Proslava Savindana u Ostrogu

27. januar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save ravnoapostolog molitveno i svečano je proslavljen u ostroškoj svetinji u ponedjeljak 27.septembra 2020. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je arhimandrit Miron, a sasluživali su mu protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima, kao i sveštenik Đorđe Rakić iz Niške eparhije.

Posebnu radost evharistijskom sabranju dalo je prisustvo i bogougodno pojanje djece.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranima se riječima praznične besjede obratio o. Roman, koji je između ostalog kazao da sve ono što se danas dešava u Crnoj Gori, i litije i molebani su put koji vods eu život, put kojim je išao Sveti Sava.

– Sveti Sava je naš Mojsije koji je preveo naš narod preko mora neznaboštva i paganstva. Sve ono u šta su naši Sloveni vjerovali, to je Sveti Sava pretočio u pravoslavnu tradiciju. Badnjak, drvo kome su se Sloveni ranije poklanjali kao božastvu, dao nam je kao drvo koje simvolizuje vitlejemsku pećinu i oganj koji se razgorio u toj pećini. Umjesto kućnih božanstava dao nam je krsnu slavu, koju do dan danas naš narod čestito i neprekidno poštuje. Kao što je Mojsije na Gori primio horivu Božije zapovijesti, tako je Sveti Sava primio na Svetoj Gori zapovijesti božanske ljubavi i zapovijesti koje je dao našem narodu kao obrazac, kao mjerilo po kome će se ljudi upravljati – kazao je o. Roman.

Sveti Sava je svoj život usmjerio po zapovijestima Hristovim, po ljestvici blaženstava.

– On je bio čistog srca. Bio je krotak, milostiv, bio je klevetan i progonjen pravde Božije radi. Samo iz svog čistog i besprekornog života mogao je da postigne ono što je postigao i što je naš narod dobio od njega. On je duhovni preporoditelj našeg naroda, ukrjepitelj pravoslavne vjere u našem narodu. Bio je iskorjenitelj svih jeresi i utvrditelj pravoslavne vjere. Najumniji prosvjetitelj i najveći državotvorac u srpskom narodu. Bio je utemeljivač monaškog života, zadojivši se svetogorskim monaškim duhom – nagalsio je o. Roman i podsjetio na velike svetinje koje je Sveti Sava podigao sa svojim ocem i ostalim Nemanjićima.

I dan danas se naš narod nadahnjuje onom kulturom i književnošću koju nam je ostavio Sveti Sava, istakao je o. Roman.

Besjeda o. Romana na Savindan

Sabrano monaštvo i vjernici primili su Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja saslužitelji su blagosiljali i prerezali slavski kolač koji su u slavu Božiju, a u čast osnivača i utemeljivača Srpske Crkve Svetog Save, pripremila ostroška bratija.

Porom su djeca pjevala Himnu Svetom Savi, recitovala i pjevala, a o. Sergije, ekonom ostroške obitelji, na kraju je podijelio svetosavske poklone.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

15. 2. 2020.

Vladika Jovan karakaski i južnoamerički Ruske zagranične crkve na Sretenje bogosl...

Njegovo preosveštenstvo Episkop karakasni i južnoamerički Ruske zagranične crkve G. Jovan služio je S...

11. 2. 2020.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U UTORAK 25. 02. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u utorak 25. 02. 2020. godine u...

10. 2. 2020.

Djeca Luka i Jovan Pejanović pjevaju pjesmu ”Ne damo Svetinje” u Ostrogu...

Danas smo imali izuzetnu čast da su nam u gostima bili porodica Pejanović iz Podgorice sa četvoro dj...

9. 2. 2020.

Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu (video)...

Na prznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatousta, u Nedjelju o mitaru i fariseju, 9. februara 2020. ...

2. 2. 2020.

PRAZNIK PREPODOBNOG JEVTIMIJA VELIKOG MOLITVENO PROSLAVLjEN U OSTROGU...

Na praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog odslužena je Sveta Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Manas...