Episkopi Joanikije i Kirilo bogoslužili u Gornjem Ostrogu povodom hramovne slave Vavedenja Presvete Bogorodice (video)

4. decembar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Veliki praznik Vavedenje Presvete Bogorodice torženstveno je proslavljen u ostroškoj svetinji Arhijerejskom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača.

Svetu arhijerejsku Liturgiju povodom hramovne slave crkve u Gornjem Ostrogu u kojoj počivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, služili su preosvećena gospoda episkopi: budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije i buenosajreski i južno-centralno američki Kirilo, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja besjedio je Vladika Kirilo. On je govorio o četiri elementa od kojih je sastavljen čitav svijet: vatra, zemlja, voda i vazduh, za koje naše tijelo i naša duša ima organe kojima ih prima, kojima se hrani i kojima spaja sav kosmos u sebi.

– I Adam je stvoren ne samo kao tjelesno biće, nego kao biće koje spaja duhovni i tjelesni svijet, ali osim ta četiri elementa Adam je bio oblagodaćen petim elementom, blagodaću Božijom, netvarnim energijama božanstva, koja jedina ima moć da sve elemente drži u harmoniji – kazao je Vladika Kirilo.

Vladika Kirilo je naglasio da ne smijemo zaboraviti nikad da je jedino taj peti element, blagodat Božija, sposobna da iscijeli do kaja našu prirodu i da je spasi.

-Sveti Sava i naši oci su nas uvijek učili da i crkva, i škola, i bolnica, zajedno treba da rade na zdravlju čovjeka i jednog naroda. Škola pomaže u mentalnom, psihološkom zdravlju. Medicina u tjelesnom zdravlju. Međutim, za duhovne bolesti sve ljudske nauke su nemoćne, a one su najopasnije i zato je jedina Crkva Božija, jedini hram Božiji, o čemu nam govori ovaj praznik, o važnosti prebivanja u hramovima Božijim gdje stičemo netvarne energije božanstva, u mogućnosti da se zaštitimo o najstrašnijim uticajem zloga duha, kojim je naša priroda postala podređena zbog grehopada i neposlušanja naših praroditelja – govorio je Vladika Kirilo.

Preosvećeni epsikop buenosajreski i južno-centalno američki je kazao da zbog velikih poduhvata graditeljstva hramova zajedno sa Vladikom Joanikijem i svojim saradnicima, možemo reći da je Mitropolit Amfilohije uveo Crnu Goru u hram.

-Ali sad treba posredovati primjeru Presvete Bogorodice i reći Evo me Gospode, neka mi bude po riječi tvojoj i sticati blagodatne sile u tim hramovim, osvećivati, čuvati sebe i svoju porodicu, a tako će nam biti sve onako kako je Bogu ugodno – rekao je Vladika Kirilo.

Pred kraj bogosluženja vladike Kirilo i Joanikije sa saslužiteljima su blagosiljali i prerezali slavski kolač koji su u slavu Božiju, a u čast praznika Vavedenja Presvete Bogorodice prirpemila ostroška bratija.

Čestitajući slavu ostroškoj bratiji, Vladika Joanikije je govorio o velikom značaju praznika Vavedenja u hram Presvete Bogorodice i vezi između Vavedenja i Božića.

-Gospod je prvo izabrao Presvetu Djevu Bogorodicu od svih ljudi na zemlji, od svih onih potomaka Adama i Eve, od svih pokoljenja, izabrao je jednu djevojčicu da Ona smjesti u sebe, u svoje srce i svoju dušu Onoga koji je Spasitelj cijelog čovječanstva, cijele tvorevine. I na takav način Gospod je ispunio svoj predvječni plan o spasenju roda ljudskoga preko ovaploćenog Sina svog – kazao je Vladika Joanikije i podsjetio da je Bogorodica bila posvećena da služi pri hramu u Jerusalimu, što je tada bio običaj.

Episkop Joanikije je kazao da je skromnost mnogo važna, jer je velika pred Bogom.

-Veliki Božiji hramovi su posvećeni ovom prazniku. Možda i najveći hram za koji je srpski narod posebno vezan, a to je Saborni hram manastira Hilandar koji je posvećen vavedenju Presvete Bogorodice, i mnogi drugi hramovi, ali i ovaj mali pećinski hram. Svi ti hramovi su veliki, sveti i slavni, ali hoćemo da ukažemo na slavu ovoga malog hrama ovdje. Ovaj mali hram neznatan po svojim dimenzijama, skriven dugo vremena od očiju ljudi, u ostroškoj stijeni, u koji može da stane svega nekoliko duša da se obavi sveta služba Božija, on je toliko slavan i toliku slavu je doživio, da je postao izvor i svjedok mnogih čudesa i SvetogaVasilija Ostroškog i ostalih Božijih ugodnika koji su se ovdje posvećivali – naglasio je Vladika Joanikije.

Dodao je da je mali pećisnki ostroški hram Vavedenja Presvete Bogorodice, nastao za vrijeme ropstva pod Turcima, postao izvor snage, utjehe, slobode, radosti  i saborni hram cijele Crne Gore, Hercegovine i šire.

-Zato što ovdje neprestano preko 300 godina traje sabor Božiji. I nema dana kad vjerni narod ne pristupa kivotu Svetog Vasilija Ostroškog tražeći utjehe duhovne i zdravlja i duši i tijelu – rekao je Vladika Joanikije.

Preosvećeni vladika budimljansko-nikšićki je kazao da Crnoj Gori danas treba najviše bratskog razumijevanja i neosuđivanja bližnjih.

-Treba da prevaziđemo podjele koje su se ukorijenile poodavno. Danas nam je najpotrebnije da pobijedimo podjele, svađe, razdore i omraze, da bismo išli naprijed. Da od toga počnemo. Neće Crnoj Gori donijeti dobro ako joj neko da novac na kredit ili zajam, čak i da joj pokloni, ako nemamo bratske sloge i ljubavi. Da prevaziđemo podjele, da se međusobno izmirimo, da se zajednički trudimo da nam svima bude bolje i da bude što više ljubavi. Posebno treba uvažiti one koji drugačije misle. Ako smo pravi hrišćani treba da se molimo i za prijatelje i za neprijatelje i da blagosiljamo one koji nas kunu i da trpimo. Ako tako činimo, onda će se i naši neprijatelji obratiti u prijatelje – istakao je Vladika Joanikije.

Fotografije sa bogosluženja

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...