Praznik Prepodobnog Joanikija Devičkog molitveno proslavljen u ostroškoj svetinji (video)

15. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U nedjelju 26. po Duhovima, 15. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog proroka Avakuma, Svetog Cara Uroša i Prepodobnog Joanikija Devičkog, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Nikita, dugogodišnji sabrat ostroške svetinje, sada klirik SPC u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj, a sasluživali su mu protojerej Nikola Marojević paroh nikšićki i jerođakoni Roman i Zosima, ostroška sabraća.

Posle čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, sabranima je besjedio o. Nikola, koji je tumačeći pročitane priče i govoreći o smrti kazao da ”moramo imati sjećanje na smrt, ali da to sjećanje ne smije da parališe našu dušu”.

– Smrt je pratilja života i ona bez života gubi smisao. Ukoliko je smrt krajnja tačka života, njegova posljednja stanica kako mnogi vjeruju, onda ovaj život teško da ima neki dublji smisao. Naprotiv, smrt je samo jedan u nizu neophodnih čovjekovih koraka. A najgori je kraj iza koga ništa ne ostaje, kao kod ovog bezumnog bogataša u priči. Ovo može biti i priča o dva puta, putu života i putu smrti; o dva čovjeka, jednom tjelesnom i drugom duhovnom; i konačno dvije službe, služenje onom tvarnom, materijalnom i prolaznom i služenje onom duhovnom, neprolaznom i vječnom – kazao je o. Nikola.

Naglasio je da većina ljudi u ovom životu smisao života nalazi u sticanju stvari koje se gomilaju bez reda, a da je mali broj onih koji zaista žive duhovnim životom i svoj život posvećuju Gospodu ispunjavajući božanske zapovijesti, trudeći se da očiste svoje srce i umnože svoju ljubav prema Bogu i bližnjem, ojačaju vjeru i steknu smirenje.

– Ovdje vidimo žitnice koje su prepunjene i život duše koja ostaje pusta. A istinska žitnica na koju nas upućuje Hristos, naš blagu učitelj i tihi roditelj, je čovjekovo srce. U tu riznicu treba smjestiti sve najljepše što može učiniti čovjek u ovom životu. Dobra djela, čiste misli i ljubav pravu. Samo se u toj riznici može primiti Gospod, jedina sila koja se razdjeljuje a ne nestaje, nego ispunjava sve one koji se u Njega nadaju, vjeruju i znajući da samo ono što je dobro nikad ne umire – kazao je o.Nikola i naglasio da samo čovjek čija je duša okrenuta vječnom Izvoru života i Suncu pravde, može naći toliko žuđeni mir.

Besjeda o. Nikole Marojevića u Donjem Ostrogu

Sabrani koji poste Božićni post, a koji su se pokajanjem, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Zajedničarenje saslužitelja, ostroškog monaštva i vjernog naroda nastavljeno je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 2. 2020.

Nedjelja o mitaru i fariseju u Ostrogu (video)...

Na prznik Prenosa moštiju Svetog Jovana Zlatousta, u Nedjelju o mitaru i fariseju, 9. februara 2020. ...

2. 2. 2020.

PRAZNIK PREPODOBNOG JEVTIMIJA VELIKOG MOLITVENO PROSLAVLjEN U OSTROGU...

Na praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog odslužena je Sveta Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Manas...

27. 1. 2020.

Proslava Savindana u Ostrogu

Praznik Prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save ravnoapostolog molitveno i svečano je proslavljen u os...

26. 1. 2020.

32.nedjelja po Duhovima molitveno proslavljena u ostroškoj svetinji...

U 32. nedjelju po Duhovima, 26.januara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlj...

23. 1. 2020.

Na praznik svetog Grigorija Niskog Liturgiju služio protojerej Darko Đogo...

Danas, na dan svetog Grigorija Niskog, brata svetog Vasilija velikog, u crkvi Svete Trojice, svetu s...

21. 1. 2020.

Mitropolit Amfilohije bogoslužio u Ostrogu

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepsikop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški ...