Pomen prof. Predragu Vukiću, istoričaru i dobitniku ordena sv. Save

10. jun 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na Duhovski utorak, 9. juna 2020.-og ljeta Gospodnjeg, navršilo se 54 godine od rođenja prof, istoričara, rodoljuba i vjernog čuvara srpskog imena, kulture i  nasleđa, Predraga Vukića, potonjeg cetinjskog mohikanca. Na današnji dan je rođen, a prošlog ljeta Gospodnjeg, 25. jula upokojen i sahranjen na ostroškom groblju, gdje je i bila njegova želja i gdje će čekati Vaskrsenje mrtvih i drugi Hristov dolazak.

Sjećajući se Vukića i njegovih ozbiljnih predviđanja za budućnost, duboko zasnovanih na istorijskom nasleđu i događajima, grupa vjernika i bliskih prijatelja prof. Vukića se okupila, da uz molitve i radosnu tugu, podijele sjećanja na usnulog prijatelja i brata. Pomen je služio protojerej Predrag Šćepanović, koji je u svojoj bratsko-pastirskoj besjedi rekao da je njegova duša sada mirna jer je on uvijek govorio po diktatu svoje savjesti- istinu. Zato i jeste bio često neshvaćen, jer je istinu teško prihvatiti. Hvala mu što je bio iskreni i prijatelj i brat. Želio je da njegovom narodu bude bolje. Hvala ti što smo kroz tebe vidjeli slavno Cetinje, svih onih vitezova i junaka. Mnogo nam nedostaješ. Često se sjetimo tvojih anegdota, šala i proročanstava.  Na tvoju smo se riječ uvijek mogli osloniti…

Pomenu prof. Vukiću, osim sveštenika Šćepanovića, prisustvovali su i njegov prijatelj i pobratim Dragan Bracanović, Miodrag Pijo Čizmović, Miljan Stanišić, Aleksandar Vujović, Vera Vukić, Aleksandar Jelovac i Smilja Vlaović.

Hvala ti, potonji Mohikanče, što si nam pokazao kako se čuva predačko nasleđe, svoja vjera, obraz i istina, kako se svjedoči Hristovo ime, kako se čuva nacionalni identitet i kako izgleda biti Srbin po rođenju i po opredjeljenju, a ne po profesiji.  Gospod da ti podari neku rajsku arhivu gdje ćeš moći da istražuješ i naslađuješ se nebeskom naukom, bez zemaljskih briga i patnji. Plovi, dragi naš brate, nebeskim prostranstvima o kojima si toliko maštao i i dalje poj Bogu svome kroz ljubljene psalme, i hvala ti na svemu, podršci, iskrenosti, dobronamjernoj kritici, sugestiji i ljudskom i bratskom druženju i razmjeni. Hvala ti i oprosti za sve ono za šta ne stigosmo da zatražimo oproštaj, a trebali smo.

Mr. Smilja Vlaović

Besjeda oca Predraga na pomenu

Galerija

Ostala dešavanja

3. 6. 2020.

Car Konstantin i carica Jelena proslavljeni u Ostrogu...

U crkvi Svete Trojice, u donjem manastiru Ostrogu, svetu službu Božiju služio je protojerej Nikola Pe...

31. 5. 2020.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u Ostrogu...

U sedmu nedjelju po Vaskrsenju - Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, 31.maja 2020.ljeta Gospodnjeg, k...

28. 5. 2020.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan molitveno proslavljen u ostroškoj s...

Veliki hrišćanski praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj sveti...

24. 5. 2020.

SARADNjA IZMEĐU ARHIVA EPARHIJE BUDIMLjANSKO-NIKŠIĆKE, CRKVENE OPŠTINE NIKŠIĆ I MA...

U subotu 23. maja 2020. godine, uoči praznika slovenskih prosvetitelja i učitelja Kirila i Metodija, u...

24. 5. 2020.

Nedjelja Slijepog i praznik svetih Kirila i Metodija molitveno proslavljen u ostro...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju - Slijepoga, 24. maja 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

12. 5. 2020.

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog proslavljen uz prisustvo vjernog naroda...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...