Vidovdan molitveno i saborno proslavljen u ostroškom skitu Jovan Dolu

28. jun 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Svetom Liturgijom, pomenom palim srpskim junacima prije Kosova, od Kosova do današnjih dana, rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave kapelice posvećene Svetim srpskim Novomučenicima, pomenom blaženopočivšem arhimandritu Lazaru i slavskom trpezom ljubavi, u ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića proslavljen je Vidovdan.
Svetom službom Božijom u crkvi posvećenom Svetom Caru Lazaru i Novomučenicima srpskim načalstvovao je protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, podgorički paroh, a sasluživali su mu protosinđel Sergije, jerej Ranko Radonjić i jerođakon Roman, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Posebnu radost vidovdanskom sabranju u Jovan Dolu dalo je prisustvo velikog broja djece, kao i brojnih duhovnih čeda blaženopočivšeg arhimandrita Lazara.

Posle pročitanog Jevanđelja sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Dragan koji je kazao da današnje Jevanđelje govori o vidu, o vidu koji je svjetlost.

-Ako je taj vid pomućen, zamračen, onda je čitav čovjek tama i njegovo tijelo je tama. Današnje Jevanđelje upravo govori o vidu. To Jevanđelje govori o Vidovdanu, o današnjem danu. O ovom prazniku, govori i o ovom našem sabranju. To Jevanđelje govori o Kosovskoj bici, o kosovskom zavjetu, o našim svetim mučenicima, o našim velikomučenicima. Govori  o našem ocu Lazaru, o ocu Davidu, o svima koji počivaju na ovom groblju, monasima, sveštenomonasima – kazao je o. Dragan.

Ovo Jevanđelje, naglasio je o. Dragan govori i o sveštenomučeniku Novu Deliću koji je izobražen ovdje sa strane na Časnoj Trpezi, gdje se vidi kako zlikovac i gonitelj hrišćana Moša Pijade vadi oči svešteniku i kako mu donosi Jevađelje i kaže „čitaj pope“.

-Vidimo kako je Novo Delić izgubio oči, ali je imao ovaj vid o kome govori današnje Jevanđelje. Bio je ispunjen Vidovdanom, jer Vidovdan je prvobitno, a Carstvo nebesko sleduje Vidovdanu. Carstvo nebesko sleduje i današnjem sabranju i svemu što potiče od bistrog vida, od Vidovdana. Upravo mi ovdje danas sabrani molimo se Svetom Vitu, Svetom velikomučeniku Caru Lazaru Kosovskom, svima svetima, da nam pomognu da vidimo ono čime Duh Božiji rukovodi, da nam da vida da se mi vladamo – rekao je o. Dragan i istako da Vidovdan govori o onima koji nisu od svijeta, koji nisu zaokupljeni time kako da vladaju, nego kako da se vladaju.

Razni tirani i zavojevači govorili su onima koji stradaju „dokaz da Bog nije sa vama je to da mi sa vama vladamo“ rekao je o. Dragan i dodao da je to i danas poruka silnika ovoga svijeta, onih koji su od svijeta.

-A oni koji nisu od svijeta, koji su od Vidovdana, oni većma misle kako da se vladaju kada dođe Moša da im vadi oči, kada dođu oni koji hoće da razapinju, ubijaju i istrebljuju – zaključio je o. Dragan i dodao da današnje Jevanđelje govori o Crkvi Božijoj i onima koji joj pripadaju, a koji istinski caruju.

BESJEDA O. DRAGANA STANIŠIĆA NA VIDOVDAN U JOVAN DOLU, 2020

Sabrani koji poste Petrovski post tokom Liturgije su se pričestili.

Povodom hramovne slave jovandolske kapelice posvećene Svetim srpskim Novomučenicima blagosiljan je i prerezan slavski kolač koji je u slavu Božiju, a u čast Svetog Cara Lazara i Srpskih Novomučenika pripremila ostroška bratija.

O. Dragan sa saslužiteljima potom je služio pomen palim srpskim junacima i vitezovima prije Kosova, od Kosova do današnjih dana, za Krst časni i slobodu zlatnu.

Saslužitelji su potom sa vjernim narodom služili pomen na grobu blaženopočivšeg arhimandrita Lazara Adžića, dugogodišnjeg ostroškog igumana, čijom zaslugom je zasijala svetinja Jovan Dola, ali i obnovljene brojne monaške obitelji, a koji je nosio ime Svetog Cara Lazara.

Na grobu oca Lazara, ostroški namjesnik o. Sergije zablagodario je svima koji su na ovaj veliki praznik došli u Jovan Do.

-Mi smo ovdje na grobu mogu slobodno da kažem Svetog oca našeg Lazara, Božijeg ugodnika, čiji primjer i dan danas sija svima koji su ga znali i sijaće još dugo. Njegovo vladanje je nadahnulo mnoge od nas da dođemo ovdje, ali da ostanemo i opstanemo vođeni njegovim primjerom i primjerom svih naših predaka, od svetih Nemanjića i prije njih, od Cara Lazara i svih kosovskih junaka i poslijekosovskih mučnika i junaka, koji su trpljenjem svakojakih zuluma znali da ništa na ovoj zemlji nema dovoljno jako da će nadjačati silu Božiju – rekao je o. Sergije.

Proslava Vidovdana u Jovan Dolu nastavljena je uz slavsku trpezu ljubavi koju je pripremila ostroška bratija.

Vidovdan u Jovan Dolu, sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...