17. Nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u Ostrogu (video)

4. oktobar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 17. nedjelju po Duhovima, 4. oktobra 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Odanije Vozdviženja i Svetog apostola Kodrata, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetu Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem ostrogu služila su ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Roman, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o ženi Hananejki čiju kćerku obuzetu đavolom je Gospod iscijelio, besjedio je o. Roman koji je sabranima objasnio današnju jevanđeljsku priču.

– Žena Hananejka izlazi pred Hrista i od Njega moli nešto najveće što se do tada moglo vidjeti i čuti, da iscijeli njenu kćerku odnsono da je vaskrsne duhovno, jer je mučio đavo. Gospod na njenu molbu isprva ne odgovara ništa, jer je htio da provjeri njenu vjeru i njeno srce, ali i da pokaže apostolima koji su bili oko njega, koliko čovjek mora da se smiri pred Gospodom – kazao je o. Roman i podsjetio da je žena Hananejka bila neznaboškinja, ali puna vjere.

O. Roman je obajsnio da su izgubljene ovce u priči Jevreji koji su posrnuli u bezakonje, idolopoklonstvo, odricanje od Boga i u sve grijehe koji su ih ophrvali i zbog kojih je Gospod sišao na zmelju da bi ono što je oboreno podigao i da bi ono što je bilo svezano grijehom oslobodio.

– Gospod je provjeravajući njenu vjeru i vjeru apostola rekao da nije dobro uzeti hljeb od djece i baciti psima. Ko su djeca, a ko su psi? Djeca su izabrano stado Božije, Jevreji, obećani, izabrani narod Božiji, a psi su svi neznabošci koji su se poklanjali lažnim bogovima, idolima, demonskim silama, zbog čega je đavo i ušao u Hananejkinu kćerku – rekao je o. Roman.

On je naglasio da i danas imamo slučajeve ne samo kod neznabožaca, nego i kod izabranih ljudi Božijih, da idu kod vračara, gatara, nadrihodža, bioenergetičara, crnih i bijelih magova, astrologa, numerologa i ostalih satanskih slugu.

– Umjesto kod živoga Boga, Majke Božije i slugu Njegovih, na čelu sa Svetim Vasilijem, oni traže iscjeljenje, pomoć, zaštitu i ostalo kod slugi satane i na taj način se odriču živoga Boga i satani ljube cipelu. E zbog toga i u ovom odlomku vidimo da je đavo vjerovatno ušao u kćerku Hananejke, zbog idolopoklonstva i služenja lažnim bogovima – istako je o. Roman i podsjetio da su psi u priči oni koji se mogu preobraziti u jagnjad Hristovu.

Besjeda o. Romana

Upravo je na ovom primjeru iscjeljenja kćerke Hananejkine, Gospod pokazao kako i oni koji nisu u pravoj vjeri mogu da pokažu nevjerovatno veliko smirenje i pravu vjeru, zaključio je o. Roman.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviještću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

21. 8. 2021.

Odslužena Sveta Liturgija u Donjem Manastiru Ostrogu na praznik Prepodobnih Zosi...

Na praznik Svetog Emilijana Ispovjedniika, Prepodobnih Zosima i Jakova Tumanskih i Svetog Mirona Epi...

19. 8. 2021.

Preobraženje molitveno proslavljeno u Ostrogu...

Veliki praznik Preobraženja Gospoda Isusa Hrista molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji.Svet...

8. 8. 2021.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 13. 08 U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 13. 08. 2021. godine u ...

2. 8. 2021.

Proslava Ilindana u Ostrogu

Praznik Svetog proroka Ilije-Ilindan, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u ponedjeljak 2.avg...

25. 7. 2021.

Praznik Ikone Bogorodice Trojeručice molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U petu nedjelju po Duhovima, 25. jula 2021.ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja ...

18. 7. 2021.

Praznik Prepodobnog Atanasija Atonskog i Svetog Sergija Radonješkog proslavljen u ...

U 4. nedjelju po Duhovima, 18. jula 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja P...