Velika Gospojina molitveno proslavljena u Ostrogu

28. avgust 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Uspenija Presvete Bogorodice – Velika Gospojina saborno i molitveno proslavljen je u ostroškoj svetinji u petak 28. avgusta 2020. ljeta Gospodnjeg.

Svetu Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služio je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Sabrani koji su postili Velikogospojinski post, a koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja praznik je čestitao o. Vladimir, govoreći da se danas slavi Ona koju slave i proslavljaju anđeli na nebesima.

– Danas proslavljamo Njeno slavno uspenije na nebo, Njenu smrt. Ali nije to smrt. Braćo i sestre ovdje se razlikuje uspenje Presvete Bogorodice od smrti običnog grješnika. Onaj ko je sa Hristom ne poznaje smrt. Smrt je za njega samo kratak san, a Ona koja je nosila u utrobi svojoj Boga ovaploćenog, Koja Ga je ostavši Djeva  na rukama nosila i u krilu držala i Koja je sve dane Njegovog života bila uz Njega i na Golgoti kada je trpio strašne krsne muke za spasenje roda ljudskog, Ona nije odmakla od Njega nego je u sve dane bila uz Njega. Za Nju dakle ne postoji smrt, postoji samo san kojim je ona usnula i vidimo da je tri dana poslije Njenog predstavljenja apostoli su vidjeli da se Bogorodica nije samo dušom vaznijela na nebo, nego da je i tijelom vaskrsnula – kazao je o. Vladimir.

Ovaj divni događaj, podsjetio je o. Vladimir, praćen je i onim ljudima koje je nahuškao sam đavo i ispunio ih mržnjom prema Bogorodici, kojisu htjeli da priđu i da obore taj prečisti kivot u kome su apostoli na ramenima nosili prečisto tijelo Vladičice Bogorodice.

– Među njima je bio jedan judejski sveštenik Atonije možda najviše zatrovan tom mržnjom, koji je prišao i drsko uhvatio kivot i htio da ga baci na zemlju. Tada se javio nevidljivi anđeo i mačem mu odsjekao ruke, a Petar mu je rekao da ako ispovijedi vjeru da je Isus Hristos mesija koga čekaše oci i praoci i koga mi čekasmo i dočekasmo, doživjećeš čudo. Tada je on sav u suzama ispovijedio da je Isus Hristos Sin Boga živoga i da je Ona čije je tijelo htio da obori na zemlju rodila Boga učovječenoga i tada se desilo čudo i njegove ruke su se vratile na mjesto odale su bile odsječene – podsjetio je o. Vladimir.

Naglasio je da se u ovom događaju vidi slika same Crkve, koja se kroz ovaj pali svijet kreće, kao što se Bogorodica u sveštenom kivotu kreće od kuće Svetog Jovana Bogoslova do Getsimanije.

– Mnogi kao ovaj Atonije pokušavaju da priđu Crkvi, odnosno onom vidljivom, ali ne vide silu Božiju, ne vide Silu Božiju i anđele koji nose Crkvu do Carstva nebeskog. Oni pokušavaju da uzmu Crkvu u ruke svoje i da je obore na zemlju, da je skrenu sa tog njenog puta, da je obore u provaliju ništavila, propasti i uništenja. Ali onda kad mi vidimo da smo izgubljeni, tada nastupa Gospod, pruža nam ruku kao ovom bezbožnom Atoniju kome daje pokajanje. Mi znamo da je tako bilo i da će tako biti. I oni koji danas napadaju Crkvu, koji pristupaju tom sveštenom kivotu Crkve, pokušavaju da ga obore i sruše u propast i ništavilo, mi znamo da neće uspjeti. Ali molimo se za njih, jer su to naša braća – zaključio je o. Vladimir.

Besjeda o. Vladimira na Uspenje Presvete Bogorodice

Proslava praznika nastavljena je uz  trpezu ljubavi.

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...