Druga nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji; O. Roman: Gospod od nas traži dobru dušu, čisto srce i pokajanje

21. jun 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju po Duhovima, 21. juna 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja sve svete Ruske crkve, ali i sve svete Gore atonske, te Svetog velikomučenika Teodora Stratilata, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Ostroški sabrat jeromonah Vladimir zajedno sa jerođakonom Romanom, služio je Svetu Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o ribarima Simonu-Petru i Andreju, apostolima Hristovim, sabranima je besjedio o. Roman.

– Oni su bili ribari, oskudnog obrazovanja, ali proste duše i čistog srca i vatrene ljubavi prema bližnjima i prema Bogu. Prema Bogu koga do tada nisu znali, niti imali prilike da dotaknu, ali su čvrsto vjerovali u Njega kao jednog Tvorca i jedinog Spasitelja. Tada je jedan od Svete Trojice, Gospod Isus Hristos od Djeve rođeni, došao da Ga se baš ti i takvi dotaknu, ali da se dotaknu i oni koji do tada nisu vjerovali u Njega niti znali za Njega – kazao je o. Roman.

Preko braće Simona – Petra i Andreja, Gospod poziva i ostalu desetoricu i sedamdesetoricu, a preko njih i sve svete apostole, episkope, mučenike i sve one koji su prosijali Njegovom svetom istinom i blagodaću i zasijali u Carstvu nebeskom, objasnio je o. Roman.

– Današnji praznik svih ruskih svetitelja i svih svetogorskih svetitelja nam govori o tome, da su oni zapravo naslednici ovih prvozvanih apostola – rekao je o Roman.

Podsjetio je da je Gospod između ostalih izabrao i Judu za apostola i dao mu veliku priliku da i on bude kao ostali, ali njegovo srce nije bilo pripremljeno za Hrista i za Njegovu jevanđelsku nauku, zato što je juda bio pomračen zlobom, srebroljubljem i vlastoljubljem.

– Te tri opake bolesti smetaju i današnjim i hrišćanima, ali i nehrišćanima, koje bi Bog primio u svoje naručje. Takvi danas čine ono isto što je činio i Dioklecijan, što je činio Neron, štosu činili mnogi drugi gonitelji hrišćana u prvim vjekovima, do dana današnjeg. Mnogo je bitno da se za Hristom pođe cijelim svojim bićem i cijelim svojim srcem – kazao je o. Roman i naglasio da dobru dušu, čisto srce i pokajanje Gospod traži od nas i da će nas tek tada prepoznati kao Svoje učenike.

besjeda o.Romana u Donjem Ostrogu

Sabrani koji poste Petrovski post, a koji su se ispoviješću, pokajanjem i molitvom pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...