Krstopoklona nedjelja molitveno proslavljena u Ostrogu (video)

4. april 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U treću nedjelju Velikog posta – Krstopoklonu, 4.aprila 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlja Svetog sveštenomučenika Vasilija Ankirskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu protosinđel Sergije, jereji Vladimir Milunović paroh rogamsko – piperski i Ranko Radonjić saslužitelj u ostroškoj svetinji i jerođakoni Roman i Zosima.

Molitveno je učestvovalo ostroško monaštvo i vjerni narod.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabranima je besjedio o. Sergije, koji je kazao da današnje Jevanđelje govori Gospodnjoj riječi koja zvuči neodrživo, da ko i zgubi svoj život, da će ga sačuvati, kako da žrtvuje život radi života, a onaj ko čuva svoj život da će ga izgubiti.

– Gospod je došao u ovaj svijet Svojom krsnom žrtvom, iz ljubavi, samoga Sebe žrtvuje za spasenje čovjeka. I kad govori Gospod ko se ne odrekne sebe i ne uzme krst svoj, On nam upravo govori o tome da smo mi pozvani i osposobljeni pri samom stvaranju, da možemo donijeti važnu odluku za svoj život. A to je ovdje se svakako misli za ovaj krst kojim ćemo zadobiti vječni život. Da donesemo odluku i da djelamo po njoj. Ko se ne odrekne sebe i ne uzme svoj krst, znači nije dovoljno da kažemo evo vjerujemo, a da ništa ne preduzmemo po toj vjeri. I poznata je ona izreka, vjera bez djela je mrtva i ljubav bez žrtve. Sam Gospod je to prikazao i dokazao nama na Čansom krstu, čiju nedjelju ovog Velikog posta Crkva je posvetila krstu, kao centralnom događaju u domostroju spasenja čovjeka – rekao je o. Sergije.

Gospod kaže da se odreknemo sebe, svoga sujetnog ja i egocentričnog načina života, da i sami ugledajući se na Njega zavolimo Boga i zavolimo bližnjeg svog, objasnio je o. Sergije.

– Bez toga nema spasenja, bez toga nema idenja za Hristom i nema nošenja krsta bez ljubavi. Kaže Gospod, ko se odrekne mene u ovom svijetu preljubotvornom i grešnom, i Sin će se čovječji postidjeti njega kad dođe u slavi oca svojega, sa svetim anđelima. On ovdje upozorava nas da se odreći možemo Njega i od straha, jer čovjek poslije pada Adamovog je više zavolio slavu svoga svijeta. Zar to i nije sami pad Adamov, da se čovjek opredijelio da živi sam, bez Boga? Zar se Adam nije sakrivao u rajdskom naselju kad je naišao Gospod Bog, želeći da ostvaruje svoj život bez Njega? Postidjeti se čovjek krsta Hristovog može i neposredno, tako da kad dođe vrijeme da treba da ispovijedimo našu vjeru u Gospoda, da se jednostavno odreknemo Njega. A možemo i djelima. I danas ima mnogo gonjenja hrišćana na zemljskoj kugli – kazao je o. Sergije i dodao da na mnogim mjestima zemaljske kugle danas straju oni koji ispovijede da su hrišćani.

Protosinđel Sergije je istakao da Gospod svojom krsnom žrtvom otvara vrata raja i poziva svoje učenike koji su se opredijelili za Gospoda, da žive u ljubavi Božijoj.

– Upravo ta ljubav Božija, i to je čudesno, Bog se ne sveti, Bog nije bog koji traži zadovoljenje za neku svoju uvredu koju je adam svojom neposlušnošću izvršio prema Njemu, nego Gospod prosto daruje svoju ljubav ovom svijetu. Ali čovjek je slobodno biće i ako ne prihvati tu ljubav i ne uzvrati ljubavlju na ljubav, ta ista ljubav na plamen ljubavi koji će ljudima koji su sebe opredijelili za ovja krtonosni put, koji će njima biti radost. Tako će biti onima koji su se opredijelili za idenje suprotno Hristu, biti strašna muka. Zaista kad pogledate da ste imali čak i u ovozemljskom na primjer priliku da postignete nešto veliko, a vi ste se zbog mnogo manjeg odrekli toga, zar se ne bismo zbog toga kajali. Pokajanje je spasenje, a kajanje je put idenja za Hristom. Mi smo grešni, slabi i često Gospod i dopušta da griješimo da bi se smirili. Jer gordost, samoljublje nisu svojsveni Hristovim sljedbenicima – rekao je o. Sergije.

Posebno je napomenuo da u idenju za Hristom nema individualizma, jer treba da se bude od Boga i sa Bogom.

– Mi zaista ništa i ne možemo sami učiniti, ako Bog ne da snagu i ako nam Bog ne pomogne da ispunimo Njegovu zapovijest. Treba da pred Gospodom smireno stanemo i isprosimo Njegovu milost i Njegovu blagodat, da nas ona sama vodi putem Hristovih zapovijesti i da tako Njegovom krstonosnom žrtvom na krstu i sami postanemo sudionici te žrtve, ali i i vaskrsenja Hristovog koje čekamo i danas i koje su ostvarili i Božiji svetitelji, među kojima i Sveti otac naš Vasilije Ostroški – zaključio je o. Sergije.

Besjeda o. Sergija

Tokom Liturgije u crkvi Svete Trojice vjernici su mogli da cjelivaju krst, koji se na krstopoklonu nedjelju iznosi vjernicima na poklonjenje.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...