Proslava Trojčindana u Ostrogu; O.Nikola Pejović: Ovaj dan je rođendan Crkve

7. jun 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Liturgijom je načalstvovao protosinđel Sergije namjesnik ostroški, a sasluživali su mu sabraća jeromonah Vladimir, jerođakoni Roman i Zosima, protojerej Nikola Pejović podgorički paroh i jerej Ranko Radonjić.

Posle pričešćivanja vjernog naroda, sveštenstvo je služilo večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

 

Potom je hram Svete Trojice ophodila litija, tokom koje su pročitani odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, poklonici hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici svetinje i sabrani vjerni narod.

Blagosiljan je i prerezan slavski kolač.

Na kraju bogosluženja nadahnut velikim praznikom, sabranima je besjedio o.Nikola koji između ostalog kazao da je današnji dan praznik u kome se sabiraju svi praznici.

– Naš Bog nije neki apstrakni bog, koji sjedi na nebu i naređuje nama ljudima šta ćemo da radimo. Naš Bog je Bog koji se otkrio i javio kao Sveta Trojica. Prvo otkrivenje Božije bilo je na Svetom saboru, kada se sabraše u vječnom saboru i odlučiše da stvore svijet i čovjeka po slici Njegovoj. Drugo javljanje bilo je upravo taj akt stvaranja svijeta i čovjeka, a onda se u Starom zavjetu Bog otkriva i javlja na razne načine. Mojsiju Bogovidcu se otkrio i rekao da je On Onaj koji jeste, to znači Onaj koji od vječnosti postoji. Onda se javlja i praocu našem Avramu i to je najčešća ikona kojom se slika Presveta Trojica, u vidu tri anđela. Time Bog priprema svijet za cjelokupno otkrovenje – objasnio je o. Nikola.

Boga niko nikad nije vidio, jer je On nepojmljiv i neshvatljiv našem ljudskom umu, ali zato je poslao Sina svog jedinorodnog, da onaj koji vjeruje u Njega i vidi Njega, vjeruje i vidi Oca koji Ga je poslao, kazao je o. Nikola i dodao da je upravo punoća toga otkrovenja Božijeg današnji praznik.

– Gospod naš Isus Hristos ispunjava obećanje svojim učenicima i od Oca svoga nisposla Duha Svetoga na svoje učenike i apostole, Duha Svetoga koji će ih uvesti i koji ih uvodi u svaku istinu, Duha Svetoga koji im je spustio nebo na zemlju i koji je dao svojim svetim apostolima i učenicima da i oni i svi koji budu za njima hodili da se uznose na nebesa – naglasio je o. Nikola.

Obraćajući se djeci i objašnjavajući suštinu Pedesetnice, o. Nikola je kazao da je ovaj dan rođendan Crkve.

– Kao što vi slavite vaše rođendane, tako i Crkva ima svoj rođendan. Kao što za rođendan sabirate svoje najmilije, tako je i crkva sabrala nas. Kao što za rođendan uvijek imamo trpezu, i danas imamo trpezu. Imamo i tortu, ovaj slavski kolač je torta. Tako da je i punoća naših rođendana u rođendanu Crkve. Od dana silaska Svetog Duha na apostole, Crkva postaje ona duhonosna zajednica. Duhom Svetim smo svi sabrani u jedno Tijelo Hristovo – rekao je o. Nikola i objasnio da današnji praznik otkriva zabludu onima koji često kažu ”ne treba meni Crkva, ni popovi, ja imam svoj odnos sa Bogom”.

Ovaj praznik ih, kazao je o. Nikola demantuje.

– Crkva je mjesto obitališta slave Božije i sile Božije. I Duhom Svetim zapečaćena i zato je ne mogu paklena vrata nadvladati. Ona nije vezana za zemlju, niti za ništa zemaljsko. Vezana je za nebesa. Dobro je neko rekao da oni nama ne mogu korijene da iščupaju, jer nijesu zasađeni za zemlju, nego su naši korijeni na nebesima – rekao je o. Nikola i dodao da je za naše vrijeme mnogo važno to da znamo.

Svaki će se grijeh oprostiti, samo neće hula na Duha Svetoga, rekao je o.Nikola i objasnio šta to znači.

-To je hula koja razbija jedinstvo Crkve i zato će Sveti Oci reći da ni mučenička krv ne može nadoknaditi i skupiti one koji čine raskole u Crkvi. To je naročito važno za nas danas ovdje – zaključio je o.Nikola i dodao da blagodareći moštima Svetog Vasilija u Ostrogu uvijek Trojčindan, jer se božanska blagodat svakodnevno na vidljiv i opipljiv način izliva na ljude.

besjeda o. Nikole

Proslava Trojčindana nastavljena je za slavskom trpezom ljubavi koju su pripremila ostroška bratija.

FOTO GALERIJA

Ostala dešavanja

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...