17. Nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u Ostrogu (video)

4. oktobar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 17. nedjelju po Duhovima, 4. oktobra 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Odanije Vozdviženja i Svetog apostola Kodrata, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetu Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem ostrogu služila su ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Roman, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o ženi Hananejki čiju kćerku obuzetu đavolom je Gospod iscijelio, besjedio je o. Roman koji je sabranima objasnio današnju jevanđeljsku priču.

– Žena Hananejka izlazi pred Hrista i od Njega moli nešto najveće što se do tada moglo vidjeti i čuti, da iscijeli njenu kćerku odnsono da je vaskrsne duhovno, jer je mučio đavo. Gospod na njenu molbu isprva ne odgovara ništa, jer je htio da provjeri njenu vjeru i njeno srce, ali i da pokaže apostolima koji su bili oko njega, koliko čovjek mora da se smiri pred Gospodom – kazao je o. Roman i podsjetio da je žena Hananejka bila neznaboškinja, ali puna vjere.

O. Roman je obajsnio da su izgubljene ovce u priči Jevreji koji su posrnuli u bezakonje, idolopoklonstvo, odricanje od Boga i u sve grijehe koji su ih ophrvali i zbog kojih je Gospod sišao na zmelju da bi ono što je oboreno podigao i da bi ono što je bilo svezano grijehom oslobodio.

– Gospod je provjeravajući njenu vjeru i vjeru apostola rekao da nije dobro uzeti hljeb od djece i baciti psima. Ko su djeca, a ko su psi? Djeca su izabrano stado Božije, Jevreji, obećani, izabrani narod Božiji, a psi su svi neznabošci koji su se poklanjali lažnim bogovima, idolima, demonskim silama, zbog čega je đavo i ušao u Hananejkinu kćerku – rekao je o. Roman.

On je naglasio da i danas imamo slučajeve ne samo kod neznabožaca, nego i kod izabranih ljudi Božijih, da idu kod vračara, gatara, nadrihodža, bioenergetičara, crnih i bijelih magova, astrologa, numerologa i ostalih satanskih slugu.

– Umjesto kod živoga Boga, Majke Božije i slugu Njegovih, na čelu sa Svetim Vasilijem, oni traže iscjeljenje, pomoć, zaštitu i ostalo kod slugi satane i na taj način se odriču živoga Boga i satani ljube cipelu. E zbog toga i u ovom odlomku vidimo da je đavo vjerovatno ušao u kćerku Hananejke, zbog idolopoklonstva i služenja lažnim bogovima – istako je o. Roman i podsjetio da su psi u priči oni koji se mogu preobraziti u jagnjad Hristovu.

Besjeda o. Romana

Upravo je na ovom primjeru iscjeljenja kćerke Hananejkine, Gospod pokazao kako i oni koji nisu u pravoj vjeri mogu da pokažu nevjerovatno veliko smirenje i pravu vjeru, zaključio je o. Roman.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviještću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...