Krštenje Gospoda Isusa Hrista – Bogojavljenje, molitveno proslavljeno u ostroškoj svetinji

19. januar 2020. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 31. nedjelju po Duhovima, 19. januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja veliki hrišćanski praznik Krštenja Gospoda Isusa Hrista – Bogojavljenje, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetu Liturgiju Svetog Vasilija Velikog u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu služio je ostroški sabrat jeromonah Vladimir, uz sasluženje sveštenođakona Ranka Radonjića. Bogougodnim pojanjem odgovarala je ostroška bratija, a evharistijskom sabranju prisustvovalo je monaštvo i brojni vjerni narod.

Tokom Liturgije pročitano je začalo iz Svetog Jevanđelja o slavnom i čudesnom Hristovom krštenju na Jordanu, kada se Duh Sveti u vidu goluba spustio na Njegovu glavu.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Potom je o.Vladimir služio veliko osvećenje bogojavljenske vode.

Pozdravaljajući sabrane radosnim pozdravom ”BOG SE JAVI – VAISTINU SE JAVI”, o. Vladimir je kazao da se Bog naš javio prilikom krštenja Gospoda Isusa Hrista rukom Svetog Jovana Krstitelja u rijeci Jordanu.

– Vidimo da se Bog sav, Sveta Trojica, javlja čitavom čovjeku. Zato što čulo dodira, kao što je to Sveti Jovan potvrdio stavljajući ruku na Gospoda Isusa, može da opipa Sina Božijeg.čulo sluha može da čuje Oca nebeskog, koji sa nebesa govori ”ovo je Sin moj vozljubljeni koji je po mojoj volji”. Opet čulo vida moće da vidi Duha Svetoga koji u vidu bijelog goluba silazi i spuštase na ovaploćenoga Boga i spasa našeg Isusa Hrista – rekao je o. Vladimir i naglasio da su samo prosvijetljeni na čelu sa Svetim Jovanom Krstiteljem vidjeli i čuli Boga.

Današnje bogootkrivenje se dešava u atomsferi pokajanja i smirenja, jer samo tako možemo da očekujemo da nam se Bog javi, da očekujemo Božije milosti i Božije darove, istakao je o. Vladimir. Dodao je da se Hristos krstio da bi pokazao da ono što propovijeda, sam prolazi.

– Zato se on krstio, dabi svojom primjerom pokazao da je nama potrebno krštenje i da bi osvetio vodenu stihiju, našu ljuddsku prirodu i da bi nam pokazao da se tek krštenjem uspostavlja istinsko bogoopštenje. Svi mi koji se krštavamo u Gospoda Isusa Hrista postajemo djeca Božija. Mi smo onda usinovljeni u Ocu nebeskom. Dok god se čovjek ne krsti, on je zarobljenik ovih stihija, otpalog zatovrenog u sebi svijetamonade, koja se protivi Bogu, jer svijet u zlu leži. Dok god čovjek ne dođe na svjetlost božansku, ne primi u krštenju blagodat Božiju, blagodat Svetotrojičnog Boga, on je protivnik Bogu – naglasio je o. Vladimir.

Ovo je veliki dan koji nam govori da se kroz pokajanje otvara istinsko bogojavljenje, bogootkrivenje, bogopoznanje i bogoopštenje, zaključio je o. Vladimir.

Besjeda o. Vladimira na Bogojavljenje

Na kraju bogosluženja o. Vladimir kropio je sabrane bogojavljenskom vodom.

Sve fotografije sa bogojavljenske Liturgije

Ostala dešavanja

16. 2. 2020.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U nedjelju o bludnom sinu, 16. februara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

16. 2. 2020.

Jeromonah Vladimir ostroški: Dozvoli mi da sanjam, Sveče!...

Dozvoli mi da sanjam Sveče, da smo svi jedno kao plavetni okean kome se ne vidi kraj kao ni početak. ...

15. 2. 2020.

Vladika Jovan karakaski i južnoamerički Ruske zagranične crkve na Sretenje bogosl...

Njegovo preosveštenstvo Episkop karakasni i južnoamerički Ruske zagranične crkve G. Jovan služio je S...

11. 2. 2020.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U UTORAK 25. 02. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u utorak 25. 02. 2020. godine u...

10. 2. 2020.

Djeca Luka i Jovan Pejanović pjevaju pjesmu ”Ne damo Svetinje” u Ostrogu...

Danas smo imali izuzetnu čast da su nam u gostima bili porodica Pejanović iz Podgorice sa četvoro dj...