Djetinjci molitveno proslavljeni u Ostrogu; Jeromonah Vladimir: Blagodarimo Bogu radi našeg spasenja (video)

20. decembar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 28. nedjelju po Duhovima, 20. decembra 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Amvrosija i Prepodobnog Grigorija Gornjačkog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Uoči praznika Roždestva Hristovog tri nedjelje posvećene su ocima, majkama i djeci, pa se u treću nedjelju pred Božić proslavljaju Djetinjci.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu jereji Milenko Ralević i Ranko Radonjić, kao i jerođakon Zosima.

Posle pročitanog Jevanđelja o očišćenju gubavih, sabrano monaštvo i vjerni narod je duhovno poučavao o.Vladimir, koji je govorio o velikom značaju blagodarenja Bogu.

– Ova divna jevanđelska priča govori kako je Hristos opet i opet po ko zna koji put javio milost grešnim ljudima. Ne blagodarnim, nego grešnim. I ovom pričom Crkva želi da nas pouči jednom strašnom stvari za naše spasenje, a vidjećemo koliko je to važno da u blagodarenju u stvari mi imamo spasenje. Vrlo je važno blagodariti Boga, jer nam se tu otkriva aspekt i vječnost našeg spasenja. Vidimo da su desetorica gubavaca došli do Isusa i oni su imali vjeru u Njega, imali su molitvu prema Njemu, vapili su sa daljine, jer nije bilo tim gubavim nečistim ljudima da priđu ljudima i oni su izdaleka vikali ”Pomiluj nas Isuse, Učitelju”. I on je pokazao veliku milost svoju i iscijelio ih. Dao im je zdravlje i rekao im je ”Idite i pokažite se sveštenicima” – objasnio je o. Vladimir.

To pokazuje da Hristos govori ljudima da narod ide ka sveštenicima, rekao je o. Vladimir.

– Bez obzira kakvi su sveštenici, narod treba da poštuje sveštenike i da ide za njima. To je vrlo važna stvar koju nam govori današnje Jevanđelje – kazao je o. Vladimir.

Dodao je da se samo jedan od gubavaca vratio da zablagodari Hristu i pao ničice pred Njega.

– I njegovo blagodarenje mu donosi spasenje. Jedini on dobija spasenje. Samo njemu koji je blagodario, otvorilo se da spozna Hrista Boga i dobija spasenje. I Hristos mu govori ”Idi, vjera tvoja spasla te je”. To je vrlo važno, jer mnogi dolaze i u Ostrog tražeći samo tjelesno, samo ono privremeno, a to je isjeljenje. Ali posle toga svakako moramo da umremo. Znači, ne tražimo od Boga ono što nam je na korist duše i na vječno spasenje, a to je spasenje u Hristu Bogu. Zato je vrlo važno blagodariti Boga i svo hrišćanstvo je u blagodarenju. Mi služimo Liturgiju koja se zove Evharistija, blagodarenje Bogu – rekao je o. Vladimir i naglasio da učesnici bogosluženja koji blagodare Bogu i pričešćuju se, stiču život vječni.

Besjeda o.Vladimira

Sve fotografije

Ostala dešavanja

14. 2. 2021.

Praznik Svetog Trifuna molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U 36. nedjelju po Duhovima, 14. februara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno prosla...

31. 1. 2021.

Praznik Svetog Atanasija Velikog molitveno proslavljen u Ostrogu...

U 34. nedjelju po Duhovima, 1. januara 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslavlj...

27. 1. 2021.

Praznik Svetog Save molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljivača Srspke Pravoslavne Crkve Svetog Save, molitveno je ...

24. 1. 2021.

Zapisi novinara u Spomeničkim knjigama manastira Ostroga...

Piše: mr Aleksandar Vujović, profesor i novinarU slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, pov...

24. 1. 2021.

Nedjelja 33. po Duhovima molitveno proslavljena u Ostrogu...

U 33. nejdelju po Duhovima, 24. januara 2021. ljeta gospodnjeg, kada naša Sveta crkva molitveno proslav...

20. 1. 2021.

Sabor Svetog Jovana Krstitelja molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

Praznik Sabora Svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, molitveno je proslavljen u Ostrogu u srijedu 20. j...