Vladika Joanikije bogoslužio u Ostrogu u nejdelju Svetog Jovana Lestvičnika

11. april 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U Sredoposnu nedjelju Velikog posta, posvećenu Svetom Jovanu Lestvičniku, 11. aprila 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Prepodobnog Marka Aretuskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetu Arhijerejsku liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije, a sasluživali su mu jeromonah Andrej iz manastira Crna Reka, ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir, jerej Ranko Radonjić i jerođakoni Roman i Zosima, kao i nikšićki paroh protojerej Mirko Vukotić i jerođakon Makarije iz manastira Đurđevi Stupovi.

Vladika Joanikije je tokom Liturgije vjernima kazao da ostave mobilne telefone tokom službe, jer ono što se dešava na svetoj Liturgiji, ne može se uhvatiti mobilnim telefonom, već samo srcem.

Prije pričešćivanja vjernih, Vladika Joanikije je besjedio sabranima, navodeći da je svaka nedjelja u ovom Časnom postu poseban praznik.

– Danas proslavljamo Svetog Jovana Lestvičnika koji je čuven po svojim isposničkim podvizima. Teško bismo razumjeli to kako je i zbog čega Sveti Jovan se toliko podvizavao, toliko se udaljavao od ovog svijeta, živjeći samo o vodi i vazduhu i pomalo hleba i da tako čovjek provede više desetina godina. Onaj ko je bio u manastiru Svete Ekatarine, a odatle nije daleko do isposnice Svetog Jovana, i ko se nađe pod tom stijenom gdje se on podvizavao, uhvati ga neka jeza. Gdje je čovjek proveo više desetina godina, lišavajući se svega radi Carstva Božijeg, radi Gospoda Isusa Hrista – kazao je Vladika Joanikije, navodeći da kad uzmemo u ruke njegovu knjigu pouka zvanu Lestvica, tek tada vidimo zbog čega se čovjek lišavao svega od ovoga svijeta, da bi stekao nešto što je mnogo dragocjenije.

Vladika je istakao da je Sveti Jovan Lestvičnik sigurno bio spreman na takav podvig, jer se prethodno podvizavao u manastiru Svete Katarine. On nije otišao nespreman, nego se dobro bio pripremio i ojačao za takav podvig.

– On je takođe čuven po toj svojoj knjizi zvanoj Lestvica. Najdublje duhovno iskustvo, duhovni doživljaj, sadržan je u toj knjizi. Nema tu puno riječi naučenih iz knjiga iako je bio veoma obrazovan, nego je to ono iskustvo koje je on sabirao godinama i decenijama kroz svoj podvig posta i molitve. Ušao je u dubine ljudske duše, ljudske psihe, raznih iskušenja, dupevnih problema. Kada čitate stranice njegove o sebičnosti ili nekom drugom poroku, kao da razgovarate sa najobrazovanijim psihijatrom, jer on poznaje ljudsku dušu do tančina. Sveti Jovan Lestvičnik je dakle ostavio tu knjigu pouka koju uglavnom monasi u manastirima čitaju tokom Velikog posta za trpezom – rekao je Vladika Joanikije.

Čovjek čitajući tu knjigu upoznaje sebe, svoje mane, a to je veoma dragocjeno u toku ovoga posta, da postanemo svjesni svojih mana, kao što se molimo i ovom molitvom Svetog Jefrema Sirina da nam Gospod da da sagledamo svoje grijehe, a da ne osuđujemo brata svoga, kazao je Vladika Joanikije.

– Kada se bavimo svojim grijesima, kada mislimo na njih i kada se kajemo, neće nam smetati grijesi bližnjih naših, nego će nam samo smetati naš grijeh. Evo Sveta Crkva baš ovu nedjelju sredinom Časnog posta istakla primjer Svetog Jovana Lestvičnika, da nam bude svima za pouku. Ne treba se zanositi da ga je tako lako slijediti, ali kada vidimo kako se Sveti Jovan podvizavao, kako se lišavao svega iz ovoga svijeta, kako je postio i kako se Bogu molio i koje duhovno blago je zadobio, onda je to i za nas motiv da priložimo malo više truda, da i mi pokušamo da postimo više, bolje i ljepše nego što smo to uobičajili. Onda će sigurno naš posti biti blagougodan Bogu, ako ne budemo osuđivali svoje bližnje, pa koliko ga god postili. I naravno, ako se budemo kajali za svoje grijehe, ako budemo opraštali bližnjima svojim i ako budemo ispovijedali svoje grijehe, mi ćemo sigurno dobiti veliko olakšanje, naravno kroz pristupanje Svetim Tajnama Hristovim – zaključio je Vladika Joanikije.

Besjeda Vladike Joanikija

Sve fotografije

Ostala dešavanja

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....

3. 3. 2024.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U drugu pripremnu nedjelju pred Vaskršnji post - Nedjelju o bludnom sinu, 3. marta 2024. ljeta Gospodnjeg...