Mitropolit Amfilohije na Ivanjdan bogoslužio u ostroškom skitu Jovan Dolu

7. jul 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je jutros, na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja-Ivanjdan, 7.jula 2020.ljeta Gospodnjeg, Svetu arhijerejsku liturgiju u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića.

U centralnom jovandolskom hramu posvećenom upravo Rođenju Svetog Jovana Krstitelja sasluživalo mu je brojno sveštenstvo, sveštenomonaštvo i ostroški sveštenoslužitelji, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom i slavnom rođenju Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Svetog Jovana, sabrane je arhipastirskom besjedom nadahnuo Mitropolit Amfilohije.

-Radovaće se pravednik u Gospodu i nada je njegova u Gospodu živome Bogu, pjevamo kada proslavljamo nekoga od velikih Božijih ugodnika i pravednika. Pjevamo ovu pjesmu i danas, kada proslavljamo Svetog Jovana, velikog i divnog preteču Gospodnjeg o kome su proroci proricali i prije njegovog rođenja, nazivajući ga novim prorokom Ilijom, koji će posvjedočiti Hrista Gospoda – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Podsjetio da je Sveti Jovan već iz utrobe materine progovorio, posvjedočivši Hrista Gospoda i Njegovo rođenje, svjedočeći ga čitavim svojim životom, živeći kao pustinjak i dočekavši Gospoda na rijeci Jordanu gdje izgovara znamenite riječi: Gle, Jagnje Božije, koje uzima na sebe grijehe svijeta.

-Njegovo svjedočanstvo nastavlja se i do naših dana, proslavljanjem Gospoda Koji je proslavio Svetog Jovana Krstitelja. I svetinja u Jovan Dolu nikla je, u vrijeme svetog starca oca Lazara Ostroškog, u slavu Božiju i u slavu Svetog Jovana Krstitelja, po kome ovaj kraj i nosi ime – istakao je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da je Jovan Do jedno od mjesta svjedočenja Jovana Krstitelja i Preteče.

-Pored mnogih drugih mjesta osvjedočenih pravednika koji se raduje Gospodu i kome je nada u Gospoda bila i ostala. A kroz njega i preko njega nada svih onih koji hode putem Božjim i stazom Gospodnjom, koji vjerom u Hrista Gospoda postaju sinovi svjetslosti, a prestaju da budu sinovi tame, postraju sinovi vječnoga i neprolaznoga života koji nam je otkriven, javljen i podaren upravo dolaskom Sina Božjeg – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije, hram, Rođenja Svetog Jovana je ophodila litija, a onda je blagosiljan slavski kolač.

Na manastirskom groblju  Mitropolit Amfilohije potom je sa sveštenstvom služio pomen blaženopočivšem arhimandritu Lazaru Adžiću, ranijem dugogodišnjem igumanu manastira Ostroga, monasima Davidu, Makariju i Spiridonu i članovima porodice Nikčević, ktotorima ostroškog skita, čiji zemni ostaci počivaju na ovom groblju.

Zajedničarenje i proslava praznika nastavljeni su za slavskom trpezom ljubavi koju su pripremila ostroška bratija.

Fotogalerija

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...