Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu (video)

9. februar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na prznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatousta, u Nedjelju o mitaru i fariseju, 9. februara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada počinju pripremne nedjelje pred Vaskršnji post, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej-stavrofor Darko Đogo iz Foče, a sasluživali su mu arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko – ljubljanske, jerej Milomir Vulević podgorički paroh i ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosinđel Sergije i jerođakoni Roman i Zosima.

Crkva Božija je odredila da se uoči Velikog posta pripremimo, odnosno da se opomenemo smisla posta i smisla čovjekovog života, kazao je  o. Darko nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o mitaru i fariseju, besjedeći sabranima.

– Farisej nije ništa slagao. Svaka njegova rečenica je tačna. On zaista nije kao carinik. Ali ima jedan detalj tu najbitniji, kod carinika on dolazi na kraj, a Bog je na početku. A kod fariseja čiji nam se život čini potpuno posvećen Bogu, ali farisej samo na početku kaže ”Bože hvala ti što nisam kao ostali ljudi”. Od toga prekida se svaki njegov pomen Boga. Farisej ne služi Bogu i njegova religija nije posvećena Bogu. Farisejeva religija je posvećenost samom sebi. Bog je tu samo povod da se iskaže idolopoklonstvo prema svom liku – kazao je o. Darko i podsjetio na vjeru carinika, iako su u ono vrijeme to bili najomraženiji ljudi.

Cariniku je u ovom slučaju Bog sve i njegov sav život je u pozivu ”Bože”, pa ma šta uradio u životu nije se odrekao Boga.

– Isto kao što farisej, ma šta uradio u životu, još nije pustio Boga u svoj život. Zaista zato opravdano ode carinik, a ne farisej. U našem narodu u svakome od nas bore se i carinik i farisej. Mi kad ulazimo u crkvu vrlo često smo skloni da poput fariseja kažemo ”hvala ti Bože što nisam kao ostali ljudi, što sam bolji od njih”. S druge strane, toliko je lijepog hrišćanskog ostalo u nama, da smo se vrlo često ipak poistovjetili sa carinikom. Kada naš narod ulazi u crkvu vrlo često ćemo vidjeti svi nekako stanu sa donje strane crkve, u ćošak. Svi nekako osjećaju da svetinja Božija iziskuje neko posebno poklonjenje i da pred svetinjom Božijom nismo dostojni da se busamo u prsa i da spominjemo nekakve sopstvene zasluge i sopstvena shvatanja sebe samoga – rekao je o. Darko i naglasio da je odbrana svetinja u Crnoj Gori upravo pokazala da u Crkvi Božijoj postoji veliki broj ovih ”carnika”, koji su ustali da brane svetinje.

Besjeda o.Darka Đoga u Donjem Ostrogu

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

8. 4. 2020.

OBAVJEŠTENjE ZA JAVNOST POVODOM LAŽNIH OBJAVA PUTEM FEJSBUK NALOGA...

Draga braćo i sestre,Ovim putem želimo da obavjestimo i informišemo sve vas da se već duže vrije...

5. 4. 2020.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Donjem Ostrogu u nedjelju Prepodobne Marije Egi...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

28. 3. 2020.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Donjem Ostrogu: Molimo se za sve koji stradaju...

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...

23. 3. 2020.

OBAVJEŠTENjE O ODLAGANjU SABORA MUŠKOG MONAŠTVA MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE...

U skladu sa novonastalom situacijom vezano za virus Korona obavještavamo monaštvo Mitropolije Crnogo...

20. 3. 2020.

OBAVJEŠTENjE ZA POKLONIKE POVODOM KORONA VIRUSA...

U dogovoru sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore obavještvamo vjerni narod da u narednom periodu ...

15. 3. 2020.

Nedjelja Svetog Grigorija Palame u ostroškoj svetinji...

U drugu nedjelju Velikog posta - Pačistu, 15.marta 2020. ljeta Gospodnjeg, posvećenu molitvenom spomenu...