Mitropolit Amfilohije na Ivanjdan bogoslužio u ostroškom skitu Jovan Dolu

7. jul 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je jutros, na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja-Ivanjdan, 7.jula 2020.ljeta Gospodnjeg, Svetu arhijerejsku liturgiju u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića.

U centralnom jovandolskom hramu posvećenom upravo Rođenju Svetog Jovana Krstitelja sasluživalo mu je brojno sveštenstvo, sveštenomonaštvo i ostroški sveštenoslužitelji, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom i slavnom rođenju Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Svetog Jovana, sabrane je arhipastirskom besjedom nadahnuo Mitropolit Amfilohije.

-Radovaće se pravednik u Gospodu i nada je njegova u Gospodu živome Bogu, pjevamo kada proslavljamo nekoga od velikih Božijih ugodnika i pravednika. Pjevamo ovu pjesmu i danas, kada proslavljamo Svetog Jovana, velikog i divnog preteču Gospodnjeg o kome su proroci proricali i prije njegovog rođenja, nazivajući ga novim prorokom Ilijom, koji će posvjedočiti Hrista Gospoda – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Podsjetio da je Sveti Jovan već iz utrobe materine progovorio, posvjedočivši Hrista Gospoda i Njegovo rođenje, svjedočeći ga čitavim svojim životom, živeći kao pustinjak i dočekavši Gospoda na rijeci Jordanu gdje izgovara znamenite riječi: Gle, Jagnje Božije, koje uzima na sebe grijehe svijeta.

-Njegovo svjedočanstvo nastavlja se i do naših dana, proslavljanjem Gospoda Koji je proslavio Svetog Jovana Krstitelja. I svetinja u Jovan Dolu nikla je, u vrijeme svetog starca oca Lazara Ostroškog, u slavu Božiju i u slavu Svetog Jovana Krstitelja, po kome ovaj kraj i nosi ime – istakao je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da je Jovan Do jedno od mjesta svjedočenja Jovana Krstitelja i Preteče.

-Pored mnogih drugih mjesta osvjedočenih pravednika koji se raduje Gospodu i kome je nada u Gospoda bila i ostala. A kroz njega i preko njega nada svih onih koji hode putem Božjim i stazom Gospodnjom, koji vjerom u Hrista Gospoda postaju sinovi svjetslosti, a prestaju da budu sinovi tame, postraju sinovi vječnoga i neprolaznoga života koji nam je otkriven, javljen i podaren upravo dolaskom Sina Božjeg – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije, hram, Rođenja Svetog Jovana je ophodila litija, a onda je blagosiljan slavski kolač.

Na manastirskom groblju  Mitropolit Amfilohije potom je sa sveštenstvom služio pomen blaženopočivšem arhimandritu Lazaru Adžiću, ranijem dugogodišnjem igumanu manastira Ostroga, monasima Davidu, Makariju i Spiridonu i članovima porodice Nikčević, ktotorima ostroškog skita, čiji zemni ostaci počivaju na ovom groblju.

Zajedničarenje i proslava praznika nastavljeni su za slavskom trpezom ljubavi koju su pripremila ostroška bratija.

Fotogalerija

Ostala dešavanja

10. 6. 2020.

Mitropolit Amfilohije u Ostrogu: Odricanje od Svetog Vasilija Ostroškog u ime Haš...

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je jutros sa sveštestvom S...

10. 6. 2020.

Pomen prof. Predragu Vukiću, istoričaru i dobitniku ordena sv. Save...

Na Duhovski utorak, 9. juna 2020.-og ljeta Gospodnjeg, navršilo se 54 godine od rođenja prof, istoričar...

9. 6. 2020.

Mitropolit Amfilohije na duhovski utorak bogoslužio u Donjem Ostrogu...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

7. 6. 2020.

Proslava Trojčindana u Ostrogu; O.Nikola Pejović: Ovaj dan je rođendan Crkve...

Svetom Liturgijom, večernjom službom sa molitvom priziva Svetog Duha, litijom oko crkve, rezanje...

3. 6. 2020.

Car Konstantin i carica Jelena proslavljeni u Ostrogu...

U crkvi Svete Trojice, u donjem manastiru Ostrogu, svetu službu Božiju služio je protojerej Nikola Pe...

31. 5. 2020.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u Ostrogu...

U sedmu nedjelju po Vaskrsenju - Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, 31.maja 2020.ljeta Gospodnjeg, k...