Nedjelja Pačista molitveno proslavljena u Ostrogu

28. mart 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Druga nedjelja Velikog posta – Pačista, posvećena velikom svetioniku pravoslavlja, Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji u nedjelju 28. marta 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protosinđel Pavle Pajić iz Eparhije budimljansko-nikšićke, a sasluživali u mu ostroška sabraća jeromonah Vladimir, jerej Ranko Radonjić i jerođakoni Roman i Zosima.

Evharistijskom sabranju molitveno je prisustvovalo ostroško monaštvo i vjerni narod.

Posle pročitanih začala iz Svetog jevanđelja O iscjeljenju oduzetoga u Kapernaumu i O doborom pastiru koga ovce slijede.

– U ovim danima kada se pripremamo za Vaskrsenje Hristovo, Crkva nas poučava i tekstovima bogosluženja i tekstovima iz Svetog pisma. Priča o iscjeljenju uzetoga u Kapernaumu je priča o snazi vjere. I mi se danas kada znamo za Gospoda sabiramo u hramu, kao što su se tada u Kapernaumu skupili ljudi kad su čuli da je Gospod došao, došli smo da tražimo od Gospoda. Gospod isjeljuje uzetoga i govori ”Sinko, opraštaju ti se grijesi”. To je ono zbog čega se mi sabiramo u crkvi, na svetim bogosluženjima. To je ono što mi tražimo od Boga i bez čega mi ne možemo da živimo i da funkcionišemo kao ljudi, kao ikone Božije, a to je da steknemo opraštanje grjehova. Zato je ovaj post i svaki drugi post i sav život u crkvi u stvari podvig, podvig našeg pokjanja i našeg preumljenja – kazao je o.Pavle.

On je nagalsio da je Sveti Grigorije Palama veliki svetitelj, čija su propovjed i učenje bili veoma složeni, ali njegova suština se sastoji u tome da budemo svjesni da Bog može da se useli u srca naša.

– Bog svima nama pruža ruku, daje šansu ako mi u svojoj slobodi koju nam je opet Bog dao, treba na to da odgovorimo. Sveti Grigorije Palama bio je jedan od pastira čiji glas i danas posle vjekova od njegovog upokojenja sluša Crkva. Jedan od onih koji se bavio bogoslovljem Svetog Grigorija Palame, bio je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije čija doktorka disertacija je bila o ovom svetitelju. I on se kao što svi znamo pokazao kao pastir koga su ovce slijedile. Mi danas slušamo glas Crkve, glas svojih pastira, zato što je ispred svih i na čelu svih u Crkvi, Glava Crkve je Hristos. Mi kad idemo za svojim pastirima, mi idemo za Hristom – rekao je o. Pavle.

Podsjetio je da je narod u Crnoj Gori to pokazao na litijama za odbranu svetinja, kada je prepoznao istinu, istinske pastire, istinsku crkvu i slijedio je, borio se za nju i tako postao učesnik istorije.

– Ali nije dovoljno biti učesnik istorije. Mi treba da se trudimo da postanemo učesnici vječnosti, da na ovom svijetu steknemo ona neprolazna blaga koja će nas uvesti u Carstvo nebesko – istakao je o. Pavle.

Besjeda o. Pavla Pajića

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...