Pomen prof. Predragu Vukiću, istoričaru i dobitniku ordena sv. Save

10. jun 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na Duhovski utorak, 9. juna 2020.-og ljeta Gospodnjeg, navršilo se 54 godine od rođenja prof, istoričara, rodoljuba i vjernog čuvara srpskog imena, kulture i  nasleđa, Predraga Vukića, potonjeg cetinjskog mohikanca. Na današnji dan je rođen, a prošlog ljeta Gospodnjeg, 25. jula upokojen i sahranjen na ostroškom groblju, gdje je i bila njegova želja i gdje će čekati Vaskrsenje mrtvih i drugi Hristov dolazak.

Sjećajući se Vukića i njegovih ozbiljnih predviđanja za budućnost, duboko zasnovanih na istorijskom nasleđu i događajima, grupa vjernika i bliskih prijatelja prof. Vukića se okupila, da uz molitve i radosnu tugu, podijele sjećanja na usnulog prijatelja i brata. Pomen je služio protojerej Predrag Šćepanović, koji je u svojoj bratsko-pastirskoj besjedi rekao da je njegova duša sada mirna jer je on uvijek govorio po diktatu svoje savjesti- istinu. Zato i jeste bio često neshvaćen, jer je istinu teško prihvatiti. Hvala mu što je bio iskreni i prijatelj i brat. Želio je da njegovom narodu bude bolje. Hvala ti što smo kroz tebe vidjeli slavno Cetinje, svih onih vitezova i junaka. Mnogo nam nedostaješ. Često se sjetimo tvojih anegdota, šala i proročanstava.  Na tvoju smo se riječ uvijek mogli osloniti…

Pomenu prof. Vukiću, osim sveštenika Šćepanovića, prisustvovali su i njegov prijatelj i pobratim Dragan Bracanović, Miodrag Pijo Čizmović, Miljan Stanišić, Aleksandar Vujović, Vera Vukić, Aleksandar Jelovac i Smilja Vlaović.

Hvala ti, potonji Mohikanče, što si nam pokazao kako se čuva predačko nasleđe, svoja vjera, obraz i istina, kako se svjedoči Hristovo ime, kako se čuva nacionalni identitet i kako izgleda biti Srbin po rođenju i po opredjeljenju, a ne po profesiji.  Gospod da ti podari neku rajsku arhivu gdje ćeš moći da istražuješ i naslađuješ se nebeskom naukom, bez zemaljskih briga i patnji. Plovi, dragi naš brate, nebeskim prostranstvima o kojima si toliko maštao i i dalje poj Bogu svome kroz ljubljene psalme, i hvala ti na svemu, podršci, iskrenosti, dobronamjernoj kritici, sugestiji i ljudskom i bratskom druženju i razmjeni. Hvala ti i oprosti za sve ono za šta ne stigosmo da zatražimo oproštaj, a trebali smo.

Mr. Smilja Vlaović

Besjeda oca Predraga na pomenu

Galerija

Ostala dešavanja

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...