Nedjelja Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora proslavljena u Ostrogu

31. maj 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U sedmu nedjelju po Vaskrsenju – Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, 31.maja 2020.ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog mučenika Teodota Ankirskog, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, a sasluživali su mu jerej Ranko Radonjić i jerođakon Zosima.

Evharistijskom sabranju molitveno je prisustvovalo ostroško monaštvo i vjerni narod, a tokom Liturgije uznošene su i molitve za ozdravljenje bolesnih od virusa korona, kao i za zdravlje svih.

Na kraju bogosluženja sabranima je besjedio o. Vladimir koji je podsjetio da je Prvi vaseljenski sabor kada je Crkva u liku svojih svetitelja odbranila jedan od osnovnih dogmata svog učenja, a to je dogmat da Gospod naš Isus Hristos nije običan čovjek i prorok, nego da je Ovaploćeni Sin Božiji, koji je bivši Bogom vječnim postao Čovjekom, da bi nas iskupio krsnom svojom žrtvom i da bi Svojim vaskrsenjem i nas vaskrsao i darovao nam oproštenje grehova i život vječni.

– Arije bezbožni sveštenik nije imao Duhom Svetim poznanje ko je Gospod naš Isus Hristos, nego je počeo da umuje svojim gordim umom otpalim od Boga, otpalim od sabornog tijela Crkve Hristove i počeo je da govori i uči da je Hristos stvorenje Božije, najsavršenije, da nije iste prirode sa Ocem nebeskim. To je vrijeme velike borbe i sporova – podsjetio je o.Vladimir i savjetovao sabrane da čitaju istoriju vaseljenskih sabora, što je ako je kazao veoma dušekorisno.

O. Vladimir je kazao da su naši sveti oci govorili da je Hristos jednosuštan sa Ocem, što mi ispovijedamo u Simvolu vjere.

– Svi oni koji pokušaju gordim umovanjem, bez Boga i blagodati Božije, bez jedinstva sa svetim, da donesu neku istinu o Crkvi i Hristu, biti odlučeni od Crkve – naglasio je o.Vladimir.

Osvrnuo se i na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori navodeći da se pojavio pamflet u kome navodno vlast nudi dogovor Crkvi da se zove Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

– Zamislite, Sveti Sava nije bio dovoljno pravoslavan, pa se u 21. vijeku morao pojaviti jedan obezboženi neokomunistički čovjek koji nije kršten i koji nama govori da mi moramo biti pravoslavniji. Navodno ta Crkva koju je Sveti Sava ustanovio nije dovoljno pravoslavna, pa ćemo sad mi da pravimo novu crkvu. Mi govorimo da je naša Crkva pravoslavna – Srpska Pravoslavna Crkva i nema potrebe da mi mijenjamo taj naziv dajući joj ono što ona jeste. Samo u Pravoslavnoj crkvi mi imamo spasenje i mi se Hristom Bogom Sinom Božijim koga su ispovjedili sveti oci na Prvom vaseljenskom saboru spasavamo. U tu Crkvu prizivamo da dođu i ti ljudi koji bi danas da prave nove crkve, da dođu, da se vrate, da se krste, dase ne bave ćoravim poslom – kazao je o. Vladimir.

besjeda O.Vladimira

Zajedničarnje sveštenstva i vjernog naroda nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Ostala dešavanja

12. 5. 2021.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije čitao u ponoć Akatist Svetom Vasiliju Ostrošk...

Njegovo preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački G. Sergije, čitao je u ponoć, 12. maja 2021. ljeta...

11. 5. 2021.

Praznik Prepodobnog Isaije molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji...

U utorak 11. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, u ostroškoj svetinji proslavljen je praznik Prepodobnog Isaije...

11. 5. 2021.

SAOPŠTENjE POVODOM PRAZHIKA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG...

Raspored bogosluženja za praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu 12. maja 2021....

9. 5. 2021.

U manastiru Ostrogu počeo naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški – 350 godina od prestavljenja“ otvorio je episkop Dio...

9. 5. 2021.

Tomina nedjelja u manastiru Ostrog

U nedjelju po Vaskrsenju, Tominu nedjelju, 9. maja 2021. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crvka proslavlj...

6. 5. 2021.

Najava: Naučni skup o Svetom Vasiliju Ostroškom...

Crkvena opština Nikšić najavljuje da će se Međunarodni naučni skup „Sveti Vasilije Ostroški...