Mitropolit Amfilohije na Ivanjdan bogoslužio u ostroškom skitu Jovan Dolu

7. jul 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služio je jutros, na praznik Rođenja Svetog Jovana Krstitelja-Ivanjdan, 7.jula 2020.ljeta Gospodnjeg, Svetu arhijerejsku liturgiju u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića.

U centralnom jovandolskom hramu posvećenom upravo Rođenju Svetog Jovana Krstitelja sasluživalo mu je brojno sveštenstvo, sveštenomonaštvo i ostroški sveštenoslužitelji, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom i slavnom rođenju Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Svetog Jovana, sabrane je arhipastirskom besjedom nadahnuo Mitropolit Amfilohije.

-Radovaće se pravednik u Gospodu i nada je njegova u Gospodu živome Bogu, pjevamo kada proslavljamo nekoga od velikih Božijih ugodnika i pravednika. Pjevamo ovu pjesmu i danas, kada proslavljamo Svetog Jovana, velikog i divnog preteču Gospodnjeg o kome su proroci proricali i prije njegovog rođenja, nazivajući ga novim prorokom Ilijom, koji će posvjedočiti Hrista Gospoda – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Podsjetio da je Sveti Jovan već iz utrobe materine progovorio, posvjedočivši Hrista Gospoda i Njegovo rođenje, svjedočeći ga čitavim svojim životom, živeći kao pustinjak i dočekavši Gospoda na rijeci Jordanu gdje izgovara znamenite riječi: Gle, Jagnje Božije, koje uzima na sebe grijehe svijeta.

-Njegovo svjedočanstvo nastavlja se i do naših dana, proslavljanjem Gospoda Koji je proslavio Svetog Jovana Krstitelja. I svetinja u Jovan Dolu nikla je, u vrijeme svetog starca oca Lazara Ostroškog, u slavu Božiju i u slavu Svetog Jovana Krstitelja, po kome ovaj kraj i nosi ime – istakao je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da je Jovan Do jedno od mjesta svjedočenja Jovana Krstitelja i Preteče.

-Pored mnogih drugih mjesta osvjedočenih pravednika koji se raduje Gospodu i kome je nada u Gospoda bila i ostala. A kroz njega i preko njega nada svih onih koji hode putem Božjim i stazom Gospodnjom, koji vjerom u Hrista Gospoda postaju sinovi svjetslosti, a prestaju da budu sinovi tame, postraju sinovi vječnoga i neprolaznoga života koji nam je otkriven, javljen i podaren upravo dolaskom Sina Božjeg – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije, hram, Rođenja Svetog Jovana je ophodila litija, a onda je blagosiljan slavski kolač.

Na manastirskom groblju  Mitropolit Amfilohije potom je sa sveštenstvom služio pomen blaženopočivšem arhimandritu Lazaru Adžiću, ranijem dugogodišnjem igumanu manastira Ostroga, monasima Davidu, Makariju i Spiridonu i članovima porodice Nikčević, ktotorima ostroškog skita, čiji zemni ostaci počivaju na ovom groblju.

Zajedničarenje i proslava praznika nastavljeni su za slavskom trpezom ljubavi koju su pripremila ostroška bratija.

Fotogalerija

Ostala dešavanja

16. 8. 2020.

10. Nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u Ostrogu...

U 10. nedjelju po Duhovima, 16. avgusta 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

29. 7. 2020.

Najava: Uživo iz ostroške svetinje akatist Svetom Vasiliju ostroškom i emisija &#...

Blagoslovom Arhiepsikopa cetinjskog, Mitropolita crnogorsko-primorskog i igumana ostroškog G. dr Amfi...

24. 7. 2020.

Godišnji parastos prof. Predragu Vukiću u manastiru Ostrogu...

U petak 24. jula 2020. godine u manastiru Ostrogu služena je zaupokojena Liturgija povodom godišnjice...

12. 7. 2020.

Proslava Petrovdana u Ostrogu (video)

Veliki hrišćanski praznik Svetih apostola Petra i Pavla - Petrovdan, za koji se pravoslavni hrišćani...

7. 7. 2020.

Mitropolit Amfilohije na Ivanjdan bogoslužio u ostroškom skitu Jovan Dolu...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije služ...

28. 6. 2020.

Vidovdan molitveno i saborno proslavljen u ostroškom skitu Jovan Dolu...

Svetom Liturgijom, pomenom palim srpskim junacima prije Kosova, od Kosova do današnjih dana, rezanje...