolita Amfilohija i Patrijarha Pavla, 1996. godine pohodio Hercegovinu i tada su prekinuta ratna stradanja našeg naroda u Hercegovini i drugim krajevima, molitvama Svetog Vasilija. On nas nije ostavio ni u ovim zadnjim teškim trenucima kada je bezbožna vlastu u Crnoj Gori pokušala da uništi i oskrnavi Crkvu Božiju, on je sa svojim moštima prizvao narod i slava Bogu što je narod poslušao svoga arhipastira i sveca Božijeg, i našeg Mitropolita Amflohija, odbranio Crkvu i oborio bezbožnu vlasti i slava Bogu što ove praznike sad dočekujemo u vremenu demokratskih sloboda i sa vlašću koja poštuje Crkvu. Svetac nas ne ostavlja – zaključio je Vladika Kirilo dodajući da u Centralnoj i Južnoj Americi, gdje služi i po blagoslovu Srpske Pravoslavne Crkve okuplja pravoslavni rod, posle Svetog Save narod koji tamo živi prvo spominje Svetog Vasilija Ostroškog.

Besjeda Vladike Kirila

Sveta Liturgija služena je i u Donjem Ostrogu, u crkvi Svete Trojice, a načalstvovao je jeormonah Vladimir, ostroški sabrat.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

21. 8. 2021.

Odslužena Sveta Liturgija u Donjem Manastiru Ostrogu na praznik Prepodobnih Zosi...

Na praznik Svetog Emilijana Ispovjedniika, Prepodobnih Zosima i Jakova Tumanskih i Svetog Mirona Epi...

19. 8. 2021.

Preobraženje molitveno proslavljeno u Ostrogu...

Veliki praznik Preobraženja Gospoda Isusa Hrista molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.Svet...

8. 8. 2021.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 13. 08 U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 13. 08. 2021. godine u ...

2. 8. 2021.

Proslava Ilindana u Ostrogu

Praznik Svetog proroka Ilije-Ilindan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u ponedjeljak 2.avg...

25. 7. 2021.

Praznik Ikone Bogorodice Trojeručice molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U petu nedjelju po Duhovima, 25. jula 2021.ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja ...

18. 7. 2021.

Praznik Prepodobnog Atanasija Atonskog i Svetog Sergija Radonješkog proslavljen u ...

U 4. nedjelju po Duhovima, 18. jula 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja P...