Najava: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom

6. maj 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Crkvena opština Nikšić najavljuje da će se Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ održati 9. i 10. maja (2021) u manastiru Ostrog, Nikšiću i u Trebinju.

Organizatori su Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka i Eparhija zahumsko-hercegovačka.

Uz učešće velikog broja učesnika, skup će se održavati po paralelnim sesijama sa manjim brojem učesnika i uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

U skupu će učestvovati ličnosti iz akademske zajednice šest evropskih država: Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Kipra, Grčke i Rusije.

Poziv za učešće na Međunarodnom naučnom skupu „Sveti Vasilije Ostroški 350 godina od prestavljenja“ prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Ove godine navršava se 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Ostroškog.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je 1610. godine, kao Stojan Jovanović, od roditelja Petra i Ane, u selu Mrkonjiću (Popovo polje u Hercegovini). Učio je školu u manastiru Zavala, kod strica, jeromonaha Serafima. Zakaluđerio se u trebinjskom manastiru (Tvrdošu), dobivši monaško ime Vasilije, gdje je i rukopoložen u čin đakona i prezvitera. Jedno vrijeme je boravio u Cetinjskom manastiru kod crnogorskog mitropolita Mardarija kao pridvorni monah. U manastiru Tvrdoš je proizveden u čin arhimandrita. Zbog nesuglasica među bratstvom napušta manastir Tvrdoš i odlazi na Svetu Goru, gdje je proveo oko godinu dana. Išao je u Rusiju, i po povratku iz nje, u vrijeme srpskog patrijarha Pajsija Janjevca, postao je mitropolit zapadnog dijela Hercegovine (1639). Nakon Tvrdoša, 1651. godine prelazi u nikšićki kraj, prvo u mjesto Pope kod Onogošta (današnji Nikšić), zatim u manastir Ostrog, i preuzima istočnohercegovačku mitropoliju sinđelijom patrijarha Gavrila. Od 1654. godine Vasilije se pominje kao mitropolit obje hercegovačke eparhije (istočne i zapadne). Upokojio se 29. aprila / 12. maja 1671. godine i sahranjen je u Gornjem manastiru Ostrog. Bio je zaštitnik pravoslavlja i organizator oslobodilačke borbe protiv Turaka. Kult Svetog Vasilija Ostroškog počeo se širiti po cijelom srpstvu tokom XVIII i XIX vijeka kada je njegovo ime ušlo u opštu stihiru srpskim prosvetiteljima i kada je štampana njegova služba u beogradskom Srbljaku (1861). Kult svetitelja je jačao i poprimio velike dimenzije tako da je danas Sveti Vasilije Ostroški jedan od najpoštovanijih svetitelja u srpskom narodu i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Povodom ovog jubileja Mitropolija crnogorsko-primorska, Episkopija budimljansko- nikšićka i Eparhija zahumsko-hercegovačka organizuju Međunarodni naučni skup pod nazivom „Sveti Vasilije Ostroški 350 godina od prestavljenja“.

Programski savjet Međunarodnog naučnog skupa na sjednici održanoj 26. februara 2021. godine donio je plan i program skupa.

Ideja nam je da se hronološki obuhvati razdoblje od XVII vijeka do današnjih dana prvenstveno na prostoru Hercegovine, Crne Gore i susjednih oblasti. Dobrodošli su svi radovi iz oblasti političke, kulturne i privredne istorije, teologije, istorije umjetnosti, etnografije, folkloristike, arheologije, istorije književnosti, utemeljeni na domaćim i stranim pisanim svjedočanstvima koji bi jasnije rasvijetlili period u kome je živio Sveti Vasilije Ostroški, kao i razvoj njegovog kulta u kasnijem periodu. Ovo je ujedno prilika da se jasnije predstavi epoha i stanje u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u tom razdoblju.

Naučni skup biće održan 9. i 10. maja 2021. godine u Nikšiću, manastiru Ostrog i Trebinju. Zbog situacije sa pandemijom korona virusa održavanje skupa biće omogućeno i u online formi, o čemu će učesnici Međunarodnog naučnog skupa biti blagovremeno obavješteni

Prijavu teme za naučni skup sa apstraktom do 300 riječi na srpskom jeziku ćirilicom ili na Vašem maternjem jeziku, sa podacima p tituli, ustanovi u kojoj ste zaposleni i elektronskoj adresi, treba poslati najkasnije do 20. aprila 2021. godine na adresu: Eparhija budimljansko-nikšićka, Trg Šaka Petrovića 81400 Nikšić ili na e-mail: (ns.sv.vasilijeostroski2021@gmail.com)

Gotove radove za planirani Zbornik (po uputstvima koji će biti dostavljeni) treba poslati najkasnije do 27. januara 2022. godine. Radovi će biti podvrgnuti dvostrukoj recenziji.

Radni jezici na naučnom skupu biće srpski, ruski i engleski jezik.

Ovom prilikom obavještavamo Vas da troškove puta i boravka svih učesnika za

vrijeme trajanja naučnog skupa, snose organizatori naučnog skupa, kao i troškove štampanja Zbornika.

Cijeneći Vaš dosadašnji naučni rad i dostignuća, imamo čast i zadovoljstvo pozvati Vas da uzmete učešća u navedenom naučnom skupu.

S poštovanjem,

PRAVOSLAVNI EPISKOP BUDIMLjANSKO-NIKŠIĆKI I ADMINISTRATOR CRNOGORSKO-PRIMORSKE MITROPOLIJE

JOANIKIJE

Ostala dešavanja

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...