Mitropolit Amfilohije na Djetinjce bogoslužio u Donjem Ostrogu: Nema ništa ljepšeg i čudesnijeg na zemlji od djeteta

22. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije služio je na Djetinjce, u nedjelju 22.decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu.

Sasluživali su mu desetorica sveštenoslužitelja, a evharistijskom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod. Posebnu radost liturgijskom praznovanju dalo je prisustvo velikog broja djece, čiji se praznik proslavlja uvijek u treću nedjelju pred Božić.

Tokom Liturgije Mitropolit Amfilohije u čin čteca postrigao je dječaka Vuka Bubala iz Podgorice.

Besjedeći posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je podsjetio na riječi crkvene pjesme za Gospoda Isusa Hrista koja kaže ”Dijete mlado, predvječni Bog” .

– Najljepši među sinovima ljudskim. Dijete koje daruje vječnu mladost svakom ljudskom biću. Kao mlad od 30 godina je izašao na propovijed svoga Jevanđelja, propovijedajući ”pokajte se jer se približilo Carstvo nebesko. A već u 33. godini u punoj svojoj mladosti zemaljskoj postradao je i žrtvovao sebe i život svoj za život svijeta. Njegova mladost, Njega kao vječno mladog Boga, Čovjeka, je ono na šta je prizvan svaki čovjek i svbako ljudsko biće – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da danas kada proslavljamo Djetinjce, proslavljamo Njega kao dijete.

Nema ništa ljepšeg i čudesnijeg na zemlji od djeteta, u njemu su sabrane sve ljepote ovoga svijeta, božanske tvorevine i ljudske prirode, i ljepota, i čistota, i bezazlenost, istakao je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.

– Nije slučajno da Crkva Božija uoči Hristovog rođenja proslavlja Djetinjce, dijete, mladost, zadobijenu kroz Hrista. Mladost vječnu i neprolaznu, kao zvanje i prizvanje svakog ljudskog bića – rekao je Mitropolit Amfilohije.

Djetinjci, Materice i Oci, kazao je, proslavljaju se pred Božić, jer su to najdublje i najzančajnije svetinje na zemlji u ljudskom životu.

– Materinstvo Presvete Djeve i kroz njega materinstvo svake majke koja rađa djecu. Očinstvo svetih otaca, svetih proroka Božojih koji je odsjaj nebeskog očinstva Boga Oca. To je ono što Crkva Božija proslavlja, ne bilo koga, nego to i takvo Dijete za vječnost rođeno – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija nakon Jevanđelja

Sabrani koji poste Božićni post, a koji su se molitvom i pokajanjem pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Obraćajući se sabranima na kraju Liturgije, Mitropolit Amfilohije je podsjetio na jučerašnji veliki sabor u Nikšiću oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog Čudotovrca.

– Sveti Vasilije Ostroški je otišao da obnovi bezbroj duša koje su došle da cjelivaju njegove mošti u njegovom hramu u Nikšiću, a bilo ih je mnogo iako je vrijeme bilo vjetrovito i kišovito. Narod ne gleda ni na nevrijeme, ni na kišu, nego se toliko naroda sabralo. Naravno, mnoge su vratili sa granica, ne zato što je to naša policija, Bog da je blagoslovi, već su oni morali da slušaju naredbu svoga glavnog – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Otišao je Sveti Vasilije, dodao je Mitropolit, i da obnovi svoje sjedište manastir Svetog Dimitrija – Pope, jer je sav sabrani narod juče izglasao obnavljanje tog manastira.

– Da se uputi molba gradonačelniku Nikšića i predsjedniku Vlade Crne Gore, da se obnovi manastir Pope, kako se on zvao. Po predanju, tamo su bila trojica sveštenika u svoje vrijeme, gdje je stolovao Sveti Vasilije. Odatle je bio otjeran od Turaka, pa je morao da se skloni u ostroške stijene – naglasio je Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na kraju Litrugije

Zajedničarenje sabranih sa Mitropolitom Amfilohijem nastavljeno je za bratskom trpezom ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...