Nedjelja Svetog Grigorija Palame u ostroškoj svetinji

15. mart 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U drugu nedjelju Velikog posta – Pačistu, 15.marta 2020. ljeta Gospodnjeg, posvećenu molitvenom spomenu na Svetog i bogonosnog oca našeg Grigorija Palamu, Arhiepiskopa solunskog i velikog bogoslova i propovjednika pravoslavnog mističnog podvižništva, velikog zastupnika stvarnosti oboženja kroz učestvovanje u samom Bogu, u Njegovoj netvarnoj blagodati, saborno i molitveno je proslavljena u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom na praznik Svetog sveštenomučenika Teodota Kirinejskog, u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, načalstvovao je sabrat ostroški arhimandrit Miron, a sasluživali su mu jeromonah Neofit, jerej Stefan Milovanović paroh jasikovački iz Budimljansko-nikšićke eparhije i jerođakon Zosima.

Posebnu radost evharistijskom sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece, a sabrali su se brojni vjernici i ostroško monaštvo.

Prije pričešćivanja vjernih, sabranima je besjedio o.Stefan, koji je između ostalog podjsetio na pročitano Jevanđelje o velikom čudu u Kapernaumu, kada je Gospod iscijelio oduzetoga i naglasio veliki značaj zajednice u Crkvi Božijoj.

– O značaju te zajednice govori nam i Sveti Grigorije Palama koga danas proslavljamo u drugu nedjelju posta. On je bio jedan od učitelja Crkve, episkop solunski, koji se jedno vrijeme podvizavao kao isihasta na Svetoj Gori. Ova nedjelja nam govori da ako se usrdno posvetimo postu i molitvi, ako se usrdno posvetimo pokajanju, i mi možemo dobiti to preobraženje i osjetiti tu blagodatnu svjetlost Gospodnju, o kojoj svakodnevno pjevamo na službi – kazao je o. Stefan i podsjetio da slavimo jednog Boga u tri lica, koji projavljuje zajednicu i u Svom biću u potpunosti.

Veliki post nam govori da jedni bez drugih ne možemo ništa, naglasio je o. Stefan.

– Mi smo u svakom slučaju nekad voljno, nekad nevoljno robovi grijeha svoga i svojih strasti. Ali toga se oslobađamo samo ako priđemo Gospodu bez straha od toga šta će se desiti sa nama u onaj dan. Ako priđemo sa strahopoštovanjem, sa ljubavlju i usrdnim pokajanjem. Ako priđemo zajednicom. Sila Svetog Pričešća je sila Božija, sila Tijela i Krvi Njegove. Njegovo Tijelo je stradalo za nas, a Njegova Krv se izlila da opere sve naše grjehove. Samo ako se sjedinimo sa Bogom, svi naši grijesi nestaju. Mi postajemo jedno sa Bogom, a tada postajemo sveti po blagodati – zaključio je o. Stefan.

Besjeda o.Stefana u Donjem Ostrogu

Potom su sabrani koji se postom, molitvom i ispoviješću pripremaju za Vaskrsenje Gospoda i Spasa Isusa Hrista, primili Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

15. 2. 2020.

Vladika Jovan karakaski i južnoamerički Ruske zagranične crkve na Sretenje bogosl...

Njegovo preosveštenstvo Episkop karakasni i južnoamerički Ruske zagranične crkve G. Jovan služio je S...

11. 2. 2020.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U UTORAK 25. 02. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u utorak 25. 02. 2020. godine u...

10. 2. 2020.

Djeca Luka i Jovan Pejanović pjevaju pjesmu ”Ne damo Svetinje” u Ostrogu...

Danas smo imali izuzetnu čast da su nam u gostima bili porodica Pejanović iz Podgorice sa četvoro dj...

9. 2. 2020.

Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu (video)...

Na prznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatousta, u Nedjelju o mitaru i fariseju, 9. februara 2020. ...

2. 2. 2020.

PRAZNIK PREPODOBNOG JEVTIMIJA VELIKOG MOLITVENO PROSLAVLjEN U OSTROGU...

Na praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog odslužena je Sveta Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Manas...