Praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog molitveno proslavljen u manastiru Ostrogu (video)

24. novembar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 23. nedjelju po Duhovima, 24.novembra 2019. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Svetog mučenika Minu i Svetog kralja Stefana Dečanskog – Mratindan, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je jeromonah Nikita, dugogodišnji sabrat ostroške svetinje, sada klirik SPC u Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj, a sasluživali su mu ostroška sabraća protosinđel Sergije, jeromonah Vladimir i jerođakoni Roman i Zosima, kao i protojerej Danilo Damjanović mojkovački paroh.

Uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda, odgovarala je ostroška bratija.

Nakon pričešćivanja saslužitelja, sabranima se riječima praznične besjede obratio načalstvujući o.Nikita, tumačeći jevanđeljsku priču o iscjeljenju bjesomučnika i svinjama, koja je, kako je kazao,  jedna od potresnijih priča Novog zavjeta. Podsjetio je i da danas proslavljamo velikog svetitelja roda našeg, Svetog Stefana Dečanskog.

– Proslavljamo Kralja naše srednjovjekovne srpske države, koji je svojim smirenjem, svojom ljubavlju, svojom krotošću, svojom blagošću, uselio Boga u sebe i koga je Bog proslavio i proslavljaće ga od vremena njegovog predstavljenja, do svršetka vijeka. Taj nezlobivi Kralj, kome je otac oči izvadio i zatočio ga u Carigradu, a koga je njegov sin car Dušan udavio, danas se proslavlja u Dečanima, njegovoj zadužbini. Vidimo kako Gospod nagrađuje, kruniše smirenje, trpljenje i ljubav svojom blagodaću i svetošću. Bog se useljava u one ljude koji su smireni i čija su srca ispunjena ljubavlju i blagošću, a protivi se gordima – kazao je o. Nikita.

Besjeda o. Nikite

Potom su se Svetim Tajnama Tijela i Krvi Hristove pričestili sabrani vjernici, među kojima je bilo mnoštvo djece, što je dalo posebnu radost prazničnom bogosluženju.

Na kraju Liturgije saslužitelji su blagosiljali i prerezali slavski kolač, koji su u slavu Božiju, a povodom krsne slave Mratindana pripremili ostroški poslušnici Radoslav i Stefan.

Proslava praznika nastavljena je u manastirskoj gostoprimnici, gdje je sabranima pjesmu Studenica napisanu povodom 800 godina Srpske Pravoslavne Crkve, pročitao profesor Milutin Veković iz Bjelopavlića.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

16. 2. 2020.

Nedjelja o bludnom sinu u Ostrogu

U nedjelju o bludnom sinu, 16. februara 2020. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molitveno proslav...

16. 2. 2020.

Jeromonah Vladimir ostroški: Dozvoli mi da sanjam, Sveče!...

Dozvoli mi da sanjam Sveče, da smo svi jedno kao plavetni okean kome se ne vidi kraj kao ni početak. ...

15. 2. 2020.

Vladika Jovan karakaski i južnoamerički Ruske zagranične crkve na Sretenje bogosl...

Njegovo preosveštenstvo Episkop karakasni i južnoamerički Ruske zagranične crkve G. Jovan služio je S...

11. 2. 2020.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U UTORAK 25. 02. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u utorak 25. 02. 2020. godine u...

10. 2. 2020.

Djeca Luka i Jovan Pejanović pjevaju pjesmu ”Ne damo Svetinje” u Ostrogu...

Danas smo imali izuzetnu čast da su nam u gostima bili porodica Pejanović iz Podgorice sa četvoro dj...