Praznik Svetog Grigorija Bogoslova proslavljen u ostroškoj svetinji (video)

7. februar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 35. nedjelju po Duhovima, 7. februara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno poslavlja Svetog Grigorija Bogoslova, Prepodobnog Publija i Svetog prepodobnomučenika Grigorija Pećkog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat arhimandrit Miron, a sasluživali su mu jeromonah Vladimir, jereji Stefan Milovanović paroh u Beranama i Ranko Radonjić saslužitelj ostroški, kao i jerođakon Zosima.

U evharistijskom sabranju molitveno je učestvovalo ostroško monaštvo i vjerni narod.

Prije pričešćivanja vjernih, sabrane je riječima praznične besjede poučavao o. Stefan, koji je podsjetio na priču iz Svetog jevanđelja o slijepom prosjaku koji je stajao kraj puta, kada je Gospod išao ka Jerihonu.

– Kad je čuo da Gospod dolazi, kada je zapitao ko prolazi, oni mu rekoše da Gospod prolazi. Kada je čuo za Gospoda kao Onoga koji jedini moće da ga iscijeli, da popuni sve njegove nedostatke, i sve njegove tjelesne i duhovne mane da nadomjesti, oni koji su bili oko njega bližnji su mu govorili da pusti to, da se skloni i da ućuti, ali on je nastavio, bio je uporan da dođe do Gospoda. Onda kada je Gospod rekao ko Ga to zove, ovaj ga je ispovijedio na licu mjesta i rekao pomiluj me Gospode Sine Davidov. Dakle, iskazao svoju vjeru uprkos brojnim nedostacima koje je imao, brojnim iskušenjima kroz koja je prolazio. Gospod mu je rekao, šta hoćeš ti od mene. Mi se danas često Gospodu obraćamo najčešće sa nekom molbom, da nešto tražimo za svoje tjelesno ukrjepljenje ili materijalno osiguranje. Ali rijetko kad mu blagodarimo. Naša vjera se danas najčešće svodi na to da tražimo molitvu za zdravlje, za ženidbu, za udaju, da tražimo molitvu da napravimo kuću, da nam djeca budu zdrava. Ali se ne sjetimo da kažemo Gospodu hvala Ti. Hvala što si mi dao i ovoliko kakav sam nedostojan i kakav sam grešan – kazao je o. Stefan.

On je podjsetio da ga je Gospod iscijelio, prepoznao je njegovu vjeru po njegovom trudu i dao mu isjeljenje tako da svi proslave Gospoda.

– Neko od nas se rodi sa nekim tjelesnim nedostacima, neko sa duhovnim nedostacima, ali u Gospodu ne postoje nedostaci. Jer i to što smo se rodili, rodili smo se po Božijem blagoslovu i baš takvi, da bi Gospod kroz nas projavio svoju silu, svoje vaskrsenje, ljubav kao vrhunac čovječijeg i  božanskog osjećaja koji treba da vlada među svima nama. Imamo molitvu koju čitamo na Svetom krštenju. Ona kaže da je Gospod sve u čovjeku ustrojio, sva čula na jednom mjestu, s razlogom. Gospod nam je dao sva ta čula da vidimo, čujemo, osjećamo tjelesno i emotivno. Gospod dozvoljava patnju, kako bismo se mi prizvali ka Njemu, kako bismo se pokajali, kako bismo se okretanjem ka Njemu, okrenuli jedni ka drugima. Kako ne bismo bili oni koji kore čovjeka kome treba pomoća, nego kako bismo bili oni koji su ga prinijeli Gospodu. Da jedni druge privodimo Gospodu, a ne da guramo od Gospoda – naglasio je o. Stefan.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...