Mitropolit Amfilohije na duhovski utorak bogoslužio u Donjem Ostrogu

9. jun 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G.Amfilohije, bogoslužio je na duhovski utorak, 9. juna 2020. ljeta Gospodnjeg, Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Sasluživalo mu je ostroško sveštenomonaštvo i brojno sveštenstvo, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda. Tokom Liturgije krštena je djevojčica Anastasija.

Posle pročitanog Svetog Jevanđelja sabranima se riječima arhipastirske besjede obratio Mitropolit Amfilohije, koji je između ostalog kazao da je sva Liturgija i svaka riječ u spomen Gospoda i Spasa Isusa Hrista.

– Sva Liturgija Božija je u znaku velike i svete Tajne. Kada prizivamo Duha Svetoga da siđe na nas i na naše Darove, to je upravo otkrivenje punoće velike i svete tajne Presvete Trojice. Prizivamo dakle, episkop i sveštenici zajedno sa narodom, da Duh Sveti siđe na nas i na naše Darove i da pretvori ovaj hljeb naš svagdašnji, nasušni u Njega koji je Hljeb života i koji je rekao da ko jede od Njega-Hljeba neće umrijeti nego će živ biti. Duh Sveti je onaj koji na naš priziv, na priziv Crkve Božije, hljeb u Tijelo Hristovo, a naše vino u Krv Hristovu. U hljebu i vinu je sadržana sva tvorevina Božija i prinoseći te Darove, prinosimo svu tvorevinu i sami sebe i jedni druge i sav život svoj – kazao je Mitropolit Amfilohije i objasnio da se tako pričešćujemo Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista za spasenje, prosvećenje i zadobijanje vječnog života.

Tako je i mala Anastasija, istakao je Mitropolit, danas krštena u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i zapečaćena je Duhom Svetim životvornim.

– Duh Sveti koji je zapečatio Crkvu Božiju na Sionskoj Gori, taj Duh Sveti zapečaćuje svako biće rođeno na zemlji od majke, silazi na njega i dijete se Svetom tajnom krštenja rađa za vječni i neprolazni život. Čovjek kroz primanje Duha Svetoga postaje od smrtnoga besmrtno biće, od prolaznoga neprolazno biće, od privremenoga vječno biće. Hraneći se Tijelom i Krvlju Gospoda Boga, Njime kao Hljebom života i nadahnjujući se Duhom Svetim, sav život Crkve i sve što se u Crkvi rađa i događa i sve što se pjeva ima dublji smisao i dublje značenje – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Dodao je da su svi hramovi, pa i oni koji su posvećeni pojedinim svetiteljima, svi su u suštini posvećeni Presvetoj Trojici i Sinu Božijem kroz one koji su sebe prosvetili silom Božijom, silom Hristovom i silom Presvete Trojice.

– I naš Sveti otac Vasilije postao je svetitelj zato što se zakrstio krstom i silom Oca i Sina i Duha Svetoga primio to u sebe ne samo kroz tajnu krštenja, nego kroz sav svoj život. Primio je tu Svetu tajnu i ta tajna se uselila u njega i osveštala i ove stijene ostroške i njegove zemne kosti, pa su se pretvorile u mošti – kazao je Mitropolit Amfilohije.

besjeda Mitropolita Amfilohija

Posebnu radost liturgijskom sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece, koja su zajedno sa monaštvom i vjernima koji su se pripremali, primili Sveto Pričešće.

Zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu hrišćanske ljubavi koju su pripremila ostroška bratija.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

31. 5. 2020.

Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u Ostrogu...

U sedmu nedjelju po Vaskrsenju - Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, 31.maja 2020.ljeta Gospodnjeg, k...

28. 5. 2020.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan molitveno proslavljen u ostroškoj s...

Veliki hrišćanski praznik Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan, molitveno je proslavljen u ostroškoj sveti...

24. 5. 2020.

SARADNjA IZMEĐU ARHIVA EPARHIJE BUDIMLjANSKO-NIKŠIĆKE, CRKVENE OPŠTINE NIKŠIĆ I MA...

U subotu 23. maja 2020. godine, uoči praznika slovenskih prosvetitelja i učitelja Kirila i Metodija, u...

24. 5. 2020.

Nedjelja Slijepog i praznik svetih Kirila i Metodija molitveno proslavljen u ostro...

U šestu nedjelju po Vaskrsenju - Slijepoga, 24. maja 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

12. 5. 2020.

Praznik Svetog Vasilija Ostroškog proslavljen uz prisustvo vjernog naroda...

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

12. 5. 2020.

Mitropolit služio akatist Svetom Vasiliju Ostroškom (video)...

Kao što je to već tradicija , tačno u ponoć, pored ćivota Svetog Vasilija Ostroškog Visokopreosveš...