U Jovan Dolu molitveno proslavljen praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja, slava ktitorske porodice Nikčević

6. oktobar 2019. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U ostroškom skitu Jovan Dolu kod Nikšića, posvećenom Svetom Jovanu Kristitelju, molitveno je proslavljen praznik njegovog Začeća, u nedjelju 6. oktobra 2019. ljeta Gospodnjeg, u našem narodu poznatiji kao Jovanjdan Pješivački, krsna slava ktitorske porodice Nikčević, koja je manastiru Ostrogu zavještala zemlju gdje se nalazi skit.

Svetom Liturgijom u crkvi posvećenoj Rođenju Svetog Jovana Krstitelja načalstvovao je protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, a sasluživala su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron, jeromonah Jerotej i jerođakon Roman, uz molitveno učešće arhimandrita Benedikta, igumana manastira Miholjska Prevlaka.

 

Odgovarale su monahinje iz manastira Svetog apostola Luke u nikšićkoj Župi, koje su sa igumanijom Efimijom Nikčević prisustvovale sabranju i hor Svetog Save iz Herceg Novog.

Brojno monaštvo i vjerni narod, svečari i gosti porodice Nikčević prisustvovali su evharistijskom sabranju, a tokom bogosluženja uznošene su molitve za žive i upokojene članove ktitorske porodice, ali i za sve današnje svečare i vjerni narod.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja, riječima praznične besjede sabranima se obratio o. Radomir, koji je kazao da danas proslavljamo začeće najvećeg rođenog od žene. Govoreći, podsjetio je na riječi Jevanđelja da kad Bogorodica dolazi kod Jelisavete, zaigra dijete u utrobi njenoj.

-Te riječi nam svjedoče da je Sveti Jovan od svog začeća u utrobi Jelisavetinoj čudo Božije. Da je on onaj koji se radije dolasku Onoga koga najavljuje, dolasku Hrista Spasitelja u ovaj svijet. Naša Crkva, ne govori toliko o začeću kao činu, ne zbog toga što je to nešto sramno, nego upravo zato što je uzvišeno, jer nema začeća novog čovjeka koje nije Bogom blagosloveno – kazao je o. Radomir.

Novi čovjek, kazao je o. Radomir, u utrobi mjake nastaje samo sa blagoslovom Božijim.

-Nemoguće je da dvije sićušne ćelije od roditelja, oca i majke, ako se u njih ne udahne dah Gospodnji, blagoslov Božiji, nastane novi čovjek – rekao je o. Radomir i podsjetio na riječi Mitropolita Amfilohija da je zapravo začeće, rođenje čovjekovo.

Savremena nauka zna da mali čovjek u utrobi majke posle 18 dana dobija srce, a posle desetak nedjelja već se igra u utrobi majčinoj, istakao je o. Radomir i naglasio da je od samog začeća čovjek duša živa.

-Nažalost, danas to mnogi ne znaju. Zaboravili su, pa planiraju svoj porod. U Crnoj Gori svake godine se rodi manje 50 djevojčica, nego dječaka. A pošto nema statistika o tome, da ne govorimo koliko se vrši čedomorstava, i dječaka i djevojčica. To nam pokazuje da je savremeni čovjek kod nas, a i šire, nažalost izgubio osjećaj za svetinju života, svetinju začeća. Zato nam ovaj praznik čudesnog začeća Svetog Jovana pokazuje da je svako čedomorstvo, bilo izvršeno posle mjesec dana, dva ili četiri mjeseca, zapravo ubistvo. I to je gore ubistvo nego kad ubijete odraslog čovjeka, jer odrasli čovjek može da se brani, da bježi, da uzvrati, a onaj mali sićušni čovjek je nemoćan da se odbrani – rekao je o. Radomir i naglasio da je čedomorstvo pred Bogom veliki grijeh.

On je podsjetio da je cijeli život Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, bio čudesan, od začeća, do stradanja.

Besjeda o. Radomira Nikčevića u Jovan Dolu

Posebnu radost sabranju dalo je prisustvo velikog broja djece, a sabrani koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Nakon pričešćivanja vjernih o. Benedikt i saslužitelji blagosiljali su i prerezali slavske kolače koje su u slavu Božiju, a u čast krsne slave praznika Začeća Svetog Jovana Krstitelja prinijeli članovi porodice Nikčević i drugi svečari.

Na manastirskom groblju potom je odslužen pomen upokojenim članovima porodice Nikčević čiji zemni ostaci počivaju u ostroškom skitu , ocu Lazaru i upokojenoj ostroškoj bratiji.

 

Zajedničarenje je nastavljeno uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi koju je pripremila porodica o. Radomira Nikčevića zajedno sa ostroškom bratijom koja se podvizava u Jovan Dolu.

Fotografije sa proslave praznika

Ostala dešavanja

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...