Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu

21. januar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepsikop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G.Amfilohije, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, 21. januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svete mučenike Julijana i Vasilisu, Prepodobnog Georgija Hozevita i Svetog Grigorija Ohridskog.

Sasluživali su mu ostroška sabraća arhimadrit Miron, protosinđel Sergije i jerođakoni Roman i Zosima, kao i jeromonah Luka Sirijac. Uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda, odgovarala je ostroška bratija.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja, Visokopreosvećeni Mitropolit je pozdravljajući sabrane radosnim pozdravom ”Bog se javi – Vasitinu se javi”, kazao da se od nastanka svijeta ništa čudesnije nije desilo od javljanja Božijeg na rijeci Jordanu prilikom Gospodnjeg krštenja, javljanja Oca u glasu koji se čuo sa nebesa, javljanja Duha Svetog u vidu goluba i Sina Božijeg Jedinorodnog  od Oca rođenog prije svih vjekova.

– Koji je, kako je spoznao Sveti Jovan Krstitelj, Jagnje Božije koji uzima na sebe grijehe svijeta, Jagnje Božije koje se žrtvuje, koje se prinosi i koje svom svojom samožrtvenom ljubavlju grli u pojima i prožima sav svijet. Jagnje Božije je na zemnji rođeno, a to Jagnje Božije zaklano za život svijeta će suditi svijetu. Ljubav Božija će suditi svijetu, čovjeku i čovječanstvu – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Bog se javio, koji sa nama i među nama, koji se neprekidno javlja, a koji se i u svetinji ostroškoj javio i vjekovima javlja kroz mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

– A šta je drugo Ostrog, nego nastavak javljanja Božijeg? Ovdje se javlja Gospod, blagosilja i prosvećuje i osvećuje bezbrojne duše, čineći ih od djece tame djecom svjetlosti – zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija u Donjem Ostrogu

Zajedničarenje sabranih sa sveštenstvom, monaštvom i Mitropolitom Amfilohijem, nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

16. 2. 2020.

Pripreme za litiju od Ostroga do Nikšića (FOTO)...

U ostroškoj svetinji sve je spremno za litiju, koja će u 14 sati krenuti prema Nikšiću.Molitvena ...

16. 2. 2020.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U nedjelju o bludnom sinu, 16. februara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

16. 2. 2020.

Jeromonah Vladimir ostroški: Dozvoli mi da sanjam, Sveče!...

Dozvoli mi da sanjam Sveče, da smo svi jedno kao plavetni okean kome se ne vidi kraj kao ni početak. ...

15. 2. 2020.

Vladika Jovan karakaski i južnoamerički Ruske zagranične crkve na Sretenje bogosl...

Njegovo preosveštenstvo Episkop karakasni i južnoamerički Ruske zagranične crkve G. Jovan služio je S...

11. 2. 2020.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U UTORAK 25. 02. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u utorak 25. 02. 2020. godine u...