Nedjelja Pačista molitveno proslavljena u Ostrogu

28. mart 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Druga nedjelja Velikog posta – Pačista, posvećena velikom svetioniku pravoslavlja, Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji u nedjelju 28. marta 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je protosinđel Pavle Pajić iz Eparhije budimljansko-nikšićke, a sasluživali u mu ostroška sabraća jeromonah Vladimir, jerej Ranko Radonjić i jerođakoni Roman i Zosima.

Evharistijskom sabranju molitveno je prisustvovalo ostroško monaštvo i vjerni narod.

Posle pročitanih začala iz Svetog jevanđelja O iscjeljenju oduzetoga u Kapernaumu i O doborom pastiru koga ovce slijede.

– U ovim danima kada se pripremamo za Vaskrsenje Hristovo, Crkva nas poučava i tekstovima bogosluženja i tekstovima iz Svetog pisma. Priča o iscjeljenju uzetoga u Kapernaumu je priča o snazi vjere. I mi se danas kada znamo za Gospoda sabiramo u hramu, kao što su se tada u Kapernaumu skupili ljudi kad su čuli da je Gospod došao, došli smo da tražimo od Gospoda. Gospod isjeljuje uzetoga i govori ”Sinko, opraštaju ti se grijesi”. To je ono zbog čega se mi sabiramo u crkvi, na svetim bogosluženjima. To je ono što mi tražimo od Boga i bez čega mi ne možemo da živimo i da funkcionišemo kao ljudi, kao ikone Božije, a to je da steknemo opraštanje grjehova. Zato je ovaj post i svaki drugi post i sav život u crkvi u stvari podvig, podvig našeg pokjanja i našeg preumljenja – kazao je o.Pavle.

On je nagalsio da je Sveti Grigorije Palama veliki svetitelj, čija su propovjed i učenje bili veoma složeni, ali njegova suština se sastoji u tome da budemo svjesni da Bog može da se useli u srca naša.

– Bog svima nama pruža ruku, daje šansu ako mi u svojoj slobodi koju nam je opet Bog dao, treba na to da odgovorimo. Sveti Grigorije Palama bio je jedan od pastira čiji glas i danas posle vjekova od njegovog upokojenja sluša Crkva. Jedan od onih koji se bavio bogoslovljem Svetog Grigorija Palame, bio je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije čija doktorka disertacija je bila o ovom svetitelju. I on se kao što svi znamo pokazao kao pastir koga su ovce slijedile. Mi danas slušamo glas Crkve, glas svojih pastira, zato što je ispred svih i na čelu svih u Crkvi, Glava Crkve je Hristos. Mi kad idemo za svojim pastirima, mi idemo za Hristom – rekao je o. Pavle.

Podsjetio je da je narod u Crnoj Gori to pokazao na litijama za odbranu svetinja, kada je prepoznao istinu, istinske pastire, istinsku crkvu i slijedio je, borio se za nju i tako postao učesnik istorije.

– Ali nije dovoljno biti učesnik istorije. Mi treba da se trudimo da postanemo učesnici vječnosti, da na ovom svijetu steknemo ona neprolazna blaga koja će nas uvesti u Carstvo nebesko – istakao je o. Pavle.

Besjeda o. Pavla Pajića

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

14. 2. 2021.

Praznik Svetog Trifuna molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U 36. nedjelju po Duhovima, 14. februara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

31. 1. 2021.

Praznik Svetog Atanasija Velikog molitveno proslavljen u Ostrogu...

U 34. nedjelju po Duhovima, 1. januara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlj...

27. 1. 2021.

Praznik Svetog Save molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača Srspke Pravoslavne Crkve Svetog Save, molitveno je ...

24. 1. 2021.

Zapisi novinara u Spomeničkim knjigama manastira Ostroga...

Piše: mr Aleksandar Vujović, profesor i novinarU slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, pov...

24. 1. 2021.

Nedjelja 33. po Duhovima molitveno proslavljena u Ostrogu...

U 33. nejdelju po Duhovima, 24. januara 2021. ljeta gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslav...

20. 1. 2021.

Sabor Svetog Jovana Krstitelja molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Praznik Sabora Svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, molitveno je proslavljen u Ostrogu u srijedu 20. j...