Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Donjem Ostrogu: Saberimo se oko Svetog Vasilija Ostroškog sjutra u Nikšiću!

20. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije sa ostroškim sveštenoslužiteljima i brojnim sveštenstvom, služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu, u petak 20. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog Amvrosija i Prepodobnog Grigorija Gornjačkog.

Besjedeći nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o talantima Mitropolit Amfilohije je podsjetio da Gospod govori da je svaki čovjek dobio neke talante od Boga i da ono što je čovjek primio ne smije da zakopa i sakrije, nego da umnožava.

– Divne istine Svetog Jevanđelja Božijeg, divno i čudesno svjedočanstvo o Hristu Gospodu, punoći zakona i proroka, koji je došao kad je došla punoća vremena da ispuni sve što je Bog obećao ljudskom rodu. Oko Imena Njegovog se sabira sav rod ljudski do dana današnjeg. Bezbrojni su sabori i ove naše dane širom svijeta u Ime Gospodnje, sabori onih koji su kršteni u Ime Hristovo, koji su primili Duha Svetoga životvornog i koji su krenuli za Njim i koji hode za Njim – kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit.

Podsjetio je da sabor u ostroškoj svetinji oko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog traje 350 godina, a da je sjutra veliki Crkveno-narodni sabor u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, sabor episkopa, sveštenika, monaha, monahinja i vjernog naroda Božijeg.

– Sabor oko moštiju Svetog Oca našeg Vasilija Ostroškog. Ima li išta ljepše od toga, nego da on kome je posvećen hram u Nikšiću, bude prisutan kao što je i bio prisutan 1996. godine, hodeći u svoju Hercegovinu, da posjeti i da cjeliva grob svoje majke Anastasije i da blagoslovi stradalnu Hercegovinu, koja je stradala i u njegovo vrijeme – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Visokopreosvećeni Mitropolit je kazao da je Sveti Vasilije primio pet svojih talanata, a da je Gospodu vratio deset i sam postao sasud Božije blagodati i njegovo tijelo i njegova duša, oko kojih se sabiramo 350 godina.

– Sabiramo se i sabiraćemo se oko njega. Sabiraju se svi oko njega. I oni koji su ga gonili i koji ga i danas gone i progone, sabiraju se i hrišćani i nehrišćani. Dolaze mu čak i oni koji ne vjeruju u Boga, pa su govorili u vrijeme gonjenja crkve Božije ”u Boga ne vjerujem, ali ne diraj mi Svetog Vasilija”. Ali hvala Bogu, čim su se držali Svetog Vasilija, samim tim su se i Bogu obraćali, iako nisu bili dovoljno znaveni – kazao je Mitropolit Amfilohije.

Sveti Vasilije će ponovo da sabira veliki narod Božiji u Nikšiću, istakao je Mitropolit Amfilohije i dodao da Crkveno-narodno sabranje u Nikšiću pozdravlja sva Crkva Božija. Podsjetio je i da ukidanje i obnova Pećke Patrijaršije svjedoče da su Mitropolija crnogorsko – primorska i njeni mitropoliti stvorili Crnu Goru.

– U ovo naše vrijeme ljudi koji ne znaju šta je Crkva, koji misle da je Crkva partija, kao svaka druga partija, pa da mogu oni da je osnivaju. Oni bi htjeli da stvore lažnu crkvu, takozvanu autokefalnu, a u stvari bezglavu. Da bi Crkva bila autokefalna, samostalna, da bi imala svoj organizam, ona mora prvo da bude Crkva Božija, Crkva Hristova, rođena u njedrima jedne Svete saborne i apostolske Crkve, na čelu sa Jerusalimskom Crkvom, majkom svih crkava i Vaseljenskim Patrijarhom, koji je prvoprestolna Crkva Pravoslavna. Da bi bila Crkva, mora da ima to jedinstvo, nasljeđe duhovno, služenje samo Hristu Bogu, ne klanjanje idolima zemaljskim ni zemaljskim vladarima, niti zemljskim vrijednostima i nepoistovjećivanje sa bilo kakvim narodom ili nacijom – rekao je Mitropolit Amfilohije i poručio vlastima u Crnoj Gori da ne progone Crkvu Božiju, da ne stvaraju svoje sekte, lažne crkve kojih nikada nije bilo.

Besjeda Mitropolita Amfilohija posle Jevanđelja

Sabor u Nikšiću, naglasio je Mitropolit Amfilohije, potvrdiće jedinstvo Crkve Božije i sa Jerusalimom, i sa Carigradom, i sa Moskvom, i sa Atinom, i sa Bukureštom, i sa Sofijom i drugim crkvama Hristovim raširenim po svijetu koje pripadaju jednoj Svetoj sabronoj i apostolskoj Crkvi Hristovoj.

Sabrano monaštvo i vjerni narod koji su se postom, molitvom i pokajanjem pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Orden majki Dragani Elez

Mitropolit Amfilohije je na kraju bogosluženja zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca odlikovao Draganu Elez iz Gacka, majku petoro djece, čiji je suprug Božidar – Boško nedavno iznenada preminuo u 34. godini. Inače, Dragana i Božidar su dugo godina bili poslušnici u ostroškoj svetinji, gdje su se i upoznali i Bog ih obdario zlatnom djecom.

– Ovdje je naša sestra Dragana Elez sa njenih pet zlatnih jabuka, od kojih je najvažniji Vasilije koga majka drži u svojim rukama. Srce majke, srce Bogomajke. Bogomajka rodila Gospoda našeg, a svaka majka prizvana da rađa djecu, na način kao što je Majka Božija rađala. Božidar i Dragana su ispunili Božiju zapovijest,kada je Bog blagoslovio muško i žensko i kazao rađajte se i množite i napunite zemlju – kazao je Mitropolit Amfilohije i darivao djecu novcem i knjigama.

Besjeda Mitropolita Amfilohija na kraju Liturgije

Zajedničarenje nakon Liturgije nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...