Praznik Vavedenja Presvete Bogorodice toržestveno proslavljen u Ostrogu (video)

4. decembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, hramovna slava crkve koja čuva mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, saborno i molitveno je proslavljen u Gornjem Ostrogu, u srijedu 4. decembra 2019. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije, a sasluživali su mu Mitropolit mihalovsko-košicki Pravoslavne crkve Slovačke i čeških zemalja G. Georgije i umirovljeni Episkop zapadnoevropski G. Konstantin, kao i brojno sveštenomonaštvo i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija: Budimljansko-nikšićke, Pakračko-slavonske, Mileševske, Buenosajreske i južno – centralno američke i Zahumsko-hercegovačke i primorske.

U evharistijskom sabranju molitveno su učestvovali brojni vjernici.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja sabranima je besjedio Visokopreosvećeni Mitropolit Georgije koji je kazao da se danas proslavlja čudesno Vavedenje Presvete Bogorodice u Hram jerusalimski.

– Proslavljamo je kao Vladičicu, kao Onu koja se moli za nas sve i koju zovemo Majkom i Sestrom. Svi koji vjerujemo u Gospoda Isusa Hrista, koji smo kršteni i miropomazani, koji se ispovijedamo, pričešćujemo, postajemo hram Božiji. Zato što čovjek kroz Sveto Pričešće prima Duha Svetog, postaje član Crkve i Božija Riječ živi u njemu – kazao je Mitropolit Georgije i naglasio da mi imamo isti blagoslovi i poziv koji je imala Presveta Bogorodica, da budemo nosioci Hrista u ovom svijetu.

Besjeda Mitropolita Georgija nakon Jevanđelja

Tokom Liturgije, Mitropolit Amfilohije je u čin sveštenođakona rukopoložio teologa Ranka Radonjića.

Sabrano monaštvo i vjernici, koji se postom pripremaju za praznik Rođenja Gospoda Isusa Hrista – Božić, a koji su se molitvom, ispoviješću i pokajanjem pripremili, primili su Sveto Pričešće.

Na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač koji su u slavu Božiju, a povodom hramovne slave crkve Vavedenja Presvete Bogorodice, pripremila ostroška bratija.

Čestitajući slavu ostroškoj bratiji i veliki Bogorodičin praznik svima sabranima, Mitropolit Amfilohije je kazao da je posebnu radost sabranju dalo saborno služenje sa Mitropolitom Georgijem iz Slovačke i čeških zemalja.

– Vladika Georgije u podnožju Karpata, gdje smo zajedno položili kamen temeljac, podiže manastir Svetog Vasilija Ostroškog. Ako Bog da, on je danas dobio i rukavicu Svetog Vasilija, da započne utemeljenje manastira. Ta sveta obitelj niče iz ove svete obitelji, a crkva koja će tamo da se gradi je 18. lovćenska crkva Svetog Petra Cetinjskog, ona koju su naši bezbožnici srušili. Oburdali su Lovćen, oburdali su Crnu Goru i evo još se nije podigla Crna Gora. Ali polako, kroz te svetinje koje su sagrađene od one lovćenske kapele širom naših zemalja, a stigle i do Slovačke, nadamo se da će ako ne 2020. onda 2021. godine biti vraćena i crkva Svetog Petra na Lovćen i mošti Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca – kazao je Mitropolit Amfilohije i podsjetio da će tako biti vraćen blagoslov Crnoj Gori.

Besjeda Mitropolita Amfilohija nakon rezanja slavskog kolača

Potom su sabrani vjernici pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice, da cjelivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Proslava praznika nastavljena je za slavskom trepezom ljubavi u Donjem Ostrogu.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...