Епископ буеносајрески и јужно-централно амерички Кирило служио у Острогу у Недјељу раслабљеног

23. maj 2021. - Манастир Острог - Дешавања

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-центално амерички Г. Кирило, служио је Свету архијерејску Литургију на платоу испред Горњег манастира Острог, у четврту недјељу по Васкрсењу – Недјељу раслабљеног, 23. маја 2021. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола Симона Зилота и Преподобну Исидору.

Саслуживали си му андријевички парох протојереј-ставрофор Боро Врховац, херцегновски парох протојереј Владан Пантелић и острошки сабрат јерођакон Роман, уз молитвено учешће вјерног народа.

Током Литругије прочитано је Јеванђеље чудесном догађају када је Господ Исус Христос исцијелио раслабљеног који је 38 година био болестан.

Прије причешћивања вјерних, Преосвећени владика Кирило бесједио је о Светом Василију Острошком, који 350 година сабира народ из цијелог свијета и исцјељује болесне и чини чудеса, благодаћу Божијом.

– Свети Василије Острошки, бивши Стојан Јовановић, чобанче просто из херцеговачког крша у турском врмеену, када је била велика оскудица у Херцеговини и по свим крајевима, из једне просте камене куће са сламеним кровом, то чобанче је примило у своје срце, у свој ум Ријеч Божију и и накакву другу философију овога свијета није похађао, он је ишао право путем Христовим. Преко манастира Завале, Тврдоша гдје је примио монашки постриг, затим је у Цетињском манастиру једно вријеме служио, а затим поново у Тврдошу, па Пећи, гдје добија архимандритски чин. Он је ишао право путем Христов. Хоћу да нагласим да нас не поставља пред Богом никакво богатство овога свијета, није он из златних дворова учинио себе Светим Василије. Он је ишао правим путем, којим га је Бог учинио таквим – казао је Владика Кирило.

Свети Василије зато и дан данас чини чудеса, која су равна чудесима која читамо у Јеванђељу, а која је чинио сам Господ Исус Христос, учинивши себе Богом по благодати, он постаје извор живота, извор свјетлости, рекао је Владика Кирило.

– Лијепо је што смо се данас овдје помолили, ту имамо ријеку Зету која даје живот овој долини. То је слика тога што и Свети Василије истиче из себе живот, али не привремени, него живот вјечни. Ту имамо хидроцентралу која ствара тврну свјетлост, а Свети Василије је извор нетварне свјетлости. Ево већ 350 година је прошло од његовог упокојења, а непрекинути ланац и ред људи долази овдје са чудесном вјером, да ће Светитељ испунити сваку нашу молитву. То сви ми на личном плану осјећамо и сви смо се ми много пута убиједили да Свети Василије испуњава наше мале и велике молитве када му приступамо са обећањем покајања за своје гријехе, искрено, у вјери – истакао је Владика Кирило наглашавајући да је Свети Василије увијек уз свој народ.

Када су агарјанске силе уништиле тијело Светог Саве на Врачару, Бог нам је послао Светог Василија, чије мошти за сав наш народ постају прибјежиште и светионик, казао је Владика Кирило.

– Ми се сјећамо кад је Светац по надахнућу Митрополита Амфилохија и Патријарха Павла, 1996. године походио Херцеговину и тада су прекинута ратна страдања нашег народа у Херцеговини и другим крајевима, молитвама Светог Василија. Он нас није оставио ни у овим задњим тешким тренуцима када је безбожна власту у Црној Гори покушала да уништи и оскрнави Цркву Божију, он је са својим моштима призвао народ и слава Богу што је народ послушао свога архипастира и свеца Божијег, и нашег Митрополита Амфлохија, одбранио Цркву и оборио безбожну власти и слава Богу што ове празнике сад дочекујемо у времену демократских слобода и са влашћу која поштује Цркву. Светац нас не оставља – закључио је Владика Кирило додајући да у Централној и Јужној Америци, гдје служи и по благослову Српске Православне Цркве окупља православни род, после Светог Саве народ који тамо живи прво спомиње Светог Василија Острошког.

Бесједа Владике Кирила

Света Литургија служена је и у Доњем Острогу, у цркви Свете Тројице, а началствовао је јеормонах Владимир, острошки сабрат.

Све фотографије

Oстала дешавања

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...